19. února 2021 19:16

Jak to vidí šampioni...

Přestože se to může někomu jevit jako klišé, za vítěze Rallye Dakar se mohou považovat všichni, kdo bez neřešitelné újmy na těle a duchu dorazí do cíle. I mezi nimi jsou ovšem tací, jejichž slova mají přece jen o něco větší váhu.

Stéphane Peterhansel Francie, automobily/Mini

Prožívám počtrnácté stejné emoce, vyhrál jsem na všech třech kontinentech, navíc letos je to třicet let od mého prvního triumfu. Možná to vypadalo na snadné vítězství, ale Násir nás držel pod tlakem. Myslím, že první chybu udělal rozhodnutím vyhrát prolog, možná tím prohrál celý Dakar. Skvělou práci odvedl v roli navigátora Edouard (Boulanger). Přestože absolvoval Dakar pouze jednou, a to na motorce, rychle se sžil s novou rolí a prakticky nedělal chyby. Taky jsem začínal na motorce, což nás sblížilo.

Kevin Benavides Argentina, motocykly/Honda

Může to znít nepatřičně, ale v průběhu covidové karantény jsem se dal zdravotně dohromady, doma jsem pracoval na kondici. Po testování v Kalifornii jsem konstatoval, že jsem na tom hodně dobře a mám na to splnit si svůj sen v podobě vítězství. Poslední etapa byla hodně těžká, obhájce Ricky Brabec stahoval můj náskok. Nakonec jsem vyhrál kategorii motocyklů jako první Jihoameričan. Vím, že jsem udělal několik chyb, ostatně, není možné odjet bezchybný Dakar. Všechno mě bolí, ale jsem šťastný.

Dmitrij Sotnikov Rusko, kamiony/Kamaz

Závodím na Dakaru od roku 2014 a mám za sebou určitě nejlepší závod. První polovina byla z naší strany hodně rychlá, vytvořili jsme si dostatečný náskok, který jsme ve druhé polovině víceméně kontrolovali, nejdůležitější bylo dojet do cíle. Teď jsem plný emocí, celý tým odvedl skvělou práci, nevyhrál jsem jenom já, ale všichni kluci. Prostě jsem řídil nejlepší auto na světě. Nejednalo se o snadný Dakar, letošní ročník byl určitě těžší než ten loňský. Saúdská Arábie je dobrá destinace, už se těším na Dakar 2022.

Francisco López Contardo Chile, SSV + lightweight Vehicle/Can-Am

Ještě před několika týdny jsme vzhledem ke covidu-19 nevěděli, jestli budeme vůbec na Dakaru startovat. Nakonec padlo rozhodnutí o startu na mém osmém Dakaru. Ještě předtím jsme testovali doma v Chile a v Portugalsku. Na Dakar jsme přijeli s tím, že vyhrajeme, přes problémy v šesté etapě jsme to s Juanem (Pablem Latrachem) dokázali. Je to perfektní, jsem strašně šťastný.

Josef Macháček Česko, lightweight prototype/Can-Am DV21

Po loňském Dakaru jsme si sedli s konstruktérem Davidem Vršeckým nad kusem papíru a napsali si, co všechno je potřeba na autě udělat, aby mělo cenu vůbec letos závodit. Tým to evidentně dokázal. Celou dobu jsme jeli svoje a posouvali se pořadím, nicméně to, že jsme s Pavlem Vyoralem vyhráli, mi ještě pořád nedochází. Pravda, měli jsme velké, řekl bych, sedmdesátiprocentní štěstí… Na druhou stranu, o štěstí je známo, že přeje jen připraveným.

Manuel Andujar Argentina, čtyřkolky/Yamaha

Přijel jsem na svůj čtvrtý Dakar s tím, že po loňském závodě, během kterého jsem řešil spoustu problémů, konečně zvítězím. Povedlo se to, a přestože mě bolí celé tělo, jsem velmi šťastný. Rád bych poděkoval všem, kteří mi pomohli realizovat moje vize, největší dík patří rodině. I když jsem si vypracoval docela velký náskok, celou dobu jsem si opakoval, že Rallye Dakar končí po průjezdu cílem poslední etapy. Prosím, nechtějte po mně, abych vám teď říkal, co bude za rok. Teď se chci jenom vrátit domů a odpočívat s rodinou a přáteli.

(Právě vychází Playboy Dakar 2021)