9. července 2018 15:07

Končí mistrovstvím světa v Rusku nadvláda Ronalda a Messiho?

Světový šampionát v Rusku finišuje, ve hře o titul zůstaly celky Francie, Anglie, Belgie a Chorvatska. Přestože ve fotbale není nic nemožné, je vysoce pravděpodobné, že ruský šampionát alespoň přeruší, ne-li zcela ukončí světovou nadvládu superhvězdného páru Cristiano Ronaldo – Lionel Messi.

Stalo by se tak poprvé od roku 2008, kdy se držitelem Zlatého míče stal Brazilec Kaká, od té doby se o deset Ballon d’or shodně podělili Ronaldo s Messim. Na druhou stranu je pravda taková, že pří vší úctě k oběma hvězdám nerozhodují ve fotbale o držitelích trofejí vždy jen výkony na zeleném pažitu. Zvlášť když za Ronaldem s Messim stojí takové kolosy, jako je Real Madrid a FC Barcelona, jejichž marketingová síla mnohdy přebije i reálné výsledky.

Slepá fotbalová spravedlnost

A tak se mohlo stát, že v roce 2010 získal Zlatý míč Lionel Messi. Bylo to po sezoně, kdy jeho Barcelona neobhájila vítězství v Lize mistrů a Argentina na světovém šampionátu v JAR utrpěla ve vyřazovací části málo vídaný debakl 0:4 s celkem Německa. Naopak Nizozemec Wesley Sneijder, který v témže roce sehrál klíčovou roli v senzačním triumfu Interu Milán v Lize mistrů a své oranjes dovedl do finále světového šampionátu, lidově řečeno, ostrouhal.

Rovněž před čtyřmi lety se po mistrovství světa v Brazílii hovořilo o tom, že největším kandidátem na zisk Zlatého míče je brankář mistrů světa Manuel Neuer. Nakonec ale vyhrál Cristiano Ronaldo. Portugalsko přitom ani nepostoupilo ze skupiny, přičemž v přímé konfrontaci prohrálo s Německem 0:4! Na druhou stranu, gólmani to mají v rámci anket těžké a Ronaldo byl největší hvězdou Realu Madrid, který pod jeho taktovkou získal desáté vítězství v nejprestižnější klubové soutěži.

Nic než Real Madrid

Na Zlatý míč v minulosti nedosáhli ani fotbalisté, kterým se během jediné sezony podařilo vybojovat vítězství jak v Lize mistrů, tak na světovém šampionátu. Prvním držitelem mimořádného double byl v roce 1998 Christian Karembeu (Real Madrid – Francie). Na jeho stopy navázal o čtyři roky později na šampionátu v Jižní Koreji a Japonsku bombarďák Roberto Carlos (Real Madrid – Brazílie). Na posledním šampionátu totéž zopakoval Sami Khedira (Real Madrid – Německo). Nesmíme však v této souvislosti opomenout, že se ve všech třech případech jednalo o hráče mimořádných kvalit s nesporným přínosem pro zisk trofejí, ne však o jedince z kategorie hvězdných.

Favoritem božský Luka

Zatímco jméno nového světového šampiona zatím neznáme, od června je jisté, že pokud se někomu podaří navázat na odkaz tria Karembeu–Carlos–Khedira, bude se opět jednat o hráče Realu Madrid. Mezi semifinalisty světového šampionátu jsou totiž „pusinky“ zastoupeny hned trojnásobně. Čest Realu Madrid „hájí“ francouzský stoper Raphael Varane a chorvatští středopolaři Luka Modrić a Mateo Kovačić. Kdyby Chorvatsko získalo titul světových šampionů, nemělo by být v soutěži o Zlatý míč co řešit. Zatímco Varane s Kovačićem by v konfrontaci s Ronaldem a Messim nejspíš neuspěli, Luka Modrić je něco jiného. Kapitán Chorvatů byl totiž hnacím motorem jak Realu Madrid, tak je i přes neproměněnou penaltu v osmifinále v prodloužení s Dánskem největší hvězdou Chorvatska. Zatím se tak rýsuje další přepis historie v podobě prvního hráče, který vybojuje během jediné sezony vítězství v Champions League, na mistrovství světa a získá Zlatý míč. Božský Luka je tomu zatím nejblíž. Ve středu večer ale může být všechno jinak. Vždyť o fotbalu je známo, že postrádá logiku.