21. září 2020 20:12

CR7: Tělo jako důkaz

O víkendu byla zahájena nejvyšší fotbalová soutěže rovněž v Itálii. V roli největšího adepta na vítězství v Sérii A je opět obhájce Juventus Turín, jehož barvy hájí hvězdný Cristiano Ronaldo (1985). Silně egocentrického Portugalce lze nejspíš právem podezírat z řady nešvarů, rozhodně však mezi jeho nedostatky nepatří malá touha po vítězství, přecházení neúspěchů, případně neschopnost reagovat na nové výzvy.

Ronaldo je dokonalý profesionál, nezpochybnitelným důkazem je rovněž jeho tělo, vysoce výkonný pracovní nástroj, který rád a často ukazuje. Děje se tak především prostřednictvím sociálních sítí, neboť jeden z nejlepších fotbalistů historie, který před časem překonal v dresu rodné země jako první hráč hranici 100 reprezentačních branek a vyhrál s výjimkou mistrovství světa vše, co se vyhrát dalo, má na celém světě několik stovek milionů fanoušků a fanynek. Nejen oni obdivují jeho postavu z kategorie dokonalých, zejména pak břišní svalstvo, chcete-li pekáč buchet či six pack. Při výšce 1,87 metru si CR7 udržuje dlouhodobě hmotnost 84 kilogramů, přičemž tělesný tuk tvoří v jeho případě pouhých 7 %. Ronaldovy stravovací návyky a životní styl se tak jeví jako mimořádně inspirativní.

Snídaně jako základ

Podle businessinsider.com spočívá základ muskulatury hvězdného fotbalisty v šesti malých jídlech denně, které fotbalista konzumuje ve tří- až čtyřhodinových intervalech. Vychází přitom z faktu, že pravidelnost rovná se stabilní metabolismus a jistota uvolňování stejného množství energie.

Kuchař portugalského národního týmu pak prozradil, že Ronaldo vydatně snídá. První denní pokrm se skládá z vajec, toastů se šunkou a nízkotučného sýra. Jak uvádí Server Le10Sport, mezi preferované nápoje Cristiano řadí kromě kávy hruškový, jablkový nebo ananasový džus. Svačina rovná se kombinaci zeleniny a ovoce, oblíbenou pochoutkou je toast s avokádem.

Dva obědy

Máme-li věřit The Sun Footbal, sází CR7 na dva obědy. Tím prvním je kuře a salát. O kuřecím mase hovoří vzhledem k vysokému obsahu netučných bílkovin a minimu tuku jako o magickém pokrmu. Základ druhého oběda tvoří tuňák, olivy, vejce a rajčata. V případě vědomí blížícího se zvýšeného fyzického zatížení přicházejí na řadu sacharidy v podobě celozrnného pečiva, případně těstovin s rajčatovou omáčkou. Odpoledne konzumuje ovoce.

Bílkovina a vláknina

Večeře Cristiana Ronalda je založena na příjmu vysokého obsahu bílkovin a vlákniny. Převládá bílé maso, rýže, fazole, zelenina. Pětinásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa má kladný vztah k rybám, mimořádné oblibě se těší merlin (mečoun), mořský vlk, tuňák a treska. CR7 nemá problém ani s konzervami, hitem Instagramu je fotbalistou vlastnoručně „vyrobený“ sendvič z celozrnného chleba se sardinkami. Do kategorie oblíbených patří portugalská specialita bacalao à la brasa neboli směs dušené tresky, cibule, nakrájených brambor a míchaných vajíček.

Spánek nad vše

Za svou takřka nezničitelnou kondici vděčí Cristiano Ronaldo rovněž profesionálnímu přístupu k spánku, během kterého tělo dokonale zregeneruje. Za tímto účelem si dokonce podřídil spánkového trenéra Nicka Littlehalese. O přístupu muže s přezdívkou Spánkový guru vypovídá název knihy, kterou lze pořídit i v českém jazyce pod názvem Spánek: mýtus osmi hodin, síla šlofíků a nový program pro dobití baterií. V rozhovoru pro britský list The Independent expert prozradil, že doporučovaných osm hodin nepřetržitého spánku je víceméně o ničem, ideální variantou je pět bloků po 90 minutách. Rozhodující pro kvalitu spánku je fetální poloha (schoulení na boku se skrčenými koleny), matrace o tloušťce 10 cm a nové povlečení. Kromě Cristiana Ronalda patřili mezi Nickovy klienty rovněž jezdci cyklistické stáje Sky, vítězové Tour de France Wiggins, Froome a Thomas. Traduje se, že během tři týdny trvajících etapových závodů chodil sleeping coach každý večer kontrolovat, zdali cyklisté odpočívají na ideální matraci. Cristiano Ronaldo rovněž používá doporučený simulátor svítání pomáhající navodit přirozený cyklus spaní – vstávání.