9. srpna 2021 21:10

Kevin Durant: basketbalista se zlatým hattrickem

Výkony amerických basketbalistů na právě skončených olympijských hrách v Tokiu se nesly ve znamení povolit a přitáhnout. Soupeři nejdřív dostali šanci, pak Američané přidali. Poznali to jak naši basketbalisté, tak ve finále reprezentace Francie, která předtím jako jediná položila ve skupině americký tým na lopatky. Za každým „přitažením“ stál trojnásobný olympijský vítěz Kevin Durant (1988).

Jeden z nejlepších hráčů NBA se narodil ve Washingtonu. Jeho rodiče Wanda a Wayne se brzo rozvedli, chlapce vychovávala babička Barbara. Jednoho dne se zjevil otec a přesvědčil syna, že není nad basketbal. Během studia na několika středních školách – National Christian Academy, Oak Hill Academy a Montrose Christian Scholl, kombinoval Kevin, který mezitím dorostl do výšky 209 cm, křesťanské studium s basketbalem. A protože hrál skvěle, bojovali manažeři nejprestižnějších univerzit o přízeň mladíka, který nakonec dal přednost basketbalově přijatelnější Texaské univerzitě v Austinu před vyhlášenou Dukeovou univerzitou v Severní Karolíně.

Záhy se stal největší hvězdou týmu s impozantním průměrem 25,8 bodu, ke kterým přidal 1,1 doskoku. Jako první a zatím poslední nováček získal v roce 2007 univerzitní ceny Oscar Robertson Trophy a Adolph Rupp Trophy. Když pak byl Kevin Durant po pouhém roce na univerzitě draftován jako číslo dvě klubem NBA Seattle SuperSonics, uvedla jeho alma mater dres s číslem 35 do své síně slávy.

Zrodila se hvězda

Devatenáctiletý Kevin Durant se předvedl v první nováčkovské sezoně nad očekávání, jeho zápasový průměr činil mimořádných 20,3 bodu, k tomu 4,4 doskoku. Vzhledem k tomu, že průměru víc než 20 bodů na zápas dosáhli do té doby pouze LeBron James a Carmelo Anthony, se právem dočkal ocenění Rookie of the Year.

Po roce se nejlepší nováček stěhoval ze Seattlu do Oklahomy, aby se stal přes své mládí klíčovou postavou Oklahoma City Thunder. Během let 2008 až 2009 se dalo dohromady supertrio Kevin Durant – Russell Westbrook – James Harden, které v sezoně 2011 dovedlo svůj tým až do finále NBA. Z konečného vítězství v poměru 4:1 se však radoval celek Miami Heat šéfovaný LeBronem Jamesem. Bohužel na začátku sezony 2012 až 2013 byl Harden vyměněn do Houston Rockets, nicméně i přes citelnou ztrátu top spoluhráče zářil Kevin Durant dál. V létě 2012 si odskočil s národním týmem do Londýna pro první zlato, aby v sezoně 2014 až 2015 zaznamenal v základní části bodový průměr 32 bodů, k tomu 7,4 doskoku a 5,5 asistence, na základě čehož byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem základní části.

Likvidační palebná síla

Kevin Durant ovšem toužil po týmových trofejích, proto se po prohře Oklahomy ve finále Západní konference v roce 2016 s Golden State Warriors dohodl právě s Warriors. Proti odchodu se vzbouřili fanoušci, kteří nesli mimořádně nelibě skutečnost, že se jejich modla upsala konferenčnímu rivalovi. Na druhou stranu nový zaměstnavatel po Durantovi prahl ze všech sil, neboť na konci sezony podlehl z pozice velkého favorita týmu Cleveland Cavaliers, když zmrtvýchvstání ze stavu 1:3 na konečných 4:3 režíroval LeBron James. Ještě než se předvedl v novém působišti, získal Kevin Durant na olympiádě v Riu de Janeiro druhý titul.

Po Durantově příchodu do Golden State Warriors psala média o likvidační palební síle, jejíž garancí byli vedle nové akvizice Stephen Curry a Klay Thompson. O postavení Duranta vypovídaly smluvní podmínky, za dvouletý kontrakt zkasíroval sedmadvacetiletý střelec 54,3 milionu dolarů, přičemž po první sezoně mohl od smlouvy odstoupit.

Nakonec se tak nestalo, křídlo pálící ostrými setrvalo v barvách Warriors až do léta 2019, když v následujících dvou sezonách získalo vytoužený prsten pro vítěze NBA. Jednalo se o sladkou pomstu, neboť v obou případech byl poraženým finalistou tým Cleveland Cavaliers, Kevin Durant tak otočil finálové skóre s LeBronem Jamesem 2:1 ve svůj prospěch. Po obou závěrečných utkáních rovněž přebíral cenu pro nejužitečnějšího hráče MVP.

Mimořádně úspěšné představení Kevina Duranta skončilo v červnu 2019. Do třetího finále NBA v řadě, soupeřem byl celek Toronta Raptors, naskočil po měsíční pauze kvůli zranění lýtka. V úvodní čtvrtině, ve které nastřílel 11 bodů, si přetrhl Achillovu šlachu na pravé noze. Následovala operace a prohra Golden State s prvním kanadským vítězem v poměru 2:4.

Změna, kde nešlo o peníze

Kevin Durant měl ve smlouvě s Warriors výstupní klauzuli ze smlouvy, jinak platné do roku 2020. Vzhledem k zranění velela logika setrvat na dosavadní adrese. Desetinásobný účastník Utkání hvězd se však rozhodl smlouvu vypovědět, mezi prvními zájemci byl celek Los Angeles Lakers, jehož management předtím přivedl LeBrona Jamese.

Nakonec se Kevin poněkud překvapivě rozhodl pro Brooklyn Nets. Nutno říci, že důvodem nebyly peníze. Podle televizní stanice ESPN totiž podepsal v novém působišti čtyřletou smlouvu na 164 milionů dolarů, zatímco v Golden State mu nabízeli za kontrakt o rok delší 221 milionů dolarů.

Bohužel léčba zranění se protáhla na osmnáct měsíců, Kevin Durant se na palubovce objevil až v prosinci loňského roku v přípravném zápase proti Washington Wizards, ve kterém nastřílel 15 bodů. Předtím proběhla koronavirem zkrácená sezona, na jejímž konci se z titulu radovali Los Angeles Lakers.

Hvězda je zpátky

Poslední sezonu odehrál Durant celou, když Brooklyn dovedl do šestnáctičlenného play-off. V něm Nets nejdřív vyřadili nejúspěšnější celek historie NBA Boston Celtic, v konferenčním semifinále však nestačili na Milwaukee Bucks. Prohra s konečným vítězem 4:3 však byla nejlepším výsledkem, kterého poražení v souboji s celkovým vítězem NBA dosáhli.

Na olympiádě v Tokiu dovedl Kevin Durant celek USA přes nepodařenou přípravu a úvodní prohru s Francií k dalšímu zlatu, když ve finále proti stejnému soupeři zaznamenal 29 z celkového počtu 83 bodů. „Po tom, čímž jsme si prošli, je tohle zlato skvělé. Měli jsme v týmu hodně nováčků a byla to pro každého nová zkušenost. Do toho jsme řešili covid, museli být v bublině, bez fanoušků a nikdo nečekal, že prohrajeme,“ uvedl po finále. Jak vidno, je hvězda zpátky v plné síle.