23. července 2021 21:20

Co je to štěstí – rybka jenom zlatá!

Jak napsal český spisovatel a sportovní novinář Ota Pavel, chce-li být člověk šťastný hodinu, měl by se opít. Pokud touží po tři dny trvajícím štěstí, měl by se oženit. Chce-li však někdo být šťasten celý život, musí se stát rybářem.

Rybářství prostě představuje dlouhodobý světový fenomén a jinak tomu nebude. Stačí pohlédnout na údaje sledovanosti závodů na americké kabelovce ESPN, rybaření se věnuje i speciální televizní kanál Fishing & Hunting. Zatímco v Česku máme přes 300 tisíc rybářů, v Anglii a Walesu se rybolovu věnuje 2,9 milionu jedinců z celkového počtu 50,6 milionu obyvatel, USA mají na 320 milionů obyvatel zhruba 50 milionů rybářů. Celosvětově se rybaření věnuje v závislosti na podmínkách dané země přibližně 2 až 30 procent obyvatel, nejvyšších procent dosahuje Skandinávie.

Norská idyla

Výmluvná jsou rovněž předkoronavirová čísla domácích cestovních kanceláří specializovaných na rybářské zájezdy. Ročně se jich prodá kolem 7000, klasickým zájemcem je muž mezi 30 až 50 lety. Největší oblibě se těší Norsko. K rybaření na volném moři není zapotřebí povolenek, ty jsou naopak striktně vyžadovány při lovu v jezerech a řekách. Ve prospěch Norska hovoří i vysoká pravděpodobnost úlovku, zcela srovnatelná se západním pobřežím USA. Proto rybáři neváhají vyrazit i stovky kilometrů za polární kruh. Tak jako skupina pěti krajanů, kterým se v dubnu 2013 podařilo v Dyrsfjordu (400 km za polárním kruhem) ulovit 214 centimetrů dlouhého platýse obecného, v Česku známého pod názvem halibut.

Štěstí přeje jen připraveným

Rybaření má své mety, které posouvají rybáře do top kategorie. V případě domácích se jedná o lapení štiky nad 120 cm, candáti, okouni či kapři mají „mistrovskou“ hranici rovnající se 100 cm, 50 cm a 30 kg. Z globálního hlediska se pak mezi rybáři těší velké vážnosti úlovky sladkovodních ryb o hmotnosti převyšující sto kilogramů.

Všeobecně přijímané ikony v rybářství neexistují, mezi světově nejznámější patří John Wilson, Matt Hayes (oba Anglie), Rex Hunt (Austrálie) a také Jakub Vágner. Mezi evropskými lovci dravců na umělé nástrahy se velkému respektu těší dvojnásobný vítěz World Predator Classic a několikanásobný mistr Evropy Luc Coppens (Belgie). V USA má mezi lovci bassů (okounů) neotřesitelnou pozici Kevin VanDam.

Ve světové konkurenci se prosadili i čeští rybáři. Například David Kočí ulovil ve vodách Atlantiku poblíž Kapverd třetí největší rybu roku 2015, když po tříhodinovém souboji zdolal marlína modrého o hmotnosti 411 kg.

V červnu 2015 chytil Tomáš Krist v Maďarsku kapra o váze 47,8 kg a délce 125 cm, což se rovnalo světovému rekordu. Stalo se tak poblíž Balatonu, na soukromém revíru u města Tapolca. Čekací doba na povolení lovu je dva roky, veškeré úlovky pečlivě dokumentuje majitel revíru, o údajích proto neexistují sebemenší pochybnosti.

3 tipy na top závod

  1. World Carp Classic Nejprestižnější „kaprářský“ závod planety, jedna z největších rybářských akcí vůbec. Před lety se díky úspěšnému lobbingu Jakuba Vágnera lovilo poprvé v Česku, a to na Novomlýnské nádrži pod Pálavou na jižní Moravě. Boduje se celková hmotnost tří největších kaprů. Z vítězství se radoval český tým ve složení Karel Nikl, Jan Dadák a Jakub Kumšta.
  2. Bassmaster Classic Světový šampionát v lovu okounka pstruhového se pořádá pravidelně od roku 1971 v USA. V prvních několika letech se místo konání akce tajilo do poslední chvíle. Soutěž podle pravidel chyť a pusť má svou kvalifikaci, do finále postupuje 25 rybářů. Každému z účastníků se započítává pět ryb denně, vyhrává rybář, jehož úlovek dosáhne nejvyšší hmotnosti. Závod sleduje přímo na místě 100 tisíc diváků, soutěž přenáší přímým přenosem ESPN.
  3. Brainerd Jaycees Ice Fishing Extravaganza Akce se koná každý rok na konci ledna v městečku Brainerd (Minnesota), kdy „teplota“ vzduchu dosahuje -20 stupňů Celsia. Tisíce rybářů se scházejí od roku 1991 na jezeře Gull, podle pravidel vysekají díru a loví. Vítězí ten, kdo vytáhne největší rybu. Odměnou je mu pak automobil, nejčastěji off road. Výtěžek ze soutěže jde na charitu, například na podporu lidí s mentálním postižením.

Co byste mohli vědět o rybaření

  • V říjnu 2014 ulovila dvanáctiletá Kanaďanka Jane Gavin tuňáka o hmotnosti 280 kg, což se dosud nepodařilo žádné dívce školou povinné. S rybou bojovala s pomocí rodičů přes dvě hodiny a dočkala se za to od nich odměny v podobě iPadu mini.
  • V dubnu téhož roku chytil Angličan Andy Hales v Jihoafrické republice bílého žraloka dlouhého 5,5 metru. Ačkoli původně vyrazil na lov tuňáků, predátora se nezalekl. Vzhledem k tomu, že jeho dvoumetrová loď neměla vybavení na to, aby úlovek „přijala“ na své palubě, musel být žralok odtažen do tři kilometry vzdáleného přístavu. Bohužel, rekordní úlovek nemohl být zapsán do tabulek sportovní rybářské asociace IGFA. Její pravidla totiž stanoví, že se ryba musí po určení hmotnosti pustit. V tomto případě bylo ovšem nezbytné žraloka před vážením usmrtit. Váha ukázala něco přes dvě tuny.
  • Australanka Donna Pascoe chytila po čtyři hodiny trvajícím souboji tuňáka o hmotnosti 411,6 kg. Kdyby podle znalců prodala rybu na slavném japonském trhu Cukidži, inkasovala by kolem 40 milionů korun. Vzhledem k tomu, že tuňáka ulovila v rámci sportovního rybaření, jednalo se o neprodejný kus.

(Rozhovor s Jakubem Vágnerem o tom, že když jde člověk za svým snem, splní se, akorát to většinou hodně bolí,“ čtěte v srpnovém vydání Playboye)