3. února 2022 22:05

Řekni, komu fandíš…

Vzhledem k tomu, že fotbal představuje celosvětový sportovně-společenský fenomén, je snadno pochopitelné, že kouzlu nejpopulárnější hry planety propadli i slavní muzikanti. Zakladatel, baskytarista a fotbalový fanoušek Steve Harris z kapely Iron Maiden, jejíž profil přináší únorový Playboy, v tom není zdaleka sám.

West Ham United: Steve Harris, Katy Perry, Dave Grohl

O vztahu zakladatele a baskytaristy Iron Maiden Steva Harrise k West Ham United, tedy klubu, ve kterém účinkuje trio českých reprezentantů Tomáš Souček – Vladimír Coufal – Alex Král a jehož spoluvlastníkem je český miliardář a majitel Sparty Praha Daniel Křetínský, se toho napsalo opravdu hodně. Ostatně, před několika lety šel na dračku tréninkový dres kladivářů s nápisem Iron Maiden na hrudi.

Vztah americké zpěvačky ke klubu je nejspíš spojen s osobou prvního manžela, anglického herce a zpěváka Russella Branda, jehož srdce bušilo právě pro West Ham United. Rozvodem to neskončilo, když se Katy před lety zeptali na vztah k londýnskému týmu, odpověděla ve smyslu, že se někdy cítí jako „igelitový pytel unášený větrem“.

I další fanoušek West Ham United pochází z USA. Bývalý bubeník kapely Nirvana, dnešní kytarista a zpěvák Foo Fighters narazil na celek z východního Londýna během turné v Anglii a pak už nebylo co řešit.

Everton a FC Liverpool: Paul McCartney

Je to stejné jako fandit Spartě a zároveň Slavii, ale nejslavnější muzikant The Beatles vysvětlil svůj vztah k oběma klubům rodného města už v roce 2008 v rozhovoru pro list Observer Sports Monthly. „Můj otec byl fanoušek Evertonu, takže pokud se hraje derby, přeji vítězství Evertonu. Po jednom koncertu ve Wembley jsem se ale seznámil a spřátelil s Kennym Dalglishem, takže jsem si řekl, že vzhledem k tomu, že nedělím svět na katolíky a protestanty, budu fandit i Liverpoolu,“ vysvětlil sir Paul podivnou náklonnost k oběma týmům rodného města. Je sice otázka, jak to vidí fanoušci obou znepřátelených klubů, na druhou stranu je známo, že životním krédem Paula McCartneyeho je „mír a láska“.

Wolverhampton Wanderers: Robert Plant

Bývalý zpěvák Led Zeppelin se musel před časem zalykat blahem a štěstím, neboť jeho oblíbenci z pozice víceméně průměrného klubu slavili na Old Trafford historické vítězství nad slavným Manchesterem United. Jak sběratel uměleckých ocenění všeho druhu a komandér Řádu Britského impéria přiznal v roce 2008 v rozhovoru pro list Birmingham Mail, být fanouškem vlků není vůbec jednoduché. „Blíží se to masochismu, trpím každý víkend,“ potvrdil Robert Plant s tím, že fotbalová vášeň se podepsala rovněž na jeho osobním životě. „V roce 1974 jsme vyhráli Ligový pohár, návrat z Wembley do Worcestershiru mi trval tři dny. Nic moc si z toho nepamatuji, až pak jsem se od lidí dozvěděl, že jsem se objevil dokonce na radnici, na které starosta Wolverhamptonu přijal celý tým.“

Arsenal: Roger Waters

Jeden ze zakladatelů Pink Floyd, autor kultovního alba The Wall, se sice narodil v Surrey a vyrůstal převážně v Cambridgi, klubem jeho srdce je však jednoznačně tým ze severního Londýna, jehož barvy hájil v letech 2006 až 2016 Tomáš Rosický. Mimochodem, ve skladbě Money ze slavného alba The Dark Side of the Moon z roku 1973 zpívá Roger Waters cosi o koupi fotbalového týmu. Přestože se hodnota jeho majetku odhaduje na 310 milionů dolarů, současnému majiteli Arsenalu, americkému zábavnímu a sportovnímu holdingu Kroenke Sports & Entertainment, by mohl konkurovat stěží. Takže zůstane u fandovství.

FC Barcelona: Shakira

Vzhledem k tomu, že manželem kolumbijské hvězdy je barcelonský stoper a srdcař Gerard Piqué, který letos hraje zadarmo, nemá kolumbijská zpěvačka moc na výběr. Zároveň ovšem platí, že kluby nemění pouze idiot. Shakira, která mimo jiné nazpívala hymnu mistrovství světa ve fotbale 2010 v JAR, které ovládlo Španělsko, se totiž před začátkem randění s Gerardem prezentovala jako fanynka Realu. Věci došly tak daleko, že vedení pusinek zakázalo hrát na svém stadionu její písničky.

Real Madrid: Jenifer Lopez, Enrique Iglesias

Fotbalové preference svůdné J-Lo zůstávaly dlouho utajeny, pak však byla zachycena v přátelské debatě se svého času největšími hvězdami královského klubu Cristianem Ronaldem a Sergiem Ramosem, takže nebylo co řešit.

V případě Enriqueho byly fotbalové preference jasné od narození, neboť jeho slavný otec Julio Iglesias totiž v devatenácti letech nastoupil za áčko Realu na postu brankáře.

(Článek o tom, jak Iron Maiden došli od gotického strašení do slavobrány umění, čtěte v únorovém Playboyi)