22. června 2020 20:48

Nejbohatším sportovcem světa Federer

Stejně jako každý rok i letos zveřejnil magazín Forbes stovku nejlépe vydělávajících sportovců posledních dvanácti měsíců. Z největšího početního zastoupení se těší americko–kanadská basketbalová NBA, která má v nejbohatší stovce 35 zástupců, z toho hned tři v první desítce.

Dámský průlom

Poprvé od roku 2016 jsou pak v TOP 100 dvě ženy. Devětadvacátá tenistka Naomi Ósaka (1997) inkasovala v období od června 2019 do stejného měsíce letošního roku 37,4 milionu dolarů. Tato částka činí zároveň z mladičké Japonky nejlépe vydělávající sportovkyni historie. Nutno říci, že sponzoři sypali do vítězky US Open 2018 a Australian Open 2019 peníze s představou nakonec posunuté olympiády v Tokiu. To všem nic nemění na jejím umění. Vidina tokijské olympiády se rovněž podepsala na čtyřicátém místě jejího krajana tenisty Keie Nišikoriho.

Druhou nejbohatší ženou z řad sportovkyň je další tenistka Serena Williams (1981). Třiadvacetinásobná vítězka turnajů kategorie Grand Slam obohatila své konto o 36 milionů dolarů, což stačilo na třiatřicáté místo. Na finančním ohodnocení obou dam má značný podíl pravidlo, podle kterého je tenis zatím jediným sportem, ve kterém jsou ženy, přes nižší grandslamové vytížení, odměňovány stejně jako muži. Pro srovnání, hráčky basketbalové WNBA kasírují stonásobně menší částky než jejich mužské protějšky.

Chvála sponzorům

Partneři nasypali v uplynulých dvanácti měsících do stovky nejlépe placených sportovců celkem 1,1 miliardy dolarů, což je v průměru 11 milionu dolarů na osobu. Pro ilustraci, David Pastrňák, který letos získal spolu s Alexem Ovečkinem Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL, bere ročně kolem 6,7 milionu dolarů. Ve srovnání s předchozím obdobím sponzoři o 12 procent přitlačili, podle marketingové společnosti Two Circles lze letos očekávat v souvislosti s covidem-19 propad o 37 procent, což se pochopitelně podepíše na příjmech sponzorů. Kromě toho například Lionel Messi souhlasil v březnu s tím, že po zbytek sezony bude pobírat o 70 procent nižší plat, což se v jeho případě rovná nezanedbatelné částce 20 milionů dolarů.

Co se početního zastoupení týče, nejlépe je na tom Nike, americký gigant má v TOP 100 rovných 51 sportovců. S velkým odstupem následují Adidas (16) a Under Armour (6).

USA versus zbytek světa

Průměrný věk člena vybrané společnosti stovky nejbohatších sportovců je 30 let. Průměr kazí několik jedinců v čele s golfistou Philem Mickelsonem (1970). Čtyřicítku překročili i jeho kolega Tiger Woods (1975) a překvapivě i dvojice quarterbacků fyzicky mimořádně náročné ligy amerického fotbalu (NFL) Tom Brady (1977) a Drew Brees (1979).

Stovku aktuálně nejlépe placených sportovců světa zastupuje deset sportovních odvětví. Jak bylo napsáno v úvodu, z největšího početního zastoupení se těší basketbal (35), v těsném závěsu je americký fotbal (33). Následují fotbal (12), tenis (6), box (4), golf (4), formule 1 (3), baseball (1), kriket (1) a MMA (1). Dlouhodobý fenomén představuje americký fotbal, sport drsných hochů i mravů je totiž provozován na vrcholové úrovni pouze v USA.

Není důležité vyhrávat

Přestože ve vrcholovém sportu nejde především o účast, mezi desítkou nejlépe placených sportovců lze za vítěze považovat pouze celkově třetího Lionela Messiho (Argentina, 104 mil. USD), který s FC Barcelona vyhrál domácí titul a hlavně získal šestý Zlatý míč nejlepšího fotbalisty světa. Druhý Cristiano Ronaldo (Portugalsko, 105 mil. USD) a čtvrtý Neymar (Brazílie, 99,5 mil. USD) sice vybojovali s Juventusem a Paris St. Germain domácí tituly, vzhledem k finančnímu zázemí a síle kádrů se však jednalo víceméně o povinnost. Naopak v elitní desítce chybí jediný fotbalista FC Liverpool, který vyhrál Champions League a je pár bodů od triumfu v Premier League.

Prakticky totéž lze říci o basketbalu a americkém fotbalu. Boj o bezedný koš je zastoupen třemi borci, na pátém až sedmém místě se seřadili Američané Le Bron James (88,2 mil. USD, Los Angeles Lakers), Stephen Curry (74,4 mil. USD, Golden State Warriors) a Kevin Durant (63,9 mil. USD, Brooklyn Nets). Posledním vítězem NBA je ovšem Toronto Raptors.

Jejich krajané, hráči amerického fotbalu Kirk Cousins (60,5 mil. USD, Minnesota Vikings) a Carson Wentz (59,1 mil. USD, Philadeplhia Eagles), uzavírají první desítku. V Super Bowl však triumfovali na počátku února hráči Kansas Chiefs.

Totéž platí i v případě individuálních sportů, které mají v elitní desítce dvojí zastoupení. Přitom vítězný Roger Federer (Švýcarsko, 106,3 mil. USD) je v aktuálním žebříčku APT čtvrtý, poslední turnaj kategorie Grand Slam vyhrál v Austrálii v lednu 2018. Naopak Novak Djoković (Srbsko) ovládl v posledních dvanácti měsících Wimbledon a Australian Open plus drží post světové jedničky. Výdělek 44,6 milionu dolarů ovšem nestačil na lepší než třiadvacáté místo. Osmý golfista Tiger Woods (USA, 62,3 mil. USD) je v aktuálním světovém žebříčku desátý, zatímco světový lídr Rory McIlroy (Severní Irsko, 52 mil. USD) obsadil mezi boháči z řad sportovců čtrnáctou příčku.