16. září 2021 12:46

Plíživá revoluce bitcoinu v americkém sportu

V polovině července 2021 se konala v New Yorku akce Best Business, jíž se účastnil i hráč předního celku amerického fotbalu New York Giants Saquon Barkley.

Tento running back obrů z New Yorku sice nepatří mezi ty nejzářivější hvězdy NFL, čemuž odpovídá i jeho roční smlouva na deset milionů dolarů (pro ilustraci, quarteback Kansas City Chiefs Patrick Mahomes podepsal před časem kontrakt, který mu za deset let přinese částku v rozmezí 450 až 503 milionů dolarů), na show ale přitáhl pozornost svým prohlášením, že se s klubem dohodl na výplatě kontraktu v bitcoinech.

Učenlivý sběratel Super Bowlů

Jeho informace vzbudila patřičný ohlas a brzy vyšlo najevo, že v tom Saquon není sám. Například offensive tackle Russell Okung z týmu Carolina Panthers se k podobnému kroku rozhodl už loni, kdy si v bitcoinech nechal vyplácet 50 procent ze své roční mzdy činící 13 milionů dolarů. Kromě toho je známo, že kryptoměny oslovily i nejúspěšnějšího hráče v historii amerického fotbalu Toma Bradyho a jeho brazilskou choť, pro změnu nejbohatší modelku historie, Gisele Bündchen. Na konci června držitel rekordních sedmi prstenů pro vítěze Super Bowlu v rozhovoru pro server boston.com potvrdil, že se učí, jak s bitcoiny pracovat a že výuka hned tak neskončí. A dodal, svět se mění, člověk může buď čekat, co bude, nebo se snažit věcem předcházet, přičemž on sám volí druhou variantu. Bitcoinu se tak mohlo stěží, alespoň mezi sportovci USA, dostat lepší marketingové podpory.

Tím spojení mezi bitcoiny a americkým vrcholovým sportem zdaleka nekončí. V květnu oznámil majitel týmu basketbalové NBA Sacramento Kings, že jeho hráči mají volbu mezi platbou v dolarech a bitcoinech.

Bojovník s inflací?

Server goodmenproject.com v této souvislosti uvádí, že stále větší počet profesionálních sportovců v USA hledá způsob, jak prostřednictvím kryptoměn ochránit své příjmy před inflací způsobenou koronavirovou pandemií. Rotačky totiž chrlí v zájmu stimulace ekonomiky miliardy dolarů, což ovšem vede k inflaci rovnající se snížení kupní síly obyvatelstva. Ostatně, 14. července oznámil šéf Federálního rezervního systému (FED) Jerome Powel, že inflace dosáhla dvanáctiletého maxima 5,4 procenta, což vede sice ne ke katastrofálnímu, ale k citelnému znehodnocení úspor.

Stoupenci bitcoinu, jehož jednotlivé mince mají podobu jedinečného číselného kódu, přičemž každá z nich je unikátní, tudíž nezaměnitelná, v této souvislosti poukazují na maximální počet jednotek bitcoinu rovnající se číslu 20 999 999,9769 BTC. V praxi tak neexistuje možnost přehlcení trhu, což staví bitcoin do role zajímavé pojistky před inflací.

Na druhé straně řada finančníků poukazuje na značnou míru kolísaní hodnoty a výnosové míry. Například v polovině dubna letošního roku atakovala hodnota bitcoinu hranici 65 000 dolarů. Pak přišel na konci června zásah čínských úřadů proti kryptoměnám, po kterém spadla hodnota na 29 670 dolarů, což na druhou stranu vyvolalo reakci v podobě posílení poptávky. V letních měsících však došlo ke „zmátoření“, na začátku září se bitcoin obchodoval asi za 50 000 USD. Přesto, jak se zdá, věří některé hvězdy amerického sportu, či spíš jejich finanční poradci, aktuálně nejznámější kryptoměně víc než „rodné“ a zároveň jediné světové měně.

Bitcoin v Miami

Jak dál zdůrazňují stoupenci obchodování s kryptoměnami, i když vstupní částky vypadají hrozivě, potenciální investor nemusí být hvězdou NFL či NBA, nakoupit lze totiž i zlomek mince například za 50 dolarů. Kromě toho se vedle sportovců začínají ke kryproměnám hlásit i někteří politici. Například starosta Miami Francis X. Suarez je nejen nadšeným propagátorem bitcoinu, ale navíc oznámil záměr města investovat do stále neobvyklé měny, platit bitcoiny zaměstnance a zpřístupnit obchodování co největšímu počtu občanů svého města.