14. dubna 2022 22:46

Hrdý Ukrajinec vyměnil samopal za pěsti

Po ruské anexi Krymu v roce 2014 dostal tehdejší amatérský mistr světa z Baku (2011) a olympijský vítěz z Londýna (2012) Oleksandr Usyk nabídku ruského občanství. Jednoznačně odmítl s tím, že je hrdý Ukrajinec. 21. července 2018 se v Kyjevě žijící boxer a otec tří dětí za anexi pomstil, když v zápase o titul profesionálního mistra světa křížové váhy porazil v Moskvě domácího boxera Murata Gassieva.

Teď ovšem čeká v profesionálním ringu neporaženého držitele čtyř pásů mistra světa těžké váhy bezpochyby nejsledovanější zápas jeho bohaté a úspěšné kariéry. Ba co víc, vůbec poprvé v historii bude o titul bojovat borec, který vyměnil ring za frontovou linii. Na začátku ruské agrese totiž Usyk nastoupil vedle bratří Kličků a Vasyla Lomačenka jako čtvrtý profesionální mistr světa do jednotek teritoriální obrany Kyjeva. Na konci března však ukrajinská vláda prozíravě usoudila, že v případě Lomačenka s Usykem budou pro ukrajinskou věc důležitější čtyři pěsti než dva samopaly a oba šampioni dostali povolení odjet do ciziny kvůli přípravě k zápasům. Zatímco Loma, mimo jiné olympijský vítěz z Pekingu (2008) a Londýna (2012), přišel o titul mistra světa lehké váhy v roce 2020, když v Las Vegas prohrál s domácím boxerem Teófimem Lopezem a je v řadě čekatelů na zápas s úřadujícím šampionem Australanem Georgem Kambososem, Oleksandr Usyk svého soupeře zná.

Zápis do historie

V zápase s málo vídaným nábojem se hrdý Ukrajinec utká v zápase o titul mistra světa těžké váhy organizací WBA, WBO, IBF a IBO s Angličanem Anthonym Joshuou. Poprvé spolu bojovali loni na konci září na fotbalovém stadionu Tottenhamu Hotspurs. Přestože byl domácí borec vysoce favorizován, Usyk podal bezchybný výkon a Joshuu s přehledem vybodoval, soupeře doslova devastoval především pohybem. Z vítězství musel mít velkou radost především jeho pozdější druh ve zbrani Vladimir Kličko, kterého Anthony Joshua v roce 2017 porazil a ukončil tak jeho impozantní kariéru. Kromě toho přepsal Usyk v Londýně historii, když se zařadil jako teprve třetí boxer historie po bok velikánů Evandera Holyfielda (USA) a Davida Haye (Anglie), kterým se jako jediným podařilo vybojovat titul světového šampiona v křížové i těžké váze.

Po překvapující prohře, mimochodem, původně měl Anthony Joshua boxovat o 100 milionů liber s krajanem Tysonem Furym, kterému ale americký soud nařídil zápas s Deontayem Wilderem (USA), aktivoval poražený Brit klauzuli o odvetě. Z pochopitelných důvodů padl březnový termín, podle všeho by se mělo boxovat v létě, nejčastěji se hovoří o konci června.

Jak se nechal slyšet Usykův promotér Alexander Krassyuk, místem konání zápasu by mohla být Saúdská Arábie, ve hře jsou rovněž londýnské stadiony Tottenhamu Hotspurs, Wembley, případně Cardiff´s Principality Stadium. Začátek zápasu se plánuje na 21 hodin britského času, v Česku bude o hodinu méně.

Víc než box

Zatímco informace o přípravě Oleksandra Usyka jsou víceméně utajeny, Anthony Joshua rozbil tréninkový kemp v Dubaji. Angličan se nachází v nesnadné pozici, s výjimkou jeho fanoušků a nejspíš celého Ruska bude totiž stát zbytek světa za ukrajinským bijcem, případné vítězství bude vcelku pochopitelně prezentováno jako přesahující hranice sportu. Prostě půjde o mnohem víc než o box. Britův tým oznámil na www.daily.com angažmá nového sparingpartnera Lawrence Okolieho ze stáje Floyda Mayweathera, jehož boxerský styl je blízký tomu, kterým Usyk zaskočil Joshuu.

Manažer Oleksandra Usyka bude mít výhodnou pozici při sjednávání finančních podmínek. Po posledním zápase inkasoval poražený Joshua 15 milionů liber, zatímco překvapivý vítěz se musel smířit s „pouhými“ pěti miliony. Leč časy se mění. V první řadě je Ukrajinec úřadující mistr světa a vzhledem k okolnostem disponuje neskonale vyšším marketingovým potenciálem. Zápas bude s mimořádným zájmem sledovat i Tyson Fury, vítěz souboje bude jeho soupeřem v souboji o titul mistra světa WBC.