24. října 2019 19:25

Drahá vášeň...

Ještě nikdy v minulosti neměl tým HC Sparta Praha trenéra, který by se mohl pyšnit tím, že nad hlavu zvedl slavný Stanley Cup. Navíc má Uwe Krupp (1965) na zisku nejslavnější klubové trofeje světa nezpochybnitelný podíl. Právě jeho střela od modré čáry ve třetím prodloužení čtvrtého utkání finále s Floridou Panthers totiž rozhodla o konečném vítězství Colorada Avalanche.

Bezmála dvoumetrový obránce však poznal i odvrácenou tvář NHL. Po angažmá v Buffalo Sabres, New York Islanders, Quebec Nordiques a Colorado Avalanche zatoužil v roce 1998 po jeho službách slavný Detroit Red Wings. Tým z města automobilů budoval vítěznou sestavu, jejímiž členy byli, případně se stali například Dominik Hašek, Jiří Šlégr, Chris Chelios, Nicklas Lidström, Igor Larionov, Steve Yzerman, Brett Hull, Sergej Fjodorov či Brendan Shanahan. S Uwem Kruppem měla přijít patřičná razance a na obránce slušné body.

V době svého angažmá v Coloradu propadl řízný německý bek vášni spojené se závody psích spřežení, což se zprvu nejevilo jako neřešitelný problém. Po příchodu do Detroitu v roce 1998 odehrál k všeobecné spokojenosti 22 zápasů, pak se ozvala v předchozím roce operovaná záda. Problém přišel, když se Uwe, nacházející se ve stavu rehabilitace, rozhodl pro účast na několika společenských akcích, mezi kterými nechyběly závody psích spřežení v michiganském státním parku.

Hokejista si nakonec lehce zazávodil a tato skutečnost rozpálila vedení Detroit Red Wings doběla. Německá posila pak chyběla v následujících dvou sezonách. Nakonec se Uwe Krupp dočkal povolání v sezoně 2001– 02, ve které si Dominik Hašek splnil svůj sen a v barvách rudých křídel získal vytoužený Stanley Cup. Jméno Uwe Kruppa byste však na poháru hledali marně. V mistrovské sezoně totiž dostal příležitost pouze v osmi zápasech základní části, v play off nastoupil dvakrát…

(Rozhovor s trenérem HC Sparta Praha Uwem Kruppem čtěte v listopadovém Playboyi)