6. ledna 2020 19:12

Já jsem Zlatan Ibrahimović...

Sportovní událost přelomu let 2019–2020? Určitě přestup osmatřicetiletého fotbalového ostrostřelce Zlatana Ibrahimoviće do AC Milán.

Jeden z nejslavnějších klubů fotbalové historie, sedminásobný vítěz Ligy mistrů, totiž zažívá nebývalou výsledkovou mizérii, ze které mu má pomoci vybřednout právě Zlatan. A tak zatímco trenér Stefano Pioli spoléhá na válečníka, který dá dohromady celý tým, jeho agent, kontroverzní Mino Raiola, hovoří o šokujícím návratu připomínajícím poslední turné kapely Queen.

Vzhledem k tomu, že nikdo nezná Zlatana tak jako Zlatan, přinášíme několik úryvků z knihy Davida Lagercrantze s názvem Já jsem Zlatan Ibrahimović.

Dětství v ghettu v Malmö

Jednu věc ale mohu říci s jistotou – nejel jsem v žádných drogách. Byl jsem naprosto proti nim. Nejenže jsem vylíval tátovi pivo, taky jsem mámě vyhazoval cigarety. Nesnášel jsem všechny drogy a jedy, poprvé jsem se opil až v sedmnácti nebo osmnácti. Tehdy jsem pozvracel celé schodiště.

Ajax Amsterodam a Marco van Basten

Taky mi dával spoustu rad a celkově to byl skvělý člověk. Dělal si věci podle sebe a bylo mu fuk, co si šéfové mysleli. Říkal, neplýtvej energií při bránění. Musíš svou sílu využít v útoku. Nejlépe svému týmu pomůžeš, když budeš útočit a dávat góly, ne, když se budeš unavovat bráněním. Byla to další věc, kterou jsem si od něj vzal: musíš šetřit energii na střílení gólů.

Premiéra s agentem Minem Raiolou

Pořádně jsem nevěděl, jaký typ člověka můžu očekávat. Nejspíš nějakého člověka v obleku s jemným proužkem a ještě většími zlatými hodinkami. A kdo sakra dorazil? Borec v džínách a tričku Nike, pod kterým se mu kulatil pupek. Vypadal přesně jako jeden z těch mafiánů v seriálu Rodina Sopranů.

Premiéra v Juventusu

Po poločase jsem vystřídal Pavla Nedvěda, kterému taky dělal agenta Mino a který předchozí rok získal cenu nejlepšího hráče v Evropě. Byl to nejspíš největší tréninkový maniak, jakého jsem kdy poznal. Nedvěd před tréninkem sám jezdil hodinu na kole a po tréninku šel na další hodinu běhat.

Nepříliš úspěšné působení v FC Barcelona

Já jsem byl střední útočník. Guardiolovi to bylo ovšem úplně fuk a změnil taktické rozestavení. Ze stylu 4–3–3 přešel na 4–5–1, ve kterém mě postavil na hrot a Messi hrál hned za mnou. Mě tím ale úplně odstavil. Míče chodily přes Messiho a já nemohl hrát svou hru. Na hřišti potřebuji být volný jako pták. Chci být rozdílovým hráčem na každé úrovni.

Vztah k Josému Mourinhovi

Je velká hvězda. Kdysi mě v Interu trénoval, je to fajn chlap. Když se poprvé setkal s Helenou, pošeptal jí: „Heleno, máš jen jediný úkol. Dopřej Zlatanovi dobré jídlo, dostatek spánku a postarej se, aby byl šťastný.“ Ten chlap si říká, co se mu zlíbí. Ale mám ho rád, stojí v čele své armády. Ale také má o své lidi zájem. Když jsem hrál v Interu, neustále mi posílal zprávy a ptal se, jak se mám. Je přesným opakem Guardioly. Pokud Mourinho v místnosti rozsvítí, Guardiola zatáhne závěsy.

Zařizování luxusní vily

Jednou věcí jsem přece jen přispěl. Ve vstupní hale jsem na zeď potaženou červenou tapetou pověsil obraz páru špinavých nohou. Když za mnou dorazili kamarádi, všichni říkali: „Super, úžasné, skvělé to tady máte. Ale co tady dělají tyhle hnusné nohy? Jak sis mohl dát na zeď takovou sračku?“ „Vy idioti,“ odpověděl jsem. „Ty nohy tohle všechno zaplatily.“