18. listopadu 2019 18:02

Když nic není nemožné...

Přestože jde ve sjezdovém lyžování stále ve větší míře o specializaci, existují jedinci, kterým nečiní zas tak velký problém vyhrávat ve všech disciplinách.

Současný Světový pohár v alpském lyžování nabízí boje o jeden velký a pět malých křišťálových glóbů. Zatímco velkou zeměkouli bere celkový vítěz, malé se udělují za vítězství v jednotlivých disciplínách – slalom, obří slalom, super-G, sjezd a kombinace. Celkově lze vyhrát v šesti disciplínách, občas pořádaný paralelní slalom však na svoji vlastní trofej stále čeká.

Největším univerzálům tak kraluje Mikaela Shiffrin, Američanka dokázala jako jediná triumfovat ve všech šesti disciplínách. Následují Pernilla Wiberg, Anja Pärson (obě Švédsko), Janica Kostelić (Chorvatsko), Petra Kronberger (Rakousko) a Lindsey Vonn (USA). Všechny dámy vyhrály závody Světového poháru ve slalomu, obřím slalomu, superG, sjezdu a v kombinaci. Janici Kostelić a Petře Kronberger se to navíc podařilo během jediné sezony. Z mužů jim může v tomto směru sekundovat pouze Marc Girardelli.

Mužská kategorie zatím vyprodukovala pět supervšestranných lyžařů – Marc Girardelli (Lucembursko), Pirmin Zurbriggen (Švýcarsko), Kjetil-André Aamodt (Norsko), Bode Miller (USA) a Günther Mader (Rakousko). Posledně jmenovaný je jediným sjezdařem, který nevlastní velký individuální titul z olympijských her případně z mistrovství světa. Naopak mezi nejvšestrannějšími sjezdaři historie chybí Rakušan Marcel Hirscher, osminásobný vítěz Světového poháru nedosáhl v průběhu své mimořádné kariéry na vítězství ve sjezdu.

A jinak už tomu nebude, neboť rakouský fenomén před začátkem letošní sezony oznámil ukončení kariéry. Stejně jako půvabná americká plavovláska Lindsey Vonn.

(Profil Lindsey Vonn vychází v prosincovém čísle Playboye)