6. listopadu 2018 11:39

Pusinky v krizi

Ve středu se v Plzni představí v rámci bojů skupinové fáze Champions League nejslavnější klub fotbalové historie Real Madrid. Jeho hra připomíná spíš než bílý balet pohyby značně společensky unaveného návštěvníka vesnické tancovačky. Mizerné představení „Pusinek“ má první oběť v podobě vyhazovu trenéra Lopeteguiho.

Ten pobyl na horké lavičce španělského velkoklubu rekordně krátkou dobu, když skončil po necelých čtyřech měsících a čtrnácti utkáních. Zatímco nemalá část Španělska jásá, neboť nemůže vyhozenému trenérovi odpustit jeho námluvy s Realem v době, kdy měl veškerou energii věnovat národnímu týmu na MS v Rusku, za což byl ostatně den před šampionátem vyhozen, část španělských médií poukazuje na to, že za všemi neúspěchy není možno hledat pouze trenéra. Příčiny neúspěchu vidí v následujících faktorech.

  1. PAPÍROVÁ OBRANA Snad s výjimkou časů Josého Mourinha nebyl Real Madrid nikdy týmem preferujícím tuhou defenzivu. Současná obranná realita je zejména v případě obou stoperů, dalo by se říci, děsivá. Zatímco na světovém šampionátu v Rusku neměl Raphaël Varane na svém postu sobě rovného, na podzim se v Realu jednoznačně trápí. Druhý svého času obranný pilíř, kapitán Sergio Ramos, měl na rozdíl od francouzského mistra světa v důsledku předčasného konce Španělska na letním MS dostatek času na přípravu. Přesto už jeho letní souboje s Diegem Costou v utkání evropského Superpoháru mezi Realem a Atlétikem Madrid 2:4 naznačovaly, že drsňák Sergio přestává stíhat. V soubojích se Suárezem v utkání s FC Barcelona, které skončilo debaklem 1:5, hořel jako papír. A třetí do obranné party, brazilský bek Marcelo, dal sice Plzni stejně jako Barceloně branku, nicméně zejména ve druhém zápase si Suárez a spol. udělali z jeho strany průchoďák.
  2. ABSENCE STŘELCE Po odchodu Cristiana Ronalda najednou prezident klubu Florentino Pérez nejspíš zjišťuje, že padesát branek, které portugalský snajpr sázel do sítě soupeřů s železnou pravidelností každou sezonu, bude asi Realu chybět. V této chvíli se jako aktuální jeví otázka, zdali se na stejný počet branek zmůže dohromady kvarteto jeho předpokládaných následovníků ve složení Benzema, Bale, Marco Asensio a Mariano. Zatím v tomto ohledu neexistuje příliš důvodů k optimismu.
  3. PŘESTUPOVÁ POLITIKA Přestože za Cristiana Ronalda inkasoval Real v létě 105 milionů liber (přes tři miliardy korun), na posilách nepochopitelně šetřil. Vlastně jedinou hvězdou, která přišla v létě do Realu, byl belgický brankář Courtois, nicméně tento post Real paradoxně až tak moc netrápil. O to víc toužil trenér po náhradě za záložníka Nika Kovačiće odeslaného do Chelsea, které se mu však nedostalo. A tak na poslední chvíli přišel útočník Mariano, zatímco mladíček Vinicius Júnior, který vyšel na 1,2 miliardy korun, kope zatím v béčku. Ostatně představa, že silně se trápící Real spasí sebetalentovanější sedmnáctiletý hoch, se jeví jako iluzorní. Španělská média pak oprávněně poukazují na to, že posledním hráčem, který bez problémů zapadl do sestavy Realu, byl před čtyřmi lety v té době čerstvý německý mistr světa Toni Kroos.
  4. ZADŘENÝ MOTOR Vedle Ronalda hnala Real Madrid k úspěchům především na evropském poli vysoce funkční pohonná jednotka Modrić–Kroos–Casemiro. Obávané trio však dnes nefunguje. Modrić se zdá být otrávený z nerealizovaného přestupu do Interu Milán a odchodu krajana Kovačiće, Kroos s Casemirem se v systému už bývalého trenéra marně hledají. Motor přestal táhnout.