25. ledna 2019 21:14

Hahnenkamm: Technika, forma, riziko...

Tento víkend se pro fanoušky sjezdového lyžování ponese ve znamení nejslavnějšího sjezdu historie. V sobotu si to na sjezdovce Streif rozdají nejlepší sjezdaři planety a vyhraje každý, kdo ve zdraví přežije.

Devět statečných

První oficiální závod se konal na sjezdovce poblíž Kitzbühelu v roce 1931. Na start trati o délce 3312 metrů s převýšením 860 metrů se postavilo devětadvacet hrdinů, z nichž devět dojelo do cíle. Průměrný sklon 27 %, přičemž na nejstrmějším místě se museli sjezdaři vyrovnat s 85 %. Vítězný Rakušan Ferdinand Friedensbacher zajel čas 4:34:12 min. Pro porovnání, nejrychleji zvládl sjezdovku v roce 1997 domácí závodník Fritz Ströbl (1:51:58 min.).

Součástí Světového poháru ve sjezdovém lyžování se stal Hahnenkamm v roce 1967, z premiérového vítězství se radoval fenomenální Francouz Jean-Claude Killy. Pak přišla éra další megahvězdy světového lyžování, olympijského vítěze z Innsbrucku 1974 Franze Klammera. Rakušan nejdřív vyhrál ročníky 1975–1977, na čtvrtý triumf čekal až do roku 1984. Stalo se tak k velké radosti domácího publika, neboť Klammer narušil čtyřletou nadvládu kanadských kamikadze, když předchozí ročníky 1980–1983 ovládli Ken Read, dvakrát Steve Podborski a Todd Broker.

Ve znamení helvetského kříže

Nejúspěšnějším sjezdařem historie Hahnenkammu je pětinásobný vítěz Didier Cuche. Poprvé vyhrál v roce 1998, triumf pak zopakoval v letech 2008, a 2010 2012. „Nikdy jsem na tento sjezd speciálně netrénoval. Je to ovšem závod, na který je potřeba se mnohem víc soustředit. Když jsem ho jel poprvé, měl jsem obrovský strach,“ přiznal švýcarský sjezdař pro magazín Snow. „Podruhé jsem uspěl a začal si věřit. Samozřejmě že jsem před závodem zažíval stres, ale jednalo se o takový dobrý stres, který vás může posunout dál.

Stačí sto procent

Dvojnásobný vítěz Hahnenkammu Rakušan Stephan Eberharter prozradil, že se v průběhu jízdy bál smrti, zatímco kanadský střelec Ed Podivinski měl pro změnu strach, že během závodu vypadne z bot! A jak to viděl vítěz z roku 2014 Hannes Reichelt? „Ráno před závodem jsem se necítil zrovna nejlíp, dokonce jsem zvažoval, jestli do závodu vůbec nastoupím. Nakonec jsem do toho šel s tím, že pojedu jen na sto procent a nebudu moc riskovat. Jsem přesvědčen, že úspěch na Hahnenkammu je z 50 procent technika a z 20 procent aktuální forma. Dál rozhoduje duševní rozpoložení a ochota podstupovat riziko.“

Boj o přežití a nejrychlejší čas…

Takto charakterizuje sjezdovku Streif Nor Aksel Lund Svindal. Určitě ví, o čem hovoří, protože před třemi lety na této sjezdovce jako průběžný lídr Světového poháru spadl, utrhl si přední zkřížený vaz a meniskus na pravém koleni. Pro norského sjezdaře tím sezona skončila. A to si ještě mohl gratulovat. Co by za takové zranění dal olympijský vítěz z Vancouveru Hans Grugger. Když se domácí sjezdař po těžkém zranění hlavy, hrudníku a několika operacích kvůli snížení nitrolebečního otoku po několika týdnech probral z umělého spánku, nedokázal si vzpomenout na dění dva měsíce před pádem. Jeho krajan, olympijský vítěz 1992 a mistr světa 1994 Patrick Ortlieb, si v roce 1999 přivodil na Hahnenkammu tříštivou zlomenu pravého stehna a skončil. Za deset let spadl švýcarský mistr světa v kombinaci Daniel Albrecht. Po pádu si těžce poškodil lebku, mozek a plíce. Z kómatu se probral po třech týdnech.

Český sjezdař Bohumír Zeman vyhrál v roce 1981 na Hahnenkammu kombinaci. Za dva roky mu v místě zvaném Myší díra vypnula lyže, následoval pád, prasklé oba zkřížené vazy a utržený meniskus. Ondřej Bank si v lednu 2008 přivodil na stejném místě otevřenou zlomeninu holenní a lýtkové kosti. Po převozu do nemocnice neztratil dobrou náladu, když zvažoval žalobu na Red Bull, který mu dal křídla.

Strategie postavená na extrému

Podle většiny sjezdařů je základem extrémní náročnosti Hahnenkammu a s tím souvisejícími zraněními nevalně upravená trať. Svah je totiž natolik příkrý, že na něj nemohou vyjet stroje a povrch sjezdovky upravují pořadatelé i ve 21. století pomocí lopat ručně. Ondřej Bank hovořil v této souvislosti o „hrbolaté až stupňovité hoře, na které ztrácejí i nejlepší sjezdaři kontrolu nad lyžemi“. Zároveň však sjezdovka smrti představuje výzvu, kterou nelze ignorovat. „Hahnenkamm má postavenou strategii na extrému. Jsou blázni, zbytečně ten závod hrotí a každý rok se při něm někdo zraní,“ řekl na adresu pořadatelů v rozhovoru pro iDnes. Na vině této skutečnosti je nejspíš i legendární Hermann Maier. Vítěz z roku 2001 měl kdesi prohlásit, že sjezd v Bormiu je těžší a rakouské pořadatele tím dohnal k akci.

Slet celebrit

Sjezd na Hahnenkammu je vyhledávaným cílem celebrit. Pravidelnými hosty jsou Arnold Schwarzenegger i fotbalový císař Franz Beckenbauer. „Kdykoli mi to dovolí čas, rád přijedu. Vedle kulturistiky je lyžování mým nejoblíbenějším sportem, pokud někdo zvládne Streif, je pro mě hrdina,“ konstatoval bývalý guvernér Kalifornie v jednom z rozhovorů.

Závody F1 zastupují většinou boss Bernie Ecclestone, Gerhard Berger či Niki Lauda. „Nikdy jsem neměl takovou odvahu,“ konstatoval po jednom ze závodů trojnásobný mistr světa Niki Lauda, jehož tvář nese od poloviny roku 1976 stopy po těžkých popáleninách, které utrpěl při nehodně svého ferrari na Nürburgringu.

Mezi celebritami chybí málokdy majitel Red Bullu Dieter Mateschitz či profesionální dobrodruh Felix Baumgartner. Před třemi lety dorazily hollywoodské hvězdy Jason Statham a Gwyneth Paltrow. „Jsem na Hahnenkammu poprvé a moc se mi to líbilo. Sledoval jsem závody v televizi, na internetu, ale naživo je to něco jiného. Všichni sjezdaři mají můj velký respekt,“ prohlásil Statham, jinak vášnivý snowboardista. Jak vzápětí dodal, kromě závodu se těší na setkání s Arnoldem Schwarzeneggerem, se kterým si zahrál v The Expendables. I když mají oba trvalé bydliště v Los Angeles, času na pokec se v Kalifornii jaksi nedostává. Naštěstí v lednu vedou všechny cesty na Hahnenkamm.