15. června 2020 22:50

Premier League: když je ruský miliardář chudý příbuzný

Poprvé od 13. března se mohou fanoušci, zatím alespoň u televizních obrazovek, těšit na nejkvalitnější fotbalovou soutěž planety, anglickou Premier League. Ve středu 17. června budou nejdřív na pořadu dohrávky Manchester City – Arsenal a Aston Villa – Sheffield United. Od víkendu pak pojede soutěž naplno.

Zatímco v ostatních velkých ligách (Španělsko, Německo, Itálie) se toho během bezprecedentní koronavirové pauzy až tak moc neudálo, hlásí Anglie přestupovou bombu. Nejedná se však o transfer na hráčském poli. Po třinácti letech vlády fanoušky nenáviděného miliardáře Mika Ashleyeho, jinak majitele rovněž v Česku působící obchodní sítě se sportovním vybavením Sports Direct, má mít Newcastle United, čtyřnásobný anglický šampion, jehož barvy hájili čeští fotbalisté David Rozehnal a především Pavel Srníček, nového vlastníka. Jak trefně poznamenal nejčtenější anglický deník The Sun, stane se majitelem týmu ze St. James Parku Saúdská Arábie.

Přebohatý princ

Oficiálním šéfem a 80procentním majitelem týmu založeného v roce 1892 by se měl stát saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán, který zastává rovněž funkci ministra obrany. V zádech má investiční skupinu PIF disponující částkou 320 miliard liber. Mike Ashley, během jehož působení spadl klub dvakrát do druhé ligy, dostane 300 milionů liber. Zbylých 20 procent klubu slavné tradice a nevalné přítomnosti si mezi sebe rovným dílem rozdělí podnikatelka Amanda Staveley, která nabídla za klub stejný peníze už v roce 2017, plus britští bratři miliardáři, developeři David a Simon Reubenovi

V souvislosti s vysoce pravděpodobným převzetím klubu se ozvali zastánci lidských práv. Saúdská Arábie totiž nepatří v tomto ohledu ani zdaleka mezi vzorové země. Navíc to byl právě korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán, kdo loni v září přiznal částečnou odpovědnost za vraždu novináře Chášukdžího. Odpůrce režimu byl doslova naporcován na kousky v budově saúdské ambasády v Istanbulu, kam zamířil nic netuše vyřídit doklady. Nový majoritní vlastník spoléhá nejspíš na to, že pokud se nakoupí hvězdy a přijdou výsledky, bude na tento „drobný“ incident ze strany fanoušků zapomenuto.

Druhé místo pro šejka

Saúdskoarabský vstup do Newcastlu United odsune v kategorii nejbohatších majitelů klubů Premier League na druhé místo vlastníka Manchester City, šejka Mansúra bin Zayeda ze Spojených arabských emirátů. Majetek devětačtyřicetiletého člena královské rodiny z Abú Dhabí se odhaduje na 30 miliard dolarů. Kromě financí, které patří šejkovi vzhledem k jeho urozenému původu jaksi automaticky, vydělal velké peníze prostřednictvím společností Virgin Galactic a Sky News Arabia, ve kterých drží nemalý podíl. Částka 82,7 milionu dolarů, na kterou vyšel v roce 2015 zatím historicky nejdražší klubový přestup Kevina De Bruyneho, tak pro šejka nepředstavovala sebemenší problém. Zvláště když se v případě belgického ofenzivního záložníka jednalo o přestup z kategorie hodně povedených. Uvidíme, jak se přebohatý majitel vypořádá s verdiktem o pravděpodobném dvouletém zákazu účasti v evropských pohárech, respektive v Lize mistrů, plus pokutou 30 milionů eur. Jedná se o trest za porušení pravidel finančního fair play a licenčních předpisů. Proti verdiktu rovnající se ztrátě stovek milionů eur a možného rozpadu systematicky budovaného hvězdného kádru, se klub odvolal k mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne.

Chudý příbuzný z Ruska

Na třetím místě je s velkým odstupem Rus s izraelským pasem Roman Abramovič, toho času kontrolující majetek v hodnotě 12,4 miliardy dolarů. Byznysmen razící zásadu, že peníze chtějí ticho, vydělal obrovský majetek v časech divoké ruské privatizace ropných a hutních podniků. Vůbec největší ránu udělal oligarcha v roce 2005, kdy prodal za 13 miliard dolarů ruskému ropnému gigantu Gazprom svůj 73procentní podíl ve společnosti Sibněft. V současné době vlastní podíly v mamutím ocelářském koncernu Evraz a ve významné těžařské společnosti Norilsk Nickel. Nejdražším přestupem Abramovičovy éry je brankář Kepa Arrizabalaga, který přišel předloni z Athletic Bilbaa za 87,1 milionu dolarů. Mimochodem, na rozdíl od Petra Čecha, který přestoupil do týmu Blues v létě 2004, se transfer nejdražšího brankáře historie příliš nezdařil. Po dvou letech je vysoce pravděpodobné, že Bask v Chelsea skončí, jeho místo mezi třemi tyčemi má zaujmout švýcarský brankář Borussie Dortmund Roman Burki. Ruského miliardáře s izraelským pasem by měl ve srovnání s Kepou vyjít na pakatel v podobě 15 milionů liber. Zůstane tak dost peněz na ostrostřelce Tima Wernera z RB Lipsko, kterému měl Abramovič garantovat týdenní gáži 200 tisíc liber.