3. září 2018 18:12

Box comebackům svědčí

A je to tady. Nejlepší český profi boxer všech dob, držitel pásů pro mistra Evropy i světa Lukáš Konečný (1978) ohlásil comeback. A nechal se slyšet, že na to má. Proč ne, chtělo by se říct.

Box je totiž sport velkým comebackům zaslíbený. Muhammad Ali odboxoval po návratu s Joem Frazierem a Georgem Foremanem mače, které vešly do historie boxu jako Zápas století (1971), Rachot v džungli (1974) a Masakr v Manile (1975). V pětačtyřiceti letech, tedy šest let po svém comebacku, získal v roce 1994 titul mistra světa v těžké váze George Foreman. A zápas navrátivších se Marvina Haglera a Ray Sugar Leonarda, který skončil v dubnu 1978 vítězstvím Leonarda na body, považuji za možná nejlepší zápas všech dob. A navíc je tady příklad velmistra comebacků, nejbohatšího sportovce všech dob, Money Floyda Mayweathera jr. (1977).

Comeback č. 1: V hlavní roli Showtime

Nejdříve přestalo bavit Floyda Mayweathera jr., doposud neporaženého šampióna mnoha vah a asociací, vyhrávat v červnu 2009. Dva roky předtím s přehledem vybodoval do té doby neporaženého Oscara De La Hoyu, oba se podělili o na tu dobu neskutečných 130 miliónů dolarů.

Nicnedělání ovšem vydrželo Floydovi do 16. září 2007, kdy ohlásil návrat do ringu. Jeho soupeřem byl zkušený mexický bijec Juan Marquez. Toužebně očekávaný zápas musel být o měsíc odložen, neboť Floyd měl problémy se žebry. Nakonec vyhrál jednoznačně na body. V dalších zápasech porazil bez větších obtíží Shaney Mosleyeho (2010), Victora Ortíze (2011) a Miguella Cotta (2012).

Před pravděpodobnou ztrátou motivace pak Money Floyda zachránila nabídka CBS/Showtime. Placený televizní kanál přišel s největším kontraktem v historii sportu, když Mayweatherovi nabídl za šest zápasů 250 miliónů dolarů. Je otázkou, zdali si televizní bossové tenkrát vůbec připouštěli, že by mohl Floyd prohrát, což by snížilo jeho tržní hodnotu? Šampion se pustil do práce, v roce 2013 vybodoval nejdříve Roberta Guerrera, pak přišel na řadu do té doby neporažený Saul Alvarez. V Showtime si mohli mnout ruce, neboť za možnost sledovat zápas zaplatilo 150 miliónů diváků, tedy podstatně více, než tomu bylo v případě do té doby nejsledovanějšího utkání Floyd Mayweather jr. versus Oscar De La Hoya. V roce 2014 si Floyd poradil s houževnatým Argentincem Maidanou, ve stejném roce vyhrál i odvetu.

Pak přišel 15. září 2015 nejtěžší možný kalibr. Manažeři konečně dohodli toužebně očekávaný zápas Floyd Mayweather Jr – Manny Pacquiao. Vzhledem k byznysu mimořádného rozsahu nikomu nevadilo, že za Filipíncem, pravděpodobným kandidátem na prezidenta, stál konkurenční kanál HBO. Zápas vydělal přes 600 miliónů dolarů, jen za vstupné utržili pořadatelé 75 miliónů dolarů. Floyd zkasíroval zhruba třetinu zisku. Co se pak samotného zápasu týče, docela nuda. Manny se snažil útočit, Floyd vycházel z tradičně dokonalé obrany a s přehledem vyhrál na body. Kontrakt naplnil v září téhož roku, když s přehledem vybodoval Američana Andre Berta. Není bez zajímavosti, že v letech 2007 – 2015 boxoval Money Floyd všechna svá utkání v MGM Grand Garden Arena Paradise, Nevada USA.

Comeback č. 2: Hra na box

Po utkání s Bertem Mayweather opět skončil a jal se užívat si ze všech sil peněz. Přesto ohlášení druhého comebacku až tak moc nepřekvapilo. Nejednalo se ovšem o odvetu s Pacquiaem, ale o boxerský zápas s jinak udatným irským bojovníkem UFC Conorem McGregorem. V okamžiku, kdy McGregor souhlasil, že se bude boxovat, bylo zřejmé, že diváky čeká hodně drahá fraška. Tak se taky stalo. Floyd mohl ve svém padesátém zápase v profi ringu vypnout až směšně vypadajícího irského soka již ve druhém kole, nakonec byl však účastníkem nepovedené komedie deset kol. Přesto zbitý až zesměšněný, leč o 100 miliónů dolarů bohatší Ir sebevědomě prohlásil, že v odvetě by Mayweathera jistě porazil. Ten to ani nekomentoval, nejspíše vědom si faktu, že za žalostně málo muziky vydělal astronomických 300 miliónů dolarů.

Comeback č. 3: Floyd v kleci?

Po „zápase“ s McGregorem to Floyd se skóre 50:0 znovu zabalil. Přesto přinesl v listopadu loňského roku server listu Independent informaci o tom, že Money Floyd zvažuje další zápas. Zároveň však vyloučil, že by se mělo jednat o souboj s Amirem Khanem, bývalým světovým šampiónem velterové váhy. Dokonce se objevily informace o tom, že by se mělo bojovat v oktagonu, zakázány však budou kopy, lokty i kolena. Tedy box v kleci. Pravda, peníze nesmrdí, doufám, že další frašky nemá boxer Maywetheorova formátu zapotřebí.