12. července 2021 17:48

Fotbal nemá finanční logiku...

Rozporuplné mistrovství Evropy, během kterého se hrálo také v Ázerbájdžánu, je minulostí, starý kontingent má v podobě Itálie nového krále. Na druhou stranu, byť jde ve fotbale v první a poslední řadě o peníze, přímá úměra mezi sportovním úspěchem jednotlivých aktérů a jejich finančním oceněním neexistuje.

Realita je totiž taková, že národní týmy aktuálně pěti nejlépe vydělávajících fotbalistů planety skončily před branami čtvrtfinále a vedly si tak hůř než například reprezentace Česka. Přitom náš podle všeho nejlépe honorovaný hráč Tomáš Souček (1995) pobírá ve West Hamu kolem 50 tisíc liber týdně, což se v přepočtu rovná ročnímu příjmu asi 3 034 000 eur. Na české poměry nepochybně hezký peníz, ve srovnání s těmi nejlépe honorovanými jsou to jen drobné.

Cristiano Ronaldo Portugalsko, 1985 120 miliónů euro

Například CR7 (1998) dal sice na letošním mistrovství Evropy stejně jako Patrik Schick pět branek, ani to však obhájcům titulu nestačilo na víc než osmifinále, ve kterém Portugalci vypadli s Belgií. To však nic nemění na faktu, že Ronaldo, jehož Juventus nejenže se ani nepřiblížil vytouženému vítězství v Lize mistrů, kvůli kterému si mimořádného střelce vlastně pořizoval, ale navíc po devíti letech nezískal domácí titul, což bylo před začátek sezony považováno vzhledem ke kvalitě kádru Juve za samozřejmost, bude podle magazínu Forbes pobírat ročně 70 milionů eur. Jedná se o částku, kterou Tomáš Souček nevydělá ani za dvacet sezon. K tomu nutno přičíst dalších 50 milionů eur za reklamní kontrakty se značkami Nike, TAG Heuer, Armani a Castrol. A nesmíme zapomenout na spodní prádlo značky CR7.

Kylian Mbappé Francie, 1998 54 miliónů euro

Pro dnes nejvýše ceněný ofenzivní klenot skončil šampionát starého kontinentu propadákem, když nedal ve čtyřech zápasech jedinou branku. Hororový závěr přišel na konci penaltového rozstřelu v osmifinále se Švýcarskem, kdy jako jediný neskóroval a poslal tak úřadující mistry světa hodně brzo domů. Navíc se měl Kylian Mbappé postarat o rozbroje ve francouzské kabině s cílem „sesadit“ dosavadního vůdce Antoina Griezmanna. Přesto se může francouzský mladíček těšit na roční kontrakt s Paris Saint-Germain v hodnotě 40 milionů eur. K zahození není ani 14 milionů eur, jež Mbappému garantují smlouvy s Nike, hodinářskou společností Hublot a vývojářem počítačových her EA Sports.

Paul Pogba Francie, 1993 30 miliónů euro

Další reprezentant země galského kohouta, svého času nejdražší hráč světa, který měl o svém účinkování na ME diametrálně odlišné představy. Na druhou stranu, na rozdíl od Mbappého alespoň proměnil rovněž problémový Paul Pogba v osmifinále se Švýcarskem penaltu a skóroval i v řádné hrací době. I přes poměrně častou nespokojenost s jeho výkony mu Manchester United vyplatí v nastávající sezoně 16,5 milionu eur. Dalších 13,5 milionu eur přihodí sponzoři Adidas, Pepsi a čínská TCL Technology.

Robert Lewandowski Polsko, 1988 29 miliónů euro

Ostrostřelec z Bayernu Mnichov, který před šampionátem překonal 41. brankou takřka padesát let starý rekord ikonického Gerda Müllera ze sezony 1971/1972, sice nepostoupil ani ze skupiny, přesto končil s hlavou nahoře. Národní celek Polska totiž ani zdaleka nedosahuje kvalit Francie či Portugalska, jeho tři branky tak lze považovat vzhledem k absenci klubového servisu za malý zázrak. 23 milionů eur, která Lewandowski pobírá v Bayernu Mnichov, proto není možno rozporovat. Dalších šest milionů eur přidají kontrakty s Nike, Gilette, Huawei a vlastní káva prodávaná pod značkou RL 9.

Antoine Griezmann Francie, 1991 28 miliónů euro

Další úřadující mistr světa, který by své účinkování na letošním ME hodil nejraději za hlavu, když jedinou brankou proti Maďarsku rozhodně nepotvrdil pověst obávaného střelce. Ani tato skutečnost nemění nic na ročním kontraktu s jinak finančně chřadnoucím katalánským velkoklubem FC Barcelona na 24 milionů eur, přičemž některé zdroje dokonce uvádějí částku o 12 milionů eur vyšší, další čtyři miliony pak zaplatí Nike. Přitom mohlo být ještě líp, nicméně francouzský útočník zrušil kvůli útlaku Ujgurů lukrativní smlouvu s Huawei.