25. září 2018 20:50

Co byste mohli vědět o Champions League

Liga mistrů 2018/2019, nejprestižnější klubová soutěž starého kontinentu, je od 18. září realitou. Navíc je po delší době ve hře i úřadující český šampion.

UEFA Champions League navázala v sezoně 1991/1992 na Pohár mistrů evropských zemí. Název je ovšem zavádějící, neboť se nejedná výhradně o soutěž evropských šampionů. Jednotlivé kluby jsou totiž do bojů o ušatý pohár nasazovány podle koeficientů ligových soutěží. Zatímco v případě nejvyspělejších a nejbohatších lig jdou do skupin „nemistrovské“ kluby, šampioni níže hodnocených lig si musí cestu mezi elitu vybojovat v kvalifikacích. Pro ilustraci, například ve finále Ligy mistrů v sezoně 2011/2012 se spolu střetli FC Bayern Mnichov – Chelsea FC, přičemž ani jeden z týmů nebyl ve své vlasti prorokem.

Liga vyvolených

O dlouhodobém rozložení sil vypovídá výstižně letošní ročník Ligy mistrů. V elitní dvaatřicítce jsou sice zastoupeny kluby z 15 zemí, hned 19 z nich však reprezentuje nejsilnější a nejbohatší ligy starého kontinentu. Anglie, Německo, Itálie a Španělsko mají ve skupinách po čtyřech týmech, liga mistrů světa z Francietři zástupce.

Co se měst týče, po dvou účastnících má v letošní Champions League Madrid (Real, Atlético), Manchester (City a United) a poněkud překvapivě Moskva (CSKA, Lokomotiv). Naopak ústup ze slávy hlásí Londýn, v důsledku ligových výpadků tradičních účastníků Chelsea a Arsenalu hájí čest britské metropole pouze Tottenham Hotspur.

Jediným městem, které vyhrálo Ligu mistrů se dvěma různými kluby, je Milán – AC (1994, 2003, 2007), Inter (2010).

Pouze ve dvou případech se podařilo vyhrát Ligu mistrů klubům nacházejícím se mimo první dvacítku nejbohatších týmů kontinentu, žebříček sestavuje Fotbal Money League společnosti Deloitte. V sezoně 1994/1995 vyhrál budoucími hvězdami nabitý Ajax Amsterodam. V ročníku 2003/2004 dovedl José Mourinho k triumfu FC Porto. V zápase Porto–Monaco 3:0 se pak jednalo o jediné finále LM, ve kterém nebyl zastoupen celek ze Španělska, Itálie, Anglie či Německa.

Liga bohatých

Podle zprávy společnosti Deloitte zaznamenává Liga mistrů pravidelný nárůst příjmů. Z této skutečnosti pak profitují vedle velkoklubů především menší kluby. Stačí se podívat na letošního účastníka Viktorii Plzeň, která se do miliardářské soutěže probojovala rovněž v sezonách 2011/2012 a 2013/2014. Přestože v konfrontaci s elitou (FC Barcelona, AC Milán, Manchester City, Bayern Mnichov) získala Viktoria jediný bod za domácí remízu s AC Milán a inkasovala přes dvacet branek, body za utkání s Bate Borisov a CSKA Moskva nalily do plzeňské kasy kromě příjmů ze vstupného nějakých 600 milionů korun. Roční rozpočet Plzně se přitom pohybuje kolem 300 milionů korun. Mimochodem, vyrovnávací branka z penalty v poslední minutě nastavení v letošním utkání s CSKA Moskva vyšla našeho mistra na dva miliony eur. Přesně tak velký je rozdíl mezi finančním bonusem za vítězství a remízu.

Uzavřená společnost

Triumf v Lize mistrů zaznamenalo dvanáct týmů ze sedmi zemí. Soutěži vévodí s dvanácti prvenstvími Španělsko. Real Madrid má na svém kontě sedm triumfů (1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018), konkurenční Barcelona vyhrála pětkrát (1992, 2006, 2009, 2011, 2015). Pětkrát se slavilo v Itálii, nejlépe je na tom AC Milán (1994, 2003, 2007), po jednom vítězství mají na svém kontě městský rival Inter (2010) a Juventus Turín (1996). Se čtyřmi triumfy následuje Anglie, když dvakrát vyhrál Manchester United (1999, 2008), jednou Liverpool FC (2005) a Chelsea FC (2012). Třemi tituly se zásluhou Bayernu Mnichov (2001, 2013) a Borussie Dortmund (1997) může pyšnit Německo. Mezi velkokluby nejsilnějších soutěží světa se procpali ještě zástupci Francie, Holandska a Portugalska – Olympique de Marseille (1993), Ajax Amsterodam (1995) a FC Porto (2004).

Národní finále

V pěti případech se ve finále utkali zástupci stejné země, v ročnících 2014 a 2016, kdy Real Madrid porazil městského rivala Atlético, dokonce z jednoho města. První národní finále se konalo v roce 2000, Real Madrid porazil Valencii 3:0. O tři roky později udolal AC Milán v penaltovém rozstřelu Juventus Turín, v roce 2008 se podařilo totéž Manchesteru United v souboji s Chelsea FC. Před dvěma lety ovládl německý souboj mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund bavorský tým, brankou Robbena v poslední minutě vyhrál 2:1.

Carlo a Zinedine

O dosavadních 27 titulů se zasloužilo šestnáct trenérů. Třikrát zvedli pohár nad hlavu Carlo Ancelotti (AC Milán – 2, Real Madrid) a Zinedine Zidane (Real Madrid), přičemž Zidane zaznamenal tři triumfy v řadě. Dvakrát vyhráli José Mourinho (FC Porto, Inter Milán), Josep Guardiola (FC Barcelona), Jupp Heynckes (Real Madrid, Bayern Mnichov), Alex Fergusson (Manchester United), Vicente del Bosque (Real Madrid), Ottmar Hitzfeld (Borussia Dortmund, Bayern Mnichov). Po jednom titulu mají na svém kontě Frank Rijkaard (FC Barcelona), Johan Cruijff (FC Barcelona), Raymond Goethals (Marseille), Fabio Capello (AC Milán), Louis van Gaal (Ajax), Marcelo Lippi (Juventus), Rafael Benítez (Liverpool), Roberto di Mateo (Chelsea) a Louis Enrique (Barcelona). Zajímavá je story Roberta di Matea. Chelsea totiž převzal v březnu poté, co byl vyhozen trenér Villas-Boas. Majitel klubu Roman Abramovič tenkrát usoudil, že sezona je natolik zpackaná, že její závěr nějak zvládne i asistent. Nakonec z toho byla nejcennější trofej v dějinách klubu.

Frank, Pepe a Zinedine

Pouze třem osobnostem se podařilo vybojovat vítězství v UEFA Champions League z pozice hráče i trenéra. Prvním byl Frank Rijkaard, létající Holanďan vyhrál coby hráč s Ajaxem Amsterodam, jako trenér dovedl k triumfu FC Barcelona. Oba tituly Josepa Guardioly jsou rovněž spojeny s jeho působením v katalánském velkoklubu. Zinedine Zidane pak vybojoval Champions League jako hráč i trenér Realu Madrid.

Stoprocentní Česko

Ve finále LM se představili v dresu tří vítězů čtyři čeští hráči, jejich úspěšnost je 100 procent. V roce 2005 byli Milan Baroš s Vladimírem Šmicrem u zmrtvýchvstání Liverpoolu FC. Anglický klub prohrával v poločase s AC Milán 0:3, nakonec však skončil zápas také zásluhou branky Šmicra 3:3, na penalty pak vyhrál Liverpool. O dva roky později oba čeští hráči v repríze finále chyběli a tak se radoval Marek Jankulovski z AC Milán. V roce 2002 měl Petr Čech lví podíl na vítězství Chelsea nad domácím Bayernem. V nastavení chytil nejdřív Robbenovi penaltu, další dva pokusy pak zneškodnil v penaltovém rozstřelu.

Rekordman Clarence

Nejúspěšnějším hráčem Ligy mistrů není žádná ze zářivých superhvězd, ale Clarence Seedorf. Nizozemský záložník triumfoval se třemi různými týmy. Nejdřív vyhrál s Ajaxem (1995), za tři roky si to zopakoval v dresu Realu Madrid. Další dva tituly přidal v sezonách 2003 a 2007 s AC Milán. Letos může jeho výkon vyrovnat po přestupu do Juventusu Cristiano Ronaldo, který předtím vyhrál s Manchesterem United a Realem Madrid.