3. března 2022 18:09

Boxerští šampioni brání Kyjev

Bratři Vitalij (1971) a Vladimir (1976) Kličkové, profesionální mistři světa v boxu těžké váhy, kdysi slíbili matce, že proti sobě nikdy nenastoupí v ringu. Přes nabídku 100 milionů dolarů slib dodrželi. Dnes Vitalij jako starosta Kyjeva organizuje obranu metropole proti ruským agresorům, spolu s ním je k boji připraven i mladší bratr Vladimir.

Prohra nepřipadá v úvahu

Příběh nejslavnější sourozenecké dvojice v historii boxu začal v roce 1971, kdy se rodině pilota Sovětské armády narodil v Kyrgyzstánu syn Vitalij. O pět let později přišel na svět v Kazachstánu bratr Vladimir. Rodina kočovala, v letech 1980 až 1985 pobývala v české Mimoni, kam chodil Vitalij do školy. Po návratu do Sovětského svazu byl otec převelen do Kyjeva.

„Od dětství jsem Vitalijovi vtloukal do hlavy, že když už se rozhodne prát, musí vyhrát, prohra nepřipadá v úvahu,“ vysvětloval generálmajor Kličko, který se v dubnu 1986 podílel na likvidaci následků havárie v jaderné elektrárně Černobyl a v roce 2011 zemřel v důsledku radiace na rakovinu. Matka pak vzpomínala, jak jednoho dne dorazila k nim domů známá se synem, chlapec měl zlomený nos. „Řekla jsme Vitalijovi, aby se mu omluvil. Poprvé v životě mi odporoval. Přestože hocha varoval, ten mu vzal čepici a hodil ji do vody. A tak dostal ránu.“

Panteři z Kyjeva

Vitalij Kličko začal sportovní dráhu jako kickboxer. Přestože dělal podle trenéra všechno opačně, vybojoval titul mistra světa. Na nejslavnější kyjevské diskotéce, na kterou přijížděli bratři vozem Lada ve značkových teplácích, se jim přezdívalo Panteři. A přestože odolávali štědře honorovaným nabídkám podsvětí, cítili potřebu změny. A tak došlo na box.

Zpočátku to nevypadalo na šťastný krok, Vitalij na tom totiž nebyl fyzicky zrovna nejlíp. „Chtěl jsem toho nechat. Tělo i mozek říkaly ne! Nakonec jsem zůstal. Možná i proto, že jsem mohl brát na tréninky i Vladimira.“ Jejich trenér později přirovnal bratry ke kameni a hlíně. „Vitalij byl kámen, který se tvaruje hůř. Když se učil něčemu novému, trvalo to déle. S Vladimirem se pracovalo líp.“

Mladší bratr si vedl rovněž úspěšněji mezi amatéry, když vyhrál na olympiádě v Atlantě 1996. V Americe přitom zaskakoval za Vitalije, stříbrného medailistu z mistrovství světa v Berlíně 1995.

Místo Kinga Universum

Vzápětí po americké olympiádě kontaktoval bratry Kličkovy promotér Don King. „Oslovil nás manažer Muhammada Aliho! Nemohli jsme se tomu uvěřit a okamžitě vyrazili do Los Angeles,“ vzpomíná Vitalij. „Přijal nás ve svém domě a nabídl smlouvu s tím, že stačí podepsat. A můžeme počítat s horami zlata. Říkal jsem Vladimirovi, že nemá cenu spěchat, Don King byl ale hodně přesvědčivý.“ Pak se promotér rozhodl zahrát na klavír něco speciálního pro vzácné ukrajinské hosty. „Posadil se a začal hrát. Znělo to fantasticky. Začal jsem ale sledovat jeho pohyby a piano. Nakonec jsem zjistil, že piano hrálo samo. Shodli jsme se na tom, že s podvodníkem dělat nebudeme.“

Po návratu z USA podepsali bratři Kličkové smlouvu s nejsilnější evropskou stájí Universum Box Promotion se sídlem v Hamburku. „Hned jsem věděl, že oba mají na to získat titul mistra světa. Vitalij má neobvyklý styl, o kterém si jeho bratr myslí, že je příšerný. Ruce mu visí u boku, pak vyletí, jako když tasíš zbraň,“ vzpomíná jejich trenér Fritz Studek. „Vladimir má fantastický levý direkt, jeho styl boje je velice inteligentní. Box v jeho podání připomíná šachovou partii.“

Nebe a peklo

Jako první se k titulu profesionálního mistra světa těžké váhy organizace WBO dobral Vitalij. Na konci června 1999 byl jeho soupeřem v Kyjevě šampion Herbie Hide. První kolo sice Angličan u bodových rozhodčích vyhrál, v průběhu dalšího však padl dvakrát na podlahu a rozhodčí zápas ukončil.

Z titulu se však těšil krátce. V dubnu 2000 nastoupil v Berlíně proti vyzyvateli Chrisu Byrdovi (USA). Do utkání šel jako favorit, první dvě kola to vypadalo na jasné vítězství. Ve třetím však přišel problém v podobě zraněného pravého ramene. Přestože vedl jasně na body, utkání nečekaně vzdal. „Nebyl jsem na tom tehdy nejlíp, ale strašně mě zvedl dopis od legendárního Maxe Schmelinga. Psal mi, že člověk se může dostat častokrát na dno, důležité ale je, aby se pokaždé dokázal zvednout. A že pokud se chci stát světovým šampionem, musím do USA,“ vzpomíná.

Battle of the Titans

Ve stejné době jako Vitalij vstoupil do profiringu i Vladimir. I on dostal na „rozboxování“ snazší soupeře, o to víc překvapila jeho prohra s nepříliš známým Američanem Rossem Purittym v roce 1998. Pak však došlo na zápas s Chrisem Byrdem o titul mistra světa IBF a Kličkové měli znovu světového šampiona.

Šance Vitalije přišla v létě 2003 v podobě zápasu s Lennoxem Lewisem, když zaúřadovala náhoda. Angličanovi se zranil soupeř, boxovat se mělo za tři týdny o titul mistra světa WBC. Přes šibeniční termín Vitalij vzkázal, že to není problém.

Brit byl jednoznačným favoritem, odborníci však zároveň poukazovali na skutečnost, že poprvé bude mít soupeře, který na něj díky svým 202 centimetrům dosáhne. Vitalij zvládl výtečně úvod, od druhého kola však boxoval s otevřeným obočím. „Hodně krvácel, ale chtěl za každou cenu pokračovat. Rána byla natolik hluboká, že se tampon topil v krvi,“ vysvětloval po zápase trenér Studek. V polovině dvanáctikolového zápasu ringový rozhodčí zápas ukončil a ukrajinský boxer nad verdiktem běsnil, protože v té době vedl 58:56 na body.

Ego v troskách

V březnu 2003 boxoval Vladimir v Hannoveru, jeho soupeřem byl jihoafrický ranař Corrie Sanders. Poprvé se trefil ve druhém kole, pak dvakrát ve třetím. A bylo po zápase. „Ležel jsem na podlaze a byl na sebe strašně naštvaný. Moje ego se ocitlo v troskách,“ komentoval ztrátu titulu.

Došlo však na ještě horší časy. O rok později se bratři připravovali na to, jak ve stejný čas získají tituly mistrů světa těžké váhy. V dubnu byl v Las Vegas soupeřem Vladimira v boji o pás mistra světa asociace WBO Američan Lamon Brewster. Na zápas byl vypsán kurz 9:1 ve prospěch Ukrajince, který dělal ze soupeře po čtyři kola šaška, v pátém ale inkasoval sérii levých háků. „Dostal jsem ránu a pak už to bylo špatné, rozhodčí ukončil zápas. Pamatuji se, že lékařka říkala, že mám rozšířené zorničky, nejspíš se jedná o krvácení do mozku. Ležel jsem v sanitce, slyšel sirénu, bratr byl vedle mě. Následující ráno jsem se probudil v nemocnici a zjistil, že můžu chodit. Další den jsme seděli s Vitalijem v letadle. Říkal mi, že moje boxerská kariéra tímto nejspíš skončila.“

Konec, návrat, konec

Starší bratr byl na tom v té době podstatně líp. Lennox Lewis totiž ukončil kariéru, v souboji o uvolněný trůn šampiona WBC byl jeho soupeřem Corrie Sanders, Jihoafričan prohrál technickým k. o. v osmém kole. V prosinci pak Vitalij přestřílel v poměru úderů 296: 44 Dannyho Williamse. V roce 2005 měl bojovat s Hasimem Rahmanem, který jako jediný dokázal knokautovat Lennoxe Lewise, ve hře bylo deset milionů dolarů. Hned čtyři termíny však padly v důsledku zranění obhájce titulu. V prosinci Vitalij Kličko oznámil, že končí. Vstoupil do politiky, jistý čas dělal poradce prezidentu Juščenkovi.

V roce 2007 se ve velkém stylu vrátil. Původně měl bojovat s Rusem Maskajevem, nakonec byl jeho soupeřem v souboji o titul mistra světa WBC Samuel Peter (Nigérie). V říjnu 2008 Vitalij soupeře hravě porazil a následovaly další úspěšné obhajoby. Největší pozornosti se těšil zápas z února 2012, ve kterém zničil Derecka Chisoru. Angličan mu totiž dal před utkáním facku a plivl do obličeje Vladimirovi, který plnil roli sekundanta. V posledním zápase kariéry porazil v září 2019 v Moskvě ve čtvrtém kole technickým k. o. Manuela Charra (Německo). S profiringem se nositel titulu PhD. Kyjevské univerzity definitivně rozloučil s bilancí 47 zápasů, 45 výher, z toho 41 knokautů. V roce 2014 byl doktor Železná pěst zvolen starostou Kyjeva.

Vrcholy a pády

V roce 2004 vše napovídalo tomu, že po dvou knokautech je kariéra Vladimira v troskách, Kličkové se ovšem nevzdávají. Nejdřív, přes trojí počítání, porazil Samuela Petera. Za dva roky získal titul mistra světa IBF, když porazil Chrise Byrda. Ve stejném roce srovnal účty s Lamonem Brewsterem. Následovala série obhajob, během kterých v souboji s Vladimirem padli exmistři světa Sultan Ibragimov (Rusko, 2008), Hasim Rahman (USA, 2008) a Ruslan Čagajev (Uzbekistán, 2009). Jediným borcem, který svedl s mladším Kličkem vyrovnaný zápas, byl v roce 2011 Angličan David Haye. Dalšími poraženými soupeři mistra světa organizací WBA, WBO, IBF, IBO se postupně stali Jean Marc Mormeck (2012), Tony Thompson (2012), Mariusz Wach (2012), Francesco Pianeta (2013), Alexander Povetkin (2013), Alex Leapai (2014), Kubrat Pulev (2014) a Bryan Jennings (2015).

Konec dlouhé série neporazitelnosti přišel v listopadu 2015, kdy Vladimir Kličko padl senzačně v Düsseldorfu s Britem Tysonem Furym. Naposled se v ringu představil na konci dubna 2017. V zápase o titul mistra světa organizací IBF, WBA a IBO byl jeho soupeřem ve Wembley Anthony Joshua. Angličan vyhrál v jedenáctém kole technickým knokautem. Do odvety boxer přezdívaný Doktor nenastoupil. „Jako amatér i profesionál jsem dosáhl všeho a teď můžu ve zdraví a spokojenosti zahájit napínavou kariéru po kariéře,“ prohlásil tehdy. Jak vidno, stalo se a před oběma bratry stojí největší výzva jejich života.