7. září 2020 23:40

Messi zůstává v Barceloně!

Ještě že jsem dal minule do titulku dva otazníky a nejsem tak za totálního idiota! Zhruba takto jsem reagoval na páteční zlom v kauze Messi. Do té doby prakticky jistý přestup argentinského míčového kouzelníka do Manchesteru City, který jsem probíral s Pavlem Zíkou a Ivanem Haškem, se totiž nakonec nekoná. Šestinásobný držitel Zlatého míče zůstává nadále hráčem FC Barcelona.

Je otázkou, zdali v Messiho případě nebude platit pravidlo o tom, že je pozdě bycha honit. Na konci týdne totiž vyšel vynikající text, jehož autorem je španělský novinář Pedro Riana, velký znalec zákulisí FC Barcelona. V něm se v souvislosti s hvězdným Argentincem píše o žoldákovi, který všechny oklamal. Jak dál text konstatuje, pokud se Messi rozhodl odejít prostřednictvím faxu, což dokazuje, že pro něj Barca byla nikoli domovem, ale pouhou mezistanicí, musí chápat, že klub odpoví stejnou mincí. „Barca bez Messiho bude opět týmem, a ne pouze desítkou otroků ve službách jednoho pána, který si stěžuje na jejich špatné výkony,“ píše autor. Své tvrzení opírá o výsledky 4:0 a 5:1, kterými Barcelona deklasovala v posledních letech Real Madrid, přičemž prvního výsledku dosáhla na Santiago Bernabeu. V obou případech totiž Messi chyběl.

Jak dále Pedro Riana dodává, setrvání Messiho v Barceloně není garancí toho, že se nebudou opakovat fiaska z Paříže, Říma (0:3), Liverpoolu (0:4) či Lisabonu (2:8) kterých byl Messi účasten. Dost dobře si nedovedu představit, jak se s těmito větami, ještě před několika měsíci zcela nemyslitelnými, egocentrik Lionel srovná.

Na hraně vyhazovu

Kromě toho se zdá, že za tím, že Messi nepřestoupil do Manchesteru City, ale sezonu odehraje v Barceloně, nestojí ani tak Lionelovo náhlé prozření a snaha dostat Barcelonu zpět na vrchol, ale skutečnost, že prostě neměl na vybranou.

Když totiž nový trenér Barcelony Ronald Koeman, který svým trestným kopem rozhodl v květnu 1992 v prodloužení finále se Sampdorií Janov a vystřelil tak Barceloně první triumf v Lize mistrů, počítal první školní den účastníky tréninku, Messi chyběl. Navíc podruhé za sebou. V neděli 30. srpna totiž Argentinec nepodstoupit povinný test na covid-19, kterým se musí ve Španělsku prokázat každý profesionální fotbalista. Třetí absence by se pak rovnala ze strany hráče porušení smlouvy.

V souladu s platným španělským právem tak mohlo vedení klubu Messiho pokutovat částkou rovnající se 25 procentům jeho měsíčního platu. Podle německého listu Die Welt by se jednalo o 850 tisíc eur, což se rovná měsíčnímu příjmu 3,4 milionu eura a ročnímu platu 40,8 milionu eura. Pro srovnání, Cristiano Ronaldo vydělává v Juventusu ročně 31 milionů eur, superstřelec Bayernu Mnichov Robert Lewandowski si přijde na 19 milionů eur.

Šejkové umějí počítat

Kromě toho se za katalánský velkoklub postavila LaLiga. Přestože by se dalo očekávat, že řada klubů v čele s nesmiřitelným rivalem Realem Madrid bude toužit po oslabení Barcelony, všechno bylo jinak. Na konci srpna, pět dnů poté, co Messi informoval faxem svůj klub o své touze odejít zadarmo, přišlo vedení španělské nejvyšší soutěže s verdiktem zakazujícím tento transfer. Potenciální zájemci by tak kromě královského platu museli zaplatit za třiatřicetiletého hráče rovněž výstupní klauzuli v hodnotě astronomických 700 milionů eur. V té chvíli bylo jisté, že Messi zůstává v Barceloně, se kterou má smlouvu do června 2021. I pohádkově bohatí arabští majitelé skupiny City Football Group totiž umějí dobře počítat. Navíc Messi bude k mání za rok zadarmo.

Messi je Barca? Barca je Messi?

Vzápětí začaly obě strany ještě před několika dny nesmiřitelného konfliktu obrušovat hrany. Fotbalista poskytl rozhovor magazínu Goal, reportér Rubén Uría se v jeho průběhu zalykal štěstím: „Znovu jsme se v něm mýlili, když jsme si mysleli, že miluje peníze, nikoli klub. Bavil se se mnou upřímně, pravdivě a z hloubky svého srdce. Messi se ke mně choval skvěle, mám vzpomínku, na kterou nikdy nezapomenu, a bude mě provázat po zbytek novinářské dráhy. Budu mu navždy vděčný,“ pravil novinář s tím, že Messi je Barca a Barca je Messi. Zní to dobře, je ale otázka, kdo tomu po událostech z druhé poloviny srpna uvěří.