11. září 2019 19:55

Jsem vegan a špičkový sportovec

Třiadvacetinásobná vítězka turnajů z kategorie grandslam Serena Williams je nezpochybnitelným důkazem toho, že v případě veganství a top sportovních výkonů se ani zdaleka nejedná o neslučitelné pojmy. A není v tom sama.

Přitom se ještě v nepříliš dávné minulosti hovořilo v souvislosti se sportem a veganstvím o „neschopnosti“ rostlinné stravy poskytnout organismu vrcholového sportovce dostatek kvalitní bílkoviny. Poslední výzkumy však jednoznačně dokazují, že rostlinné proteiny obsahují stejně jako maso, vejce či mléčné produkty všech deset esenciálních aminokyselin. Výjimku potvrzující pravidlo tvoří v tomto případě ořechy a v nich absentující lysin. A tak se i mezi vrcholovými sportovci prosazují vegani v čím dál větší míře. Několik zářných příkladů za všechny.

Automobilový sport

Pilot F1 Lewis Hamilton (1985) bude mít nejspíš po konci letošní sezony před sebou, pokud jde o zisk titulů mistra světa, pouze jediného soupeře – Michaela Schumachera. Na veganství se dal v roce 2016 a propadl mu natolik, že na začátku září otevřel spolu s firmou Beyond Meat v Londýně první restauraci Neat Burger, specializovanou na prodej bezmasých burgerů.

Box

Anglický bijec David Haye (1980) vybojoval v profesionálním ringu 31 zápasů s bilancí 28 výher (26 K. O.), pouze třikrát odešel z ringu poražen. V roce 2008 měl v držení tituly mistra světa křížové váhy tří ze čtyř hlavních organizací, později získal rovněž titul světového šampiona těžké váhy. K veganství se dostal po zranění a následné operaci ramene, kdy musel v důsledku omezení pohybových aktivit pracovat s hmotností. Pak zjistil, že síly neubylo. „Býci jsou dvacetkrát silnější než lidé, a přesto konzumují celý den místo masa rostliny. To, že bez příjmu masa ztratíte sílu, je mýtus,“ prohlásil David Haye v rozhovoru pro The Sun.

Fotbal

Přestože jde v dnešním fotbale především o dynamiku, najdete vegany i mezi hvězdami nejkvalitnější a fyzicky nejnáročnější soutěže světa, anglické Premier League.

Ještě před svým přestupem do celku West Ham United vybojoval Jack Wilshere (1992) v barvách Arsenalu Londýn dvě vítězství v FA Cupu. Vzhledem k chronickým problémům s kotníky potřeboval upravit hmotnost, zároveň však neztratit nic na výbušnosti. S přechodem na veganskou stravu došlo rovněž k zlepšení vytrvalosti.

V případě obránce Manchesteru United, dvojnásobného vítěze Premier League Chrise Smallinga (1989) platí, že je nezbytné hledat za vším ženu. Původní konzument masa totiž pojal za choť veganku Sam, které slíbil, že s ní bude v dobrém i ve zlém. Jak přiznává, stát se veganem nebylo snadné. Dnes by však neměnil.

Jermain Defoe (1982), aktuálně hráč týmu AFC Bournemouth, je nejzdatnějším kanonýrem z řad veganů. Dosud dal přes 150 branek, což ho řadí mezi deset nejlepších střelců historie Premier League. V interview pro Men’s Health obávaný snajpr prohlásil, že veganství vděčí za sportovní dlouhověkost i úspěšné comebacky po těžkých zraněních.

MMA

Veganství propadla i hvězda MMA Nate Diaz (1985). Bojovník v kleci nejprestižnější organizace Ultimate Fighting Championship se vydal ve šlépějích staršího, rovněž úspěšného bratra Nicka. Veganem je od svých osmnácti let, volby nikdy nelitoval. „Myslím, že jsem díky stravě v kleci chytřejší, inteligentnější. Spolu s bratrem se držíme na vrcholu dost dlouho. Asi to děláme dobře,“ tvrdil obávaný bijec v rozhovoru pro Men’s Journal.

Tenis

Dlouhodobými vegankami jsou nejspíš nejúspěšnější sestry sportovní historie. Venus a Serena Williamsovy zatím získaly dohromady 30 individuálních grandslamových titulů plus dvě olympijská zlata ve čtyřhře. Třiadvacet z nich vybojovala Serena (1981), které veganská strava umožnila po porodu dcerky Alexis Olympie v roce 2017 rychlý návrat na kurty.

Držitelka sedmi titulů Venus (1980) pak zastává názor, že právě díky Raw Food se navzdory autoimunitní nemoci (Sjögrenův syndrom) udržela tak dlouho na vrcholu.