12. dubna 2019 19:32

Bostonský maraton

V pondělí 15. dubna se v Bostonu poběží jeden z nejprestižnějších maratonů planety. Před šesti lety se však závod zapsal do dějin rovněž jako dějiště do té doby nevídaného teroristického útoku. Přinášíme základní fakta.

Zločin

Použití zbraně hromadného ničení proti účastníkům a divákům tradičního maratonu v Bostonu. Ten se koná od roku 1897 každé třetí pondělí v dubnu, v Den patriotů. Maratonu se účastní 20 tisíc závodníků, trať lemuje kolem půl milionu lidí.

Použitá zbraň

Dvě podomácku vyrobené bomby z tlakových hrnců, obě nádoby byly naplněny hřebíky a kuličkovými ložisky. Přestože se jedná o primitivní zařízení, stačilo to k tomu, aby byli atentátníci obžalováni ze spiknutí kvůli užití zbraně hromadného ničení.

Následky

Nejmladší obětí se stal osmiletý Martin Richard, jeho šestiletá sestra přišla o nohu. Zraněním způsobeným výbuchem podlehly rovněž Krystle M. Campbell (29) a čínská studentka bostonské univerzity Lu Lingzi (23). Tři dny po atentátu byl na kampusu MIT zastřelen policista Sean Collier. Celkem bylo zraněno přes 250 lidí, 14 z nich musela být amputována některá z končetin.

Pachatelé

Díky rychlé práci FBI byla už tři dny po atentátu zveřejněna totožnost pachatelů. Jednalo se o legální přistěhovalce z Čečenska, šestadvacetiletého Tamerlana Carnajeva a jeho devatenáctiletého bratra Džochara. Později byli zatčeni devatenáctiletí studenti z Kazachstánu Azamat Tažajakov a Dias Kadyrbajev. Oba byli obviněni z maření vyšetřování, neboť na přání svého spolužáka Carnajeva vyhodili jeho batoh s pyrotechnikou a notebook. Dalším obviněným se stal Chajrulložon Matanov z Kyrgyzstánu, který smazal ze svého počítače soubory spojené s vyšetřováním a lhal vyšetřovatelům. Další spolužák Carnajeva, Američan Robel Phillipos, byl obviněn z křivé výpovědi. Všem hrozily až pětadvacetileté tresty. Nakonec byl Kadyrbajev odsouzen k šesti letům, Tažajakov dostal tři a půl roku, Phillipos o půl roku méně.

V souvislosti s kontakty na Tamerlana Carnajeva byl v květnu 2013 na Floridě vyslýchán sedmadvacetiletý Ibragim Todašev. Podle NBC mělo během výslechu dojít ke konfliktu mezi vyslýchaným a agentem FBI, který Todaševa zastřelil. Jak informovala BBC, měl se Todašev během výslechu přiznat k trojnásobné vraždě, ke které došlo v Bostonu v roce 2011.

Dopadení

Bývalý boxer Tamerlan Carnajev, ženatý otec dítěte a hlavní organizátor celé akce, byl zabit 18. dubna při přestřelce s policií ve vilové čtvrti Watertown. Americký občan, student Džochar Carnajev byl policií dopaden následující den, v blízkosti místa přestřelky se skrýval v menší lodi. Atentátník utrpěl střelná zranění, v kritickém stavu byl převezen do nemocnice, kde se k útoku přiznal.

Motiv

Podle americké zpravodajské stanice CBS News zanechal Džochar Carnajev v loďce, ve které byl dopaden, písemné poznámky o motivu. Pumový útok měl být pomstou za zločiny, kterých se USA dopustily na muslimech v Iráku a Afghánistánu. V souvislosti s oběťmi pumového útoku v Bostonu hovořil o vedlejších ztrátách. Dále se v textu píše, že útok na jednoho muslima rovná se útokům na všechny muslimy. Svého bratra Tamarlana nazval Džochar Carnajev mučedníkem.

Rusko versus USA

Zatímco podle ruské strany byli Američané dvakrát upozorněni na návštěvy Tamerlana Carnajeva na severním Kavkaze a jeho snaze přidat se k islamistům, podle The Wall Street Journal zamlčelo Rusko důležité informace. Konkrétně se mělo jednat o textové zprávy z roku 2011, ve kterých matka teroristů informovala ruské příbuzné o touze svého staršího syna po džihádu. V dubnu 2014 vydala britská agentura Reuters zprávu, podle které americké úřady, včetně tajné služby, nereagovaly patřičně na informace o chystaném teroristickém útoku.

Trest

Vzhledem k tomu, že trest smrti byl v Massachusetts před desetiletími zrušen, byl atentátník souzen podle federálních zákonů připouštějících nejvyšší možný trest. Proto také přidělil soud na konci dubna 2013 devatenáctiletému Džocharu Carnajevovi jednu z nejzkušenějších advokátek Judy Clarke. Ostřílená právnička si libuje v mediálních kauzách, v minulosti hájila například pumového atentátníka Teda Kaczynského, známého jako Unabomber. Soud začal na počátku ledna 2015. Džochar Carnajev vinu odmítl s tím, že atentát rovná se odplata za útoky USA v Iráku a Afghánistánu. V dubnu 2015 ho porota uznala po jedenáctihodinovém jednání ve všech 30 bodech obžaloby vinným. Dne 15. května pak porota odsoudila jedenadvacetiletého atentátníka k trestu smrti za použití smrtící injekce. Porotci tak po čtrnácti hodinách jednání odmítli akceptovat názor obhajoby, podle kterého byl Džochar pod vlivem staršího bratra a měl by být proto odsouzen k doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Podle agentury Reuters nemusí vzhledem k zdlouhavým procedurám spojeným s trestem smrti nakonec k vykonání rozsudku dojít.