16. září 2019 22:22

Champions League: Guardiola na čekané

Nejbohatší klubová soutěž starého kontinentu buší na vrata. Stejně jako loni nebude mezi 32 vyvolenými týmy chybět český zástupce, když Viktorii Plzeň letos nahradila Slavia Praha. Nicméně, při vší úctě k sešívaným, největší favority hledá Playboy jinde.

Manchester City | Anglie | šance na triumf 80%

Málokdy se stává, aby byl do pozice největšího adepta na vítězství pasován tým, který soutěž ještě nikdy nevyhrál a jehož výsledky na mezinárodní scéně jsou, hodně diplomaticky řečeno, chabé. Jedinou trofej, dnes už neexistující PVP, totiž vyhráli Cityzens před padesáti lety. Letos má ovšem katalánský stratég Josep Guardiola, který vyhrál Champions League jako hráč i trenér, k dispozici do poslední noty vyladěný soubor. Proto v létě prakticky nenakupoval, ve srovnání s konkurencí si za „pouhých“ 60,8 milionu liber pořídil z Atlétika Madrid záložníka Rodriho.

FC Barcelona | Španělsko | šance na triumf 70%

Pětinásobný vítěz soutěže, který loni „dokázal“ v semifinále s FC Liverpool takřka nemožné, a to nepostoupit přes domácí výhru 3:0, přes léto mocně posiloval. Nakonec sice nedotáhl do konce přestup Neymara, do nových akvizic však investoval 229,5 milionu liber. Těmi nejdražšími se stali francouzský mistr světa Antoine Griezmann (108 mil. liber) a mladý Nizozemec Frenkie de Jong (67,5 mil. liber). Spolu s Messim a Suárezem tak bude Barca disponovat neskutečnou palebnou silou.

FC Liverpool | Anglie | šance na triumf 60%

Obhájce trofeje má stabilizovaný, mimořádně silný kádr. V létě nakupoval střídmě, navíc jediná výraznější posila, brankář Adrián, se zaplatila hned v prvním utkání. Brankářská dvojka totiž nahradila v zápase o evropský Superpohár zraněného Alissona Beckera a v penaltovém rozstřelu lapila poslední pokus Abrahama z Chelsea. Mimochodem, jednalo se o první utkání v historii evropských pohárů, které řídilo dámské trio v čele se Stéphanií Frappart. FC Liverpool má blízko i k vítězství na světovém šampionátu klubů. Je ovšem otázkou, zdali před Champions League neupřednostní domácí soutěž, v uplynulé sezoně prohrála ekipa trenéra Kloppa dostihy se Cityzens o pouhý bod.

Real Madrid | Španělsko | šance na triumf 50%

Ještě víc než Barcelona investoval do letních posil Real Madrid. Se třinácti triumfy historicky zdaleka nejúspěšnější klub soutěže, se rozhodl reagovat na loňskou katastrofální sezonu prozatímními nákupy v celkové hodnotě 274,5 milionu liber. Na 90 milionů přišel z Chelsea s nadváhou bojující Eden Hazard, následují Luka Jović (54 mil. liber) a Éder Militao (45 mil. liber). Uvidíme, zda se během sezony navrátivšímu trenérovi Zidanemu podaří probudit z loňské letargie dvojici Kroos–Modrić.

Juventus Turín | Itálie | šance na triumf 50%

Velkoklub řízený Pavlem Nedvědem si sice v posledních letech zahrál dvě finále Champions League, ve kterých neuspěl proti FC Barcelona a Realu Madrid, ambice Turínských jsou ovšem mnohem větší. Do týmu přišel z Chelsea trenér Maurizio Sarri, comeback hlásí hvězdný střelec Gonzalo Higuaín. Během léta realizoval Juventus nákupy za 174 milionů liber, na víc než třetinu vyšel nizozemský mladíček Matthijs de Ligt (67,5 mil. liber), který zatím vysedává na lavici náhradníků. Na druhou stranu velmi silné trio Aaron Ramsey, Gianluigi Buffon a Adrien Rabiot dorazilo z Arsenalu a PSG zdarma. Když k tomu přičteme po trofejích věčně lačnícího Ronalda...