27. ledna 2020 21:42

RIP Kobe

Jeden z nejlepších basketbalistů planety všech dob, čtvrtý nejlepší střelec historie NBA, včera zahynul při havárii vrtulníku. Spolu s Kobem Bryantem (1978–2020) nepřežilo pád stroje osm cestujících, mezi kterými byla i třináctiletá dcera Gianna Maria.

Snad nejlépe vystihl atmosféru spojenou s tragédií na svém twitterovém účtu hvězdný pivotman Shaquille O’Neal: „Neexistují slova, která by vyjádřila bolest, kterou cítím v tento tragický a smutný okamžik, kdy ztrácím přítele, bratra, partnera ve vítězných bitvách, parťáka a kámoše.“

JAK ŠEL ČAS S KOBEM BRYANTEM

1996: US Today vyhlásil Kobeho Bryanta nejlepším basketbalistou z řad středoškoláků. Na konci června draftoval osmnáctiletého mladíka v prvním kole tým Charlotte Hornets. Následující měsíc putoval Kobe výměnou za srbského pivota Vlada Divace do Los Angeles Lakers. V týmu působil až do konce kariéry v roce 2016.

1998: V devatenácti letech byl vybrán jako historicky nejmladší hráč do All Star týmu. V letech 2000–2016 se stal nedílnou součástí týmu hvězd.

1999: Kobe Bryant podepsal s Lakers šestiletý kontrakt na 71 milionů dolarů.

2000–2002: Přes mladý věk se postupně stal ústřední postavou týmu, který třikrát v řadě vyhrál NBA. Jeho spoluhráčem byl rovněž obrovitý pivotman Shaquille O’Neal, se kterým vytvořil Kobe Bryant nezničitelnou dvojici.

2003: V červenci byl obviněn ze znásilnění devatenáctileté zaměstnankyně luxusního hotelu poblíž Vailu v Coloradu. Basketbalista přiznal cizoložství, nikoli znásilnění. Přestože mu původně hrozilo až doživotí, soudce zamítl obžalobu ze znásilnění, navíc žena odmítla přijít k soudu. V roce 2005 se s údajnou obětí dohodl na mimosoudním vyrovnání, částka nebyla zveřejněna. Nikdy však nepřiznal vinu.

2006: 22. ledna skončil zápas Los Angeles Lakers – Toronto Raptors výsledkem 122:104. Kobe Bryant se na vítězství podílel neskutečnými 81 body. Lepšího výkonu dosáhl v historii NBA pouze v roce 1962 Wilt Chamberlain, který v barvách Philadelphia Warriors nastřílel New York Knicks rovných 100 bodů.

2008: Kobe Bryant byl hvězdou amerického národního týmu, který vyhrál v Pekingu olympijské hry.

2009–2010: Los Angeles Lakers opět na trůnu. Kobe Bryant bral dva tituly NBA Finals MVP.

2010: S 25 208 body se stal nejlepším střelcem Los Angeles Lakers, když překonal Jerryho Westa (25 192 bodů). V tabulce nejlepších střelců historie NBA je Kobe Bryant čtvrtý, na kontě má 33 643 bodů.

2011: V dubnu musel zaplatit pokutu 100 tisíc dolarů za homofobní výrazy na adresu rozhodčího. Stalo se tak v zápase proti San Antonio Spurs, Kobe Bryant tím reagoval na odpískanou technickou chybu. Za svůj výrok se omluvil s tím, že slova neodrážejí jeho vztah ke komunitě gayů a lesbiček.

V témže roce požádala manželka Vanessa, se kterou měl basketbalista čtyři dcery, Natalii Diamante, Bianku Bellu, Giannu Marii a Capri Cobe o rozvod. O dva roky později oznámil pár prostřednictvím facebooku usmíření.

2012: Na olympiádě v Londýně se radoval z obhajoby olympijského zlata.

2013: Společnost Goldin Auctions vydražila dva prsteny šampiona NBA, které basketbalista věnoval v roce 2000 svým rodičům. Spolu s dalšími čtyřmi předměty inkasovala 433 531 dolarů. Kobe společnost nejdříve žaloval, poté se však s rodiči a jejímu zástupci dohodl na tom, že část vydražených peněz půjde na charitativní účely.

V stejném roce podstoupil Kobe Bryant operaci achilovky, zákrok měl zlepšit stav jeho pravého kolena sužovaného artritidou.

2014: V březnu uvedl na trh vlastní společnost Kobe Inc. První investicí byla koupě 10% podílu sportovního nápoje Body Armor. V prosinci se posunul v tabulce nejlepších střelců NBA před do té doby třetího Michaela Jordana, na účtu má 32 310 bodů.

2015: Po operacích Achillovy šlachy a zlomenině horní části lýtkové kosti podstoupil sedmatřicetiletý Koby Bryant v Los Angeles operaci rotátorové manžety pravého ramene. Přesto vstoupil do sezony s ročním platem 25 milionů dolarů, což z něj činilo nejlépe placeného hráče NBA. V prosinci oznámil, že po sezoně končí kariéru.

2016: Třináctého dubna 2016 hrál Kobe Bryant svůj poslední zápas proti Utah Jazz. Lakers zvítězili 101: 96, superstar se loučila 60 body.

2018: V březnu si Kobe Bryant odnesl z předávání cen Filmové akademie Oscara za nejlepší krátký animovaný film. K dokumentu Dear Basketball napsal scénář. Během krátké řeči prohlásil, že basketbalisté umějí víc než jen driblovat a držet zobák a cítí se líp než po zisku mistrovského titulu.

2020: Kobe Bryant nepřežil spolu s dalšími osmi lidmi, včetně třináctileté dcery Gianny Marii, pád vrtulníku Sikorsky S-76. Rozšířil tak počet obětí z řad sportovců, kterým se stal vrtulník osudný. Těmi nejznámějšími jsou automobilový závodník a zakladatel Rallye Dakar Thierry Sabine (1986), mistr světa v závodech rallye Colin McRae (2007) či olympijský medailista v boxu Alexis Vastine (2015)