24. ledna 2020 19:02

Malá abeceda Velkého šéfa

V neděli 26. ledna by oslavil sedmdesáté narozeniny jeden z nejúspěšnějších a nejvlivnějších Čechů na poli sportu Ivan Hlinka. Bohužel 16. srpna 2004 zahynul trojnásobný mistr světa (1972, 1976, 1977), trenér mistrů světa (1999) a především strůjce olympijského vítězství v Naganu (1998) na následky automobilové nehody.

ALBERTVILLE: V roce 1991 se stal Ivan Hlinka poprvé hlavním trenérem reprezentace. Na OH ve francouzském Albertvillu získal třetí místo. Zároveň se jednalo o poslední vystoupení československých hokejistů pod federální vlajkou.

BRANKY: V Klubu hokejových střelců deníku Sport patří Ivanu Hlinkovi čtvrté místo. V československé ligové soutěži a reprezentaci nastřílel celkem 479 branek.

CENTR: Celou svou hokejovou kariéru prožil Ivan Hlinka na postu středního útočníka.

DRES: V roce 2010 dal Ivan Hlinka mladší dresy svého otce z jeho působení v národním celku Litvínova, Vancouveru a Zugu do internetové dražby. Majiteli dresu HC Litvínov (587 USD) a reprezentace (3076 USD) se stali Robert Reichel, Jiří Šlégr a HC Litvínov. Dres Vancouveru Canucks (4506 USD) putoval neznámému sběrateli do Kanady.

FILM: Osmadvacet minut trvající dokument Velkej z roku 2005 je poctou Ivanu Hlinkovi. Kromě legendárního hokejisty a trenéra jsou jeho součástí například Vladimír Růžička, Jaromír Jágr, Vladimír Martinec, Robert Reichel, Jiří Šlégr a Petr Svoboda.

GOLF: Oblíbený sport, který se stal Ivanu Hlinkovi osudný. Na jeho počest je pořádán na hřišti Golf Resort Karlovy Vary golfový turnaj nadačního fondu Ivana Hlinky.

HLÁŠKA: „Hlavně se z toho nepo…“

KOUZLO OSOBNOSTI: Podle jednoho z naganských hrdinů Jiřího Šlégra nešlo slovy popsat. Všichni Ivana Hlinku milovali a hráli pro něj.

LITVÍNOV: S výjimkou krátkodobých působení v Dukle Trenčín, Vancouver Canucks a EV Zug působil celou svou kariéru v HC Litvínov. V sezoně 1986/1987, kdy se Litvínovští nacházeli ve stadiu krize, naskočil prakticky bez tréninku znovu na led. V 19 zápasech získal 23 bodů.

NAGANO: V roce 1998 byl Ivan Hlinka jako hlavní trenér strůjcem historicky největšího a nejemotivnějšího vítězství v historii českého sportu. Na olympiádě v Naganu vyhráli naši hokejisté Turnaj století, kterého se poprvé zúčastnili nejlepší profesionálové z NHL.

OMSK: V ruském celku působil Ivan Hlinka v sezoně 2002/2003. V první sezoně skončily ambice Avantgardu v semifinále. Kontrakt ukončil předčasně v květnu 2003. Jako příčinu uvedl rodinné důvody.

PITTSBURGH: Do předního celku NHL přišel v únoru 2000. Do konce zastával roli asistenta hlavního kouče Herba Brookse. 28. června se stal prvním Evropanem na nejvyšším postu klubu HNL. Ve své první sezoně skončil s Penguins v semifinále, před začátkem další sezony přišel o Jaromíra Jágra. Byl odvolán v říjnu 2001 po čtyřech prohrách.

RŮŽIČKA: Kapitán olympijských vítězů z Nagana převzal národní tým bezprostředně po Hlinkově smrti. V sezonách 2005 a 2010 dovedl české hokejisty k titulům mistrů světa.

SPORT: Podle Ivana Hlinky je sport dobrý, když je dramatický a nikdo se nefláká.

TRESTNÁ STŘÍLENÍ: „Měli jsme jen trochu problém s tím, že jestli Jarda Jágr pojede pátej, nebo pojede pátej Vláďa Růžička, ale nakonec převážil takový řekl bych respekt, protože když Vláďa Růžička řek, že chce jet pátej, tak Džegr řek, že pojede čtvrtej. Jinak trochu překvapenej, když jsme ho demokraticky zvolili, byl Patýs, že na to pude, protože už v tom závěru nehrál, ale věřil jsem, že technikou něco dá,“ přesný citát Ivana Hlinky popisující zákulisí úspěšného penaltového rozstřelu v Naganu v semifinále s Kanadou.

VANCOUVER: Do celku NHL Vancouver Canucks přestoupil Ivan Hlinka v roce 1981. Hned ve své první sezoně se s týmem probojoval do finále Stanley Cupu, ve kterém však „bobři“ nestačili na New York Islanders. V dresu Vancouveru získal ve 137 zápasech za 42 branek a 81 asistencí úctyhodných 123 bodů. Dalších 13 bodů přidal ve vyřazovací části.

ZLATO: Ivan Hlinka je jedinou osobností z řad hokejistů, která se mohla pyšnit neobyčejným treble: získal tři tituly mistra světa jako hráč (1972, 1976, 1977), jednou jako trenér (1999). Na svém kontě má i trenérské zlato z Turnaje století na olympiádě v Naganu (1998). V roce 1978 získal Zlatou hokejku.