30. září 2020 18:04

Karel a jeho parta…

V době svého působení ve vrcholovém tenisu vyhrál Karel Nováček (1965) 13 turnajů ATP, nejvyššího umístění dosáhl v listopadu 1991, kdy pronikl na osmé místo. Tenisem si pravoruký hráč vydělal kolem 3 750 000 dolarů.

V průběhu úspěšné tenisové dráhy potkal pozdější finančník dnes působící u skupiny RP Invest na kurtu největší hvězdy bílého sportu. Playboy si proto dovolil lehce fabulovat o možných tématech k hovoru v případě dnešních setkání.

Ivan Lendl Československo/USA | 1960

Nejúspěšnější hráč české historie, držitel osmi titulů kategorie Grand Slam. Většinu z nich získal po roce 1986, kdy emigroval do USA. V letech 2011–2013 dovedl z pozice trenéra skotského tenistu Andyho Murraye k vítězství na olympiádě v Londýně (2012), US Open (2012) a Wimbledonu (2013). Hraje golf a kochá se sbírkou 116 plakátů Alfonse Muchy. Taky možná dumá nad tím, jak sbírku rozšířit o zbylé tři kusy. Dva plakáty se nacházejí v muzeu, osud třetího je neznámý.

Mats Wilander Švédsko | 1964

Vítěz sedmi grandslamových turnajů, stejně jako Lendlovi mu chybí vítězství ve Wimbledonu, se stal po ukončení kariéry tenisovým expertem Eurosportu. Jeho pořad Game, Set and Mats se těší díky erudovanosti a schopnosti podávat fakta neotřelým způsobem značné oblibě. V roce 2016 se bývalá světová jednička stala koučem americké tenistky Madison Keys. Na letošním Australian Open, posledním turnaji kategorie Grand Slam před vypuknutí koronavirové krize, se vyjádřil velmi pochvalně na adresu českých hráček: „Nevím, jak to Češi dělají, ale nějak se jim daří objevovat nové a nové tenistky. Když mají jednu, hned zazáří další a po ní další. Vypadá to, že tahle série nikdy neskončí,“ uvedl pro Aktuálně.cz. Mimochodem, na stejném turnaji před osmi lety upadl v hotelovém pokoji a přivodil si v důsledku natržené ledviny vnitřní krvácení.

Thomas Muster Rakousko | 1967

Vítěz French Open 1996, vítěz 44 turnajů a první Rakušan, který vedl v roce 1996 na šest týdnů světový žebříček, se na začátku roku dohodl na spolupráci se svým krajanem Dominikem Thiemem. Přestože spolu dvojice pracuje pouze 20 týdnů v roce, výsledky jsou do očí bijící. Na začátku ledna sice ještě Dominic nezvládl třetí grandslamové finále v řadě, když prohrál s Novakem Djokovićem, chuť si ale spravil na nedávném US Open. Přestože ve finále prohrával s Alexandrem Zverevem 0:2 na sety, předvedl po víc než sedmdesáti letech nevídané tenisové zmrtvýchvstání a vybojoval titul. Zarputilost až sveřepost byla přitom průvodním jevem Musterovy hry.

Petr Korda Česko | 1968

Vítěz Australian Open 1998, kterého ve stejném roce dělilo jediné vítězství od zisku postu světové jedničky. Po ukončení kariéry se kromě Radka Štěpánka věnoval dětem a patří mezi nejúspěšnější otce-trenéry. Dcery Jessica a Nelly to dotáhly do golfové reprezentace USA, syn Sebastian vyhrál v roce 2018 juniorku na Australian Open. Všichni potomci reprezentují USA, byť v případě Jessiky média před časem řešila její schopnost komentovat nepříliš povedený odpal českými slovy, kterým se jinak slušně vychované dámy vyhýbají.

(Rozhovor s Karlem Nováčkem čtěte v říjnovém Playboyi)