9. prosince 2021 15:02

Místo sebevraždy kolo a Guinnessova kniha rekordů

Ještě před šesti lety se „těšil“ v té době třiadvacetiletý Josh Quigley ze skotského města Livingston pověsti alkoholika a pochybného individua. V roce 2016 se dostavily hluboké deprese a neúspěšný pokus o sebevraždu. Josh skončil na šest měsíců v sanatoriu, ve kterém pojal smělý nápad udělat něco se svým životem.

Rozhodující zlom pak přišel v okamžiku, kdy se rozhodl navštívit motivační přednášku Chrise Hoye. Sir Christopher (1976) začal sportovní dráhu veslováním a BMX, v roce 1992 se definitivně rozhodl pro dráhovou cyklistiku. Od té doby vyhrál rodák z Edinburghu na olympiádách v Sydney (2000), Aténách (2004), Pekingu (2008) a Londýně (2012) celkem šest zlatých medailí, což z něj činí nejúspěšnějšího cyklistu olympijské historie. A když se k tomu připočte devět titulů mistra světa, nelze se divit Joshovu rozhodnutí vyměnit na základě přenášky alkohol a neřízený způsob života za kolo. S novým kolem přišla i nová výzva, v květnu 2019 se totiž Josh rozhodl objet na bicyklu svět. „Určitě se jednalo o smělé rozhodnutí, pravda je totiž taková, že jsem se v té době víceméně učil jezdit na kole a vůbec jsem netušil, do čeho jdu,“ vzpomíná na krušné začátky.

Těžký začátek

Přestože ho přátelé od jeho záměru odrazovali, vyrazil Josh na Rund the World, přičemž se v dosavadním průběhu své mise vyrovnával zdatně s ranami osudu. Například hned na začátku přišel v Londýně o kolo. Pak mu v Austrálii pot (!) rozleptal cestovní pas, následovalo komplikované a časově náročné pořizování nových dokladů. Opravdový problém však přišel v prosinci 2019 v Texasu v podobě střetu s autem. V důsledku těžkých zranění, mimo jiné rozdrcené paty, skončil v nemocnici. Po několika měsících se vrátil do Anglie, naštěstí se tak stalo pár dnů před vypuknutím koronavirové pandemie. „Nebyl jsem na tom nejlíp, vůbec jsem si ale nepřipouštěl, že bych to vzdal. Zbytek roku jsem se dával zdravotně dohromady a lehce trénoval,“ prozradil v rozhovoru pro BBC.

Dubajské extempore

Po rehabilitaci se Josh pustil do přípravy, v únoru vyrazil za lepšími klimatickými podmínkami do Dubaje. Jednalo se bohužel o krátkou tréninkovou misi, při sjezdu z nejvyššího vrcholu Emirátu totiž přišel poryv větru rovnající se pádu v rychlosti přes 60 kilometrů za hodinu. „Bylo do děsivé, hned když zafoukalo, jsem totiž věděl, že spadnu. Byla to úplně jiná nehoda než v Texasu, kde mě srazilo auto zezadu, takže jsem se najednou probral v nemocnici, kde mi vysvětlili, co se stalo. V Dubaji jsem byl celou dobu při vědomí,“ konstatoval v rozhovoru pro BBC Scotland poté, co byl se zlomenou pánví, loktem, ramenem a těžce pochroumanými žebry převezen do Anglie. Do toho všeho vyšetření diagnostikovalo artritidu v kyčlích. Po příletu prohlásil, že zatímco po nehodě v Texasu uspěchal rehabilitaci, teď se dá do pořádku.

Světový rekordman

Předsevzetí se však ukázalo být otcem myšlenky, ještě v dubnu se totiž Josh rozhodl překonat světový vytrvalostní rekord, jehož držitelem byl australský profesionál Jack Thompson, který během jednoho týdne urazil na kole vzdálenost 3 504,62 km. Čtvrtý den však musel v důsledku zranění kolena vzdát. „Věděl jsem, že do toho půjdu znovu. Moje životní filozofie totiž spočívá v tom, že na první pohled nemožné se má zkoušet tak dlouho, dokud to nevyjde,“ řekl v reakci na neúspěch.

Další pokus přišel na konci září, kdy si Josh vybral 80 mil (1 míle – 1,609 km) dlouhý okruh mezi skotským městem Aberdeen a pohořím Cairngorms. Zdraví tentokrát přálo odvážnému, hodnota nového světového rekordu je 3508 km, což se zároveň rovná zápisu do Guinnessovy knihy rekordů. „Poslední den jsem vlastně ani nevěděl, o co se pokouším, po dojetí mi bylo řečeno, že jsem překonal světový rekord o dvě míle. Musím přiznat, že jsem měl velké štěstí, po celou dobu jsem totiž neměl žádné technické problémy, jediný defekt, což lze hodnotit jako zázrak,“ pravil nový světový rekordman po dojezdu. „Poslední úsek dlouhý 637 mil (1025 km) jsem zvládl bez spánku, když teplota spadla z patnácti na šest stupňů Celsia.“ Průměrně pak ujel polepšený alkoholik denně 320 mil, když se každý den snažil po osmnáct hodin denně udržet rychlostní průměr 18 mil (28,968 km) za hodinu a spálil v průměru 15 000 kalorií. Vzhledem k dosaženému výkonu se nelze divit jeho slovům o nejintenzivnějším životním zážitku.

Stylový závěr

Na začátku prosince se nezničitelný Josh Quigley rozhodl definitivně ukončit svoji cyklistickou cestu kolem světa. Za tímto účelem se vrátil na místo činu do Texasu. Následuje přesun na kole do New Yorku a přelet do Lisabonu. Z portugalské metropole pak nabere kurz Edinburgh. Přes přepokládanou nepřízeň počasí si věří. „Mám před sebou 6400 kilometrů, celou vzdálenost bych měl zvládnout do tří týdnů, na Vánoce budu doma,“ pravil před odletem do USA. Good luck, Josh.