12. května 2021 14:49

Finále Champions League nabídne další bitvu o Anglii

Titulek není úplně přesný, neboť v případě utkání Manchester City – Chelsea se spolu na konci měsíce utkají v Istanbulu týmy, jejichž majitelé jsou ze SAE a Ruska, trenéři z Německa a Španělska, přičemž angličtí hráči jsou v menšině. Ale tak už to v dnešním top fotbale chodí. Každopádně týmy z jedné země se spolu střetnou v boji o nejcennější klubovou trofej poosmé, předchozích sedm duelů dopadlo následovně.

  1. Real Madrid – FC Valencia 3:0 1999/2000, Stade de France, Saint-Denis V prvním národním finále Ligy mistrů nebylo opravdu co řešit, favorit se ani moc nenadřel. Valencia si finále zahrála hned v následující sezoně, v penaltovém rozstřelu však padla s Bayernem Mnichov.
  2. AC Milán – Juventus FC 0:0 po prodloužení, na penalty 3:2 2002/2003, Old Trafford První a zatím poslední italské finále přineslo nepříliš oku lahodící bitvu svázanou taktickými pokyny, kterou nakonec rozhodl poslední penaltou Andrej Ševčenko. Bohužel pro Juve, celý zápas protrpěl v hledišti ve famózní formě hrající Pavel Nedvěd. V semifinále s Realem Madrid, ve kterém Nedvěd dával branku na 3:0, dostal totiž druhou žlutou kartu, což se rovnalo finálové stopce.
  3. Manchester United – Chelsea 1:1 po prodloužení, na penalty 6:5 2007/2008, Lužniki Moskevské finále, na které by John Terry z pozice ikony londýnského klubu nejraději zapomněl. Rudí ďáblové vedli po hlavičce Ronalda, za blues srovnal Lampard. Prodloužení nerozhodlo a šlo se na penalty. Petr Čech vychytal Ronalda a Chelsea byla strašně blízko vytoužené trofeji. Osvědčený exekutor a kapitán John Terry však na mokrém trávníku uklouzl a trefil tyč. Když pak van der Sar v sedmé sérii nedal šanci Anelkovi, slavil Manchester po vítězném finále s Bayernem Mnichov (1998/1999) další zmrtvýchvstání.
  4. FC Bayern Mnichov – Borussia Dortmund 2:1 2012/2013, New Wembley Stadium Šťastný konec příběhu hvězdy Bayernu Arjena Robbena, kterému předchozí rok lapil v prodloužení finále s Chelsea, které se hrálo navíc v Mnichově, střelu ze značky pokutového kopu Petr Čech a celek z Londýna poté ovládl penaltový rozstřel. Ve Wembley to ještě minutu před koncem vypadalo na prodloužení, pak však rozhodl právě nizozemský záložník.
  5. Real Madrid – Atlético Madrid 4:1 po prodloužení 2013/2014, Estádio da Luz Historicky první zápas, ve kterém se spolu ve finále Champions League utkaly dva kluby z jednoho města. Několik desítek sekund před koncem nastavení řádné hrací doby to vypadalo na vítězství podceňovaného Atlétika, pak se po rohu zavěsil do vzduchu Sergio Ramos a hlavou srovnal. Z prodloužení se pak stalo fotbalové vraždění neviňátek.
  6. Real Madrid – Atlético Madrid 1:1 po prodloužení na penalty 5:3 2017/2018, Kyjev Po třech letech se finále LM opět rovnalo madridskému derby. Smutným hrdinou se stal jinak excelentní střelec v barvách Atlétika Antoine Griezmann, který v 60. minutě trefil za stavu 0:1 střelou z pokutového kopu břevno. Jeho tým pak sice srovnal, ustál i prodloužení, po penaltách se ale radoval Real. Rozhodující pokutový kop proměnil Cristiano Ronaldo.
  7. Liverpool FC – Tottenham Hotspurs 2:0 2018/2019, Estadio Wanda Metropolitano Tým z města Beatles slavil zaslouženou satisfakci za prohru 1:3, kterou utrpěl předchozí rok v konfrontaci s Realem Madrid. O vítězi rozhodl začátek utkání, ve druhé minutě proměnil Mohamed Salah penaltu. Jinak finále, na které nezúčastněný divák rychle zapomene.