25. března 2021 20:22

Šachy základ života

Nelze nesouhlasit s tvrzením, že hra v šachy nás naučí, abychom nikdy neztráceli odvahu jen proto, že naše současné postavení vypadá tak špatně. Navíc se jedná o přímo ideální a zároveň užitečnou zábavu v čase karantény.

Také proto dnes, kdy doba přeje spíš akčním hrdinům, hraje šachy tolik celebrit, za všechny jmenujme Leonarda DiCapria, Julii Roberts, Madonnu, Arnolda Schwarzeneggera, Jessiku Simpson, Matta Damona, Bena Afflecka. A taky Bill Gattes, ostatně na internetu je k zhlédnutí jeho několik desítek sekund trvající zápas s mistrem světa Magnusem Carlsenem.

„Je skvělé hrát šachy. Můj otec mě to naučil, když mi bylo sedm, od té doby znám postupy, které se snažím předat svým dětem. Šachy mají totiž velmi blízko k reálnému životu. Rozhodující je schopnost posoudit aktuální postavení, stejně tak je tomu v životě. V obou případech platí, že jakmile uděláte tah, nemůžete ho vzít zpět,“ říká v souvislosti s královskou hrou herec Will Smith.

Pět důvodů, proč hrát šachy

  1. Jasná pravidla Šachy patří mezi nejstarší hru na světě, lidé je hrají přes 1500 let. Po celou dobu mají jasná a neměnná pravidla, která platí celosvětově. Hra na čtyřiašedesáti polích spojuje lidi různých kultur, věku, náboženského vyznání, politických preferencí. Šachy lze hrát na dálku, prostřednictvím počítače, korespondenčně.
  2. Vyrovnání se s prohrami Je snadno pochopitelné, že každý rád vyhrává, ale ještě důležitější je naučit se přijímat prohry a hlavně se z nich poučit. Šachy představují v tomto ohledu ideální sport, každou partii je totiž možné podrobit analýze a je známo, že chybami se člověk učí. Stačí chtít.
  3. Co se v dětství naučíš Šachy představují ideální školní aktivitu, ostatně obliba hry během desetiletí neustále roste. Pochopitelně nejde ani tak o to, aby se děti staly geniálními hráči na úrovni Magnuse Carlsena, který získal titul velmistra ve věku 13 let, 4 měsíců a 27 dnů, ale o nabytí schopnosti posoudit vlastní rozhodnutí. Šachy učí děti myslet a zvolnit, uvést do praxe životem ověřenou moudrost, že před začátkem uvedení pily do provozu je nutno dvakrát měřit. Ve prospěch výuky šachů ve školách hovoří i fakt, že se jedná o nízkonákladovou aktivitu, šachovnici a figurky lze pořídit v řádech stokorun. Šachu by se pak měli věnovat zejména adolescenti, neboť hra podporuje růst prefrontální kůry, části mozku odpovědné za úsudek, plánování a sebeovládání.
  4. Maximální soustředění Jak řekl svého času jeden z nejlepších hráčů všech dob Bobby Fischer, jsou šachy založeny na absolutní koncentraci. Výsledek několika desítek tahů na úrovni velmistra může zhatit jediný špatný tah. V reálném životě je tomu stejně jako na šachovnici. Kromě toho vyžadují šachy schopnost myslet několik tahů dopředu, úspěch je postaven na správném odhadu reakce soupeře, který neustále mění parametry hry. Schopnost soustředění lze rovněž využít v rámci boje se stresem a úzkostí.
  5. Být stále mlád Přestože lze titul šachového velmistra získat ještě před občanským průkazem, jedná se zároveň o velmi vhodnou činnost pro dříve narozené. Šachy totiž aktivují obě hemisféry mozku, zatímco levé se připisují funkce, jako analytické myšlení, matematicko-logické schopnosti, psaní, počítání, motorické reakce, pravá hostí funkce, jako celostní myšlení, intuice, sluchové vjemy, představivost a tvořivost. Existují vědecké studie, podle kterých u lidí ve věku šedesát plus hrajících pravidelně šachy existuje menší pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby, než u jejich vrstevníků. Kromě toho šachy prokazatelně rozvíjejí jemnou motoriku, neboť vyžadují pohyby figurek v různých směrech. Duševní námaha spojená s hrou pak zlepšuje kognitivní a komunikační dovednosti. Proto se šachy používají jako součást terapie v rámci rehabilitace pacientů po mozkové mrtvici.

(Článek s názvem Šachy, historie královské hry, čtěte v dubnovém čísle Playboye)