12. června 2018 15:59
Jan Kratochvíl

Mistrovství světa ve fotbale: Miliarda sem, miliarda tam…

Zítra vypukne v Rusku světový šampionát ve fotbale. Je jisté, že ať to dopadne jakkoli, ještě nikdy v minulosti se na žádné fotbalové akci nepředstavilo tolik hráčů, jejichž hodnota v přepočtu přesahuje miliardu korun. Playboy cz nabízí desítku nejdražších.

  1. Neymar (1992, Brazílie, Paris St-Germain): 222 mil. eur Když se nejdražší fotbalista planety v březnu zranil, Brazílie trnula hrůzou. Na počátku června však Neymar nastoupil v přátelském zápase proti Chorvatsku a po famózní akci rozhodl. Mimochodem, před MS 2002 v Japonsku a Jižní Koreji laboroval dlouhodobě se zraněním jeho krajan Ronaldo, který nakonec vystřílel kanárkům titul.
  2. Coutinho (1992, Brazílie, FC Barcelona): 160 mil. eur Půl roku před mistrovstvím světa se obvykle nepřestupuje. Zkuste ale odmítnout katalánský velkoklub a v přepočtu čtyři miliardy korun… Rozjezd v novém působišti nic moc, v závěru se však začal Coutinho prosazovat. Pokud bude forma gradovat v Rusku, mají se soupeři na co těšit.
  3. Kylian Mbappé (1998, Francie, Paris St-Germain): 145 mil. eur Zázrak z Monaka odmítl Real Madrid, v Rusku by měl svou marketingovou hodnotu navýšit. Uvidíme, jak velkou roli svěří francouzskému talentu trenér Didier Deschamps. Větší šance prosadit se v útoku má přece jen ostřílená dvojice Giroux–Griezmann.
  4. Ousmane Dembélé (1997, Francie, FC Barcelona): 105 mil. eur Mimořádně silnou zbraní katalánského velkoklubu je práce s mládeží. Takový Messi by mohl vyprávět. Mladičký Francouz nebude výjimkou potvrzující pravidlo. I v jeho případě ovšem platí totéž co u Mbappého. Základ asi ne, v roli žolíka však může rozhodovat zápasy.
  5. Paul Pogba (1993, Francie, Manchester United): 105 mil. eur Ještě před dvěma lety nejdražší hráč planety má v Manchesteru United spory s Josém Mourinhem, o to víc se bude chtít v Rusku předvést. Ostatně, kde jinde než na mistrovství světa může navýšit svou tržní hodnotu. Je ale otázkou, jak si hvězdnými manýry zatížený Paul sedne s vyznavačem tuhé disciplíny trenérem Deschampsem.
  6. Cristiano Ronaldo (1985, Portugalsko, Real Madrid): 94 mil. eur CR 7 dovedl Portugalce před dvěma lety k senzačnímu titulu na ME ve Francii. Proč nezkusit totéž na světovém fóru v Rusku? Přestože toho Cristiano vyhrál opravdu hodně, úspěchů není nikdy dost. Navíc není vyloučeno, že stejně jako Pogba bude hrát v Rusku o nové angažmá.
  7. Gonzalo Higuaín (1987, Argentina, Juventus Turín): 90 mil. eur Pokud má někdo dostat Argentinu do zlatých časů Kempese a Maradony, je to vedle Messiho právě snajpr Juventusu Turín. Pravda, jeho postava je sice poněkud vzdálena sportovnímu ideálu, dvacet metrů před brankou soupeře ale dokáže někdy zázraky.
  8. Romelu Lukaku (1993, Belgie, Manchester United): 84,8 mil. eur Hora svalů, metrák živé váhy. Zabiják ve vápně vyvolává oprávněnou hrůzu. V první sezoně v Manchesteru United jednoznačně prokázal, že má na to hrát světový fotbal.
  9. Luis Suárez (1987, Uruguay, FC Barcelona): 82,3 mil. eur Od přestupu do Barcelony v roce 2014 ještě excelentní střelec nikoho nepokousal. Jeho malá země může mířit hodně vysoko, jeho parťákem v útoku bude neméně hvězdný ostrostřelec z Paris St-Germain Édinson Cavani.
  10. James Rodríguez (1991, Kolumbie, Bayern Mnichov): 80 mil. eur V Rusku nebude chybět ani nejlepší střelec posledního šampionátu. Po Brazílii 2014 přestoupil do Realu Madrid, kde herní vytížení neodpovídalo jeho představám. Od loňského roku hostuje v FC Bayern Mnichov, v bavorském celku potvrzuje příslušnost k světové extratřídě. (Zajímá-li vás, jak vidí mistrovství světa v Rusku bookmakeři a Playboy, čtěte červencové číslo)