22. února 2019 19:10

Dakarská hitparáda Jana Kalivody

Od roku 2015 šéfuje manažer Jan Kalivoda na Rallye Dakar týmu Tatra Buggyra Racing. Letos absolvoval bez evidentní fyzické a především psychické újmy svůj pátý Dakar a nechal se přesvědčit, že je vhodné zakončit pětiletku sestavením vlastní dakarské hitparády, jejíž část přinášíme.

Foto: Buggyra Media, Red Bull, Phototheque ASO, MP Sports, Barth racing

1. Stéphane Peterhansel | 1965, Francie

Třináctinásobný vítěz, dokonale umí na motorce i v autě. Tuším v loňském vydání Playboy Dakar jsem četl, že mu jeho táta dal na vybranou, buď bude vyhrávat, nebo půjde dělat instalatéra do rodinné firmy. Jak vidno, zvolil lepší variantu. Co jezdím na Dakar, vyhrál dvakrát. Vždycky jsem si říkal, kde bere ve svých letech a po tolika vítězstvích motivaci? Ale pak jsem si vzpomněl na našeho Pepíka Kalinu.

2. Martin Kolomý | 1973, Česko

Kdo Martina nezná a nezažil, neuvěří. Do cíle jedné z etap dojel na třech kolech. Své těžce vysportované tělo protáhne v bazénu dětským plaveckým kruhem. Před každým Dakarem řešíme transport jeho klobás do dějiště závodu. Jsem si jist, že kdyby šlo do tuhého, dotáhne tatru do cíle třeba i v zubech.

3. Josef Kalina | 1949, Česko

Hluboce se klaním a smekám. Posadit se do tatry v důchodovém věku, nechat sebou mlátit v kabině a neudělat chybu. Pepa je prostě borec. Jsem si jist, že kdyby dal dohromady veškeré své dakarské vzpomínky, jeho paměti by mohly konkurovat rozsahem sebraným spisům Aloise Jiráska. A jednalo by se určitě o mnohem zábavnější čtení.

4. Vladimir Čagin | 1970, Rusko

Sedminásobný vítěz naší kategorie. Když před dvěma lety přivezl závodní inženýr Buggyry Robin Dolejší tuším do Belgie několik kousků Playboy Dakar, všechny mu sebral. Před lety přišel na Dakaru poděkovat Marťasovi za vytažení Nikolajeva, na Silk Way Rallye vyslal na jeho záchranu vrtulník. Absolutní perfekcionista, kterému nic neunikne. Po večerech objíždí na svém kole celý bivak a bedlivě sleduje, jak konkurence řeší opravy.

5. Násir Attíja | 1970, Katar

V jeho případě platí, že lidi, kteří něco dokázali, se chovají podstatně přirozeněji než zoufalci svádějící marný boj se životem. Letos vyhrál Dakar potřetí, pokaždé s jiným autem. Velký kamarád Martina Prokopa. Dělal jsem si z něj srandu, že nepotřebuje pevnou půdu pod nohama, protože si vystačí s pískem.

6. Martin Prokop | 1982, Česko

Velký borec! Jenom se trochu obávám, že to, čeho letos dosáhl, ocení pouze ti, kteří vědí, o čem Dakar je. Absolutní profesionál a gentleman v jedné osobě. Do Dakaru se doslova zakousl, během let vytvořil profesionální tým, který táhne za všech okolností za jeden provaz. Nejvíc se to projevilo v první polovině Dakaru, kterou se spíš protrápil. Nakonec dojel v nejnabitější kategorii šestý a má na víc! Z titulu svého pracovního zařazení musím být diplomat, takže to vidím tak, že po našem Martinovi Kolomém disponuje největším potenciálem růstu.

7. Gabriela Novotná | 1988, Česko

Když jsem se loni dozvěděl, že Gábina kvůli Dakaru zastavila střechu nad hlavou, aby si nakonec pár etap před cílem zlomila klíční kost a nedojela, bylo mi jí strašně líto. Letos jsem jí fandil ze všech sil a holka nakonec dojela do cíle. Super! Rád si přihřeju polívku, neboť na jejím dojetí se podílel i náš masér, který ji dával prakticky po každé etapě dohromady.

8. Sébastien Loeb | 1974, Francie

Bohužel jsem se nikdy nedostal k tomu, abych se ho zeptal, jestli mu nevadí, že nemá v WRC deset titulů. Možná příští rok. S jeho vstupem na Dakar byla spojena velká publicita, což je vždycky ku prospěchu věci. Je to perfekcionista, přesto se mu nepodařilo na Dakaru dosud nikdy vyhrát. Měl takovou smůlu, že člověka až napadne, že někdo tam nahoře mu to vítězství vůbec nepřeje.

(Kompletní text čtěte ve speciálu Playboy Dakar 2019).