6. června 2021 23:50

Dieta těžkotonážníků

Ačkoli fanoušci profesionálního boxu z řad staromilců nejspíš kroutí hlavou, byznys je byznys a v ringu tak dochází čas od času k bizarním soubojům. Stačí vzpomenut na zápas mezi profesionály neporaženého boxera Floyda Mayweathera s bojovníkem MMA, aktuálně nejbohatším sportovcem světa Conorem McGregorem. Bojovalo se podle boxerských pravidel a Money Floyd ukončil frašku s předem jasným výsledkem v desátém kole technickým k. o.

Cosi podobného se chystá na 18. září 2021, kdy je v Las Vegas naplánován souboj dvou nejtěžších supertěžkých vah historie, které zatím nemají na svém kontě jediný oficiální zápas. V ringu proti sobě stanou Eddie „The Beast“ Hall (1988, Anglie, 196 cm, 197 kg) a Hafthor „The Mountain“ Björnsson (1988, Island, 205 cm, 180–200 kg). Zatímco Eddie má za sebou několik vítězství v domácí soutěži o Nejsilnějšího muže a v roce 2017 dal v mrtvém tahu 500 kg, Hafthor zvládl ve stejné disciplíně další rok o kilogram víc.

Přestože sportovní úroveň zápasu bude nejspíš nevalná, střet těžkotonážníků nebude postrádat patřičný náboj. Islanďan je totiž skálopevně přesvědčen, že v roce 2017 přišel v soutěži World’s Strongest Man o prvenství pouze na základě britského spiknutí, neboť byl v disciplíně Viking Press okraden rozhodčím Colinem Brycem. Titul pak získal právě Eddie Hall.

Místo vany pekáč buchet

Je známo, že box vyžaduje vedle síly a dynamiky především pohyb, hmotnost atakující hranici dvou metráků proto představuje silně limitující faktor. Bývalý reprezentant Islandu v basketbalu, kterého proslavila především jeho role Hory v seriálu Hra o trůny, si je této skutečnosti dobře vědom a začal na sobě tvrdě pracovat. Výsledek se dostavil, obr Hafthor shodil padesát kilo, změny k výrazně lepšímu jsou patrné především v oblasti břicha, když „vanu“ nahradil „pekáč buchet“.

Jak herec a sportovec zdůraznil prostřednictvím kanálu youtube, k úbytku hmotnosti nedošlo ani tak v tělocvičně, jako v kuchyni. Není se čemu tak moc divit, islandský hromotluk skončil loni se silovými soutěžemi, což se automaticky rovnalo konci nezbytnosti enormního kalorického příjmu. Jak prozradil nejsilnější muž světa roku 2018, během přípravy na závody přijímalo jeho tělo denně neskutečných 12 000 kalorií. Pro ilustraci, jedná se o sedm jídel denně, na úrovni šesti vajíček, 200 gramů slaniny a rýže.

Vzhledem k nutnosti navýšit aerobní kapacitu ubral Hafthor na konzumaci, kalorický příjem zůstává přesto úctyhodný. I v jeho případě představuje snídaně grunt, sílu do nového dne mu dávají tři vajíčka, kuřecí maso a smothie z jahod, borůvek, řeckého jogurtu a ovsa. Pokrmem číslo dvě je grilovaná hovězí svíčková s bílou rýží a zeleninou. Pak přichází řada na kuřecí maso, brambory a zeleninu. Čtvrtým jídlem je poněkud nezvyklá kombinace lososa, rýže a zeleniny. Před spaním muž zvaný nikoli neprávem Hora preferuje řecký jogurt s mandlovým máslem a banány, poslední porci zapije syrovátkovým proteinem.

Bitva kalorií slov

Podle serveru talksport.com se cestou snižování hmotnosti vydal rovněž Eddie Hall, v jehož případě platila před ohlášeným soubojem přímá úměra mezi centimetry a kilogramy. Zatímco v roce při překonání světového maxima v mrtvém tahu vážil Angličan 197 kilogramů, podle příspěvku na instagramu z poloviny ledna upravil hmotnost na 166 kg. Stejně jako u islandského soka došlo k podstatnému zpevnění břišního svalstva. Hafthor je o devět centimetrů vyšší a váží o patnáct kilogramů méně, na druhou stranu ani Mike Tyson nedisponoval v čase největší slávy na těžkou váhu ideálními tělesnými parametry.

Také Eddie upravil výrazně jídelníček. Ačkoli zatím nikdo z týmu neprozradil jeho menu, denní příjem 7000 kalorií naznačuje, že se Brit nijak neomezuje. „Potřebuji vylepšit kardio a ulevit šlachám, svalům a vazům. Každopádně trénuji tak, jako kdybych se připravoval na soutěž o nejsilnějšího muže světa. Každého, kdo se mi postaví do cesty, zničím,“ vzkázal světu.

Jeho poselství nezůstalo bez odezvy. V polovině ledna si totiž Hafthor střihl exhibiční zápas bez vítěze s o šedesát kilo lehčím a zatím nepříliš úspěšným boxerem křížové váhy Stevenem Wardem. Pak v rozhovoru pro server britishboxingnews.co.uk. pravil: „Viděl jsem Eddieho Halla, nevypadá dobře. Musí to brát vážně. Jestli mě chce porazit, musí bojovat. Když ne, vyřadím ho v prvním kole. Chtěl jsem nejdřív získat správnou techniku, pak přijde na řadu všechno ostatní. Boj s Eddiem bude na šest kol a já budu v absolutně nejlepší kondici svého života. V září ho knockoutuju.“