28. února 2019 22:08

El Clásico: Mnohem víc než zápas

Sobotní večer se pro fanoušky fotbalu po celém světě ponese ve znamení El Clásico, nejslavnějšího fotbalového derby světa, ve kterém se spolu utkají FC Barcelona a Real Madrid. Od 17. února 1929 platí, že se jedná o víc než zápas. Playboy proto vybral osm nejslavnějších utkání.

Real Madrid – FC Barcelona 5:0 | 25. 10. 1953

V barvách bílého baletu předvedl jedinečné představení Alfredo di Stéfano, o kterého vedly oba kluby dlouhou přetahovanou. Nakonec rozhodla FIFA o tom, že hvězdný Argentinec odehraje dva roky v Barceloně a pak bude stejnou dobu v Realu. Katalánci však od dohody na poslední chvíli cukli, čehož brzo hořce litovali. Branky: di Stéfano 2, Roque Olsen 2, Molowny.

Real Madrid – FC Barcelona 0:5 | 17. 2. 1974

Nejspíš nejslavnější zápas v dějinách Barcelony měl silný politický podtext. O tehdejšího nejlepšího fotbalistu světa Johana Cruyffa měl totiž enormní zájem Real Madrid, létající Holanďan však vzkázal, že odmítá hrát za klub, který je spojován s diktátorem Frankem. Hned v prvním El Clásico měl pak lví podíl na tom, že Katalánci rozebrali na stadionu Santiago Bernabéu před návštěvou 125 000 diváků Real do posledního šroubku. Branky: Asensi (2), Cruyff, Juan Carlos, Sotil.

FC Barcelona – Real Madrid 5:0 | 8. 1. 1994

Po bezmála dvaceti letech dostal Real znovu „búra“. A opět byl u toho, tentokrát v pozici trenéra, Johan Cruyff, který dva roky předtím dovedl Barcelonu k vítězství v Champions League. Fantastickou partii odehrálo hvězdné útočné duo Stoičkov–Romário, obranu dirigoval Nizozemec Ronald Koeman. Branky: Romário 3, Koeman, Iglesias.

Real Madrid – FC Barcelona 5:0 | 7. 1. 1995

Bez jednoho dne do roka se role otočily. V utkání zářil Luis Enrique, který poté, co s Realem získal titul, přestoupil do Barcelony. V barvách Katalánců získal dva tituly, vítězství v Poháru vítězů pohárů i Superpoháru. V následujících El Clásico dal Realu dvě branky. A nejen to, v roce 2015 dovedl jako trenér Messiho a spol. k dosud poslednímu triumfu v Lize mistrů. Branky: Zamorano (3), Luis Enrique, Amavisca.

Real Madrid – FC Barcelona 4:2 | 4. 10. 2005

Nevím o jiném zápase, ve kterém by se na hřišti představilo hned pět držitelů Zlatého míče. Jasnou převahu měl Real, který do boje vyslal Ronalda, Figa, Zidaneho a Owena, přičemž v základní sestavě byl i Beckham, zatímco Barcelona měla v týmu Ronaldinha. Branky: Zidane, Ronaldo, Raúl, Owen – Eto’o, Ronaldinho.

Real Madrid – FC Barcelona 2:6 | 2. 5. 2009

Zápas, ve kterém se hvězdná stoperská dvojice Ramos–Cannavaro nestačila divit. Real sice vedl a pak snížil na 3:2, nicméně drtivou většinu zápasu se hvězdy bílého baletu zabývaly marnou snahou přizpůsobit katalánskému rokenrolu. Nikdy v historii El Clásico nedostal Real od Barcelony tolik branek, navíc v domácím prostředí. Branky: Henry 2, Messi 2, Puyol, Piqué – Higuaín, Ramos.

FC Barcelona – Real Madrid 5:0 | 29. 11. 2010

V létě to José Mourinho zabalil po triumfu v Lize mistrů v Interu Milán a vydal se dobývat svět do Madridu. Na své první El Clásico by ovšem určitě nejraději zapomněl, neboť Katalánci udělali z pusinek nazdárky. V zápase byl po brutálním sestřelení Messiho vyloučen Sergio Ramos, který při odchodu ještě stačil poslat na zem Puyola. Svět pak obletěly snímky Josého Mourinha, jak utěšuje plačícího Cristiana Ronalda. Portugalský kouč se účastnil celkem šesti El Clásico se skóre 2:2:2. Branky: Villa (2), Xavi, Pedro, Jeffrén.

FC Barcelona – Real Madrid 5:1 | 28. 10. 2018

Přestože do zápasu nastupovala Barcelona bez zraněného Lionela Messiho, který sledoval derby z tribuny, nebylo co řešit. Real živil naději na slušný výsledek prvních deset minut druhé půle, kdy Marcelo z pohledu madridských snížil na 1:2. Největší hvězdou utkání se stal střelec tří branek Luis Suárez. Poprvé v historii nejslavnějšího derby planety bylo použito video, rozhodčí Sánchez po jeho zhlédnutí nařídil penaltu, ze které Suárez zvyšoval na 2:0. Branky: Suárez 3, Coutinho, Vidal – Marcelo.