26. června 2019 19:02

Let volným pádem

V průběhu uplynulého týdne byl znovu v akci Michel Platini (1955). Trojnásobný nejlepší fotbalista starého kontinentu (1983–1985), mistr Evropy (1984), vítěz Ligy mistrů (1985), nejlepší trenér světa (1991), ředitel organizačního výboru MS 1998 a šéf UEFA (2007–2016) byl zadržený kvůli vyšetřování korupce při volbě pořadatele fotbalového mistrovství světa 2022 v Kataru.

Po několik hodin trvajícím výslechu byl hvězdný fotbalista propuštěn, aniž francouzská protikorupční policie vznesla obvinění. Platini se pak v rozhovoru s novináři nechal slyšet, že to bylo dlouhé, ale vzhledem k počtu otázek nemohlo být jiné. Dotazy se týkaly evropského šampionátu 2016, mistrovství světa v Rusku a Kataru. K tomu Paris Saint-Germain a FIFA. Bývalý všemocný muž evropského fotbalu se zdál být v pohodě.

Neber úplatky...

Příběh volného pádu Michela Platiniho se začal psát v září 2015. Švýcarské úřady tehdy začaly v souvislosti s obřím korupčním skandálem FIFA vyšetřovat kromě největšího bosse světového fotbalu Švýcara Seppa Blattera, podezřelého ze zpronevěry a zneužití pravomocí, rovněž šéfa UEFA Michela Platiniho. Důvodem byla devět let opožděná Blatterova platba Platinimu v hodnotě dvou milionů švýcarských franků.

Přitom se zpočátku zdálo, že skandál může Platinimu dopomoci k postu šéfa FIFA. Zatímco totiž Sepp Blatter řešil v souvislosti s přidělením pořadatelství světových šampionátů 2018 Rusku a 2022 Kataru možnou rebelii fotbalových velmocí, byl Michel Platini v klidu. Na konci května 2015 však těsně před volebním kongresem FIFA došlo v Curychu k zatčení čtrnácti funkcionářů. Všichni byli obvinění z korupce, jejíž počátky sahaly až do 90. let. Celková míra úplatků se v přepočtu vyšplhala k pětadvaceti miliardám korun.

Sepp Blatter sice zprvu mezi obviněnými nebyl, pár dnů po razii dokonce obhájil post šéfa FIFA. Jenže pak kvůli tlaku velkých sponzorů odstoupil s tím, že k novým volbám dojde na začátku roku 2016. Michel Platini se stal rázem největším favoritem na uvolněný post. Až přišlo osudné 25. září 2015, kdy se do té doby nedotknutelný Michel ocitl v pozici mezi svědkem a obžalovaným.

Zákeřný útok

Jak totiž zjistili vyšetřovatelé, v roce 2011 dorazily na Platiniho účet od Blattera dva miliony švýcarských franků. Zásadní problém spočíval v tom, že se mělo jednat o odměnu za poradenskou činnost z let 1999–2002. Navíc o celé transakci neexistoval jediný písemný doklad, oba hlavní aktéři hovořili o ústní dohodě. Blatter s Platinim pak přišli s vysvětlením, že se na vzájemné spolupráci dohodli v roce 1998 a protože FIFA na tom nebyla v té době finančně nejlépe, Platini si na peníze devět let počkal.

Přestože transakce prošla účetnictvím FIFA, nepovažovali vyšetřovatelé vysvětlení za příliš důvěryhodné. A jelikož etická komise FIFA nectí presumpci neviny, na počátku října 2015 Platiniho spolu s Blatterem na 90 dnů suspendovala. Michel Platini tak přišel dočasně o funkci šéfa UEFA, zejména se pak ztenčila jeho možnost kandidovat na předsedu FIFA, neboť kandidatura je suspendovaným funkcionářům zapovězena. Platini vydal záhy prohlášení, podle kterého provedla etická komise zákeřný útok se zřejmou snahou poškodit jeho pověst. FIFA rovněž obvinil z opovrhování vlastními pravidly.

Odhodlaný kandidát

Hvězdný exfotbalista se proti suspendaci odvolal, 18. listopadu bylo jeho odvolání etickou komisí FIFA zamítnuto. Vyšlo však najevo, že komise rozhodla o zamítnutí už třetího listopadu, ale verdikt o další dva týdny pozdržela. A protože volba prezidenta FIFA měla proběhnout 26. února a devadesátidenní suspendace začala dnem oficiálního zamítnutí odvolání, měl Platiniho právník pádný důvod k obvinění FIFA z obstrukcí proti jeho klientovi. „Je jasné, že toto šokující zpoždění je výsledkem snahy zbrzdit Michela Platiniho. Toto rozhodnutí není žádným překvapením. Michel Platini a jeho právníci ho očekávali. Potvrzuje to, že FIFA prostřednictvím svých vnitřních orgánů provádí jednostranné, nespravedlivé a neobjektivní vyšetřování proti Platinimu a opakovaně porušuje jeho práva na obhajobu,“ konstatoval jeho mluvčí v rozhovoru pro agenturu AP. K tomu dodal, že se jeho klient hodlá obrátit na Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) ve švýcarském Lausanne. V instituci má plnou důvěru, neboť poprvé od chvíle, kdy byl suspendován, ví, že s ním bude zacházeno naprosto nezávislým a spravedlivým způsobem. Proto nadále zůstává odhodlaným kandidátem na post prezidenta FIFA.

Rozhodnutí urážlivé, ostudné, politické...

11. prosince však CAS dospěla k rozhodnutí o oprávněnosti suspendace kvůli podezření z korupce s tím, že suspendace ale nemůže být prodloužena o dalších 45 dnů.

Za dalších pět dnů proběhlo slyšení před etickou komisí FIFA. Platini se nedostavil, neúčast vysvětlil znechucením z toho, jak k případu přistupují média a zejména FIFA, která podle jeho názoru vůbec nerespektuje presumpci neviny.

Tři dny před Vánocemi pak etická komise FIFA rozhodla o tom, že dvojice Blatter–Platini porušila etická pravidla (korupce nebyla prokázána) a po dobu osmi let proto nesmí působit ve fotbale. Platini byl rovněž odsouzen k pokutě 80 tisíc švýcarských franků.

Na počátku ledna 2016 oznámil, že se definitivně vzdal snahy kandidovat na post šéfa FIFA, po pěti dnech se přesto odvolal k příslušné komisi proti osmiletému zákazu působení ve fotbale. Na konci měsíce se dočkal podpory ze strany UEFA, neboť výkonný výbor organizace rozhodl o tom, že pokud Platini nevyčerpá veškeré možnosti odvolání, nedojde k volbě nového předsedy.

Patnáctého února svitl záblesk naděje. Stalo se tak po osmihodinové výpovědi v curyšském sídle FIFA. „Tentokrát mi naslouchali lidé, kteří byli součástí fotbalové rodiny a vědí, o co tu jde. Jsem spokojený a uvidíme, co přijde,“ řekl Michel Platini po slyšení s tím, že nic neudělal a nemá se čeho bát.

V tomto případě však odvolací komise FIFA našla při vyšetřování kauzy jen polehčující okolnosti v podobě jeho dlouholetého přínosu pro fotbal. Trest byl snížen z osmi na šest let, pokuta zůstala. Michel Platini komentoval rozhodnutí jako urážlivé, ostudné a politické, přičemž hodlá nadále bojovat. Vzhledem k tomu, že skříně FIFA můžou být přecpány korupčními kostlivci, to bude těžký boj.