31. října 2019 22:14

Bosenský bijec ve stopách Muradova?

Česko země MMA zaslíbená? Určitě ano! Vždyť vedle domácích borců jako Karlos Vémola či Patrik Kincl „produkuje“ domácí kles i zahraniční hvězdy, například Machmud Muradov má za sebou úspěšné představení v UFC. „S Maxem jsem se potkala víceméně náhodně, nicméně jeho trénink mě zaujal, nevypustil snad ani sekundu. Navíc bylo vidět, jak moc fungovala při tréninku automatismů hlava,“ říká v souvislosti s Maxem Handanagičem (22) autorka rozhovoru Marie Langero

Playboy: Matka z Česka, otec z bosenské Banja Luky. Které geny převažují? Max: Samozřejmě že to nejlepší z obou. Nicméně balkánská krev je prostě balkánská krev… Tu naředit nelze.

Playboy: Odhaduji to tak, že tvůj otec měl z volby MMA větší radost. Max: V devíti letech jsem začal trénovat s podporou rodičů karate. Jednalo se o dobrou volbu, sport je spojen s rituály, které mě naučily disciplíně. Nevím, jak to vidí rodiče dnes, protože před každým zápasem upravuji váhu, což se negativně podepisuje na mých náladách. Ale mají se mnou svatou trpělivost, za což jim opět děkuji…

Playboy: Karate, judo, box, thajský box. Nakonec z toho všeho vzešlo MMA… Max: Měl jsem to z domova nejblíž. Kromě toho je MMA kombinací řady bojových umění, svoji volbu proto považuji za zcela logickou. Nehledě na to, že boje v kleci prožívají delší dobu nevídaný boom, popularita, stejně jako konkurence, stále roste.

Playboy: Standardní otázka: největší vzor? Max: Určitě Conor McGregor. Vím, můžeš namítnout, že existují borci s lepšími statistikami, ale Conor posunul MMA tam, kde se dnes nachází. Vedle nezpochybnitelných sportovních kvalit umí komunikovat s médii, veřejností, přitáhnout pozornost.

Playboy: Khabib Nurmagomedov hodlá bojovat v Africe o 50 milionů dolarů, výtěžek by měl jít na konto chudých. Šéf UFC Dana White se nechal slyšet, že by si dovedl představit jako soupeře právě Conora McGregora. Max: Absolutní souhlas. Conorovi klec chybí, UFC chce logicky do Afriky. Má to logiku. Ostatně jako všechno, co UFC v rámci byznysu dělá.

Playboy: Když už se bavíme o Khabibovi, na začátku září porazil Dustina Poirera, se kterým jsi trénoval v Miami. Max: Pokud se nepletu, Khabib má bilanci 28:0. Prohrát s takovým borcem není ostuda. Dustin patří nadále mezi absolutní světovou špičku.

Playboy: Khabib po zápase řekl: „Dnes jsme ukázali, co je v MMA prioritou číslo 1. Je to respekt. Je to ta první věc, kterou vás naučí trenér při vstupu do tělocvičny. Musíte respektovat jeho, vaše kolegy a uklízet po sobě. MMA není o hloupých kecech.“ Max: Vystihl to absolutně přesně. Navíc k MMA patří pokora. Té není nikdy dost.

Playboy: Jaký styl boje preferuješ? Max: Boj musí bavit diváky. Mám proto rád stand up. Na zemi je to totiž o zažitých automatismech, stand up nabízí více možností, kterak situaci vyřešit. Je mnohem více o momentu překvapení.

Playboy: V Česku máme přísloví o tom, že co člověka nezabije, to ho posílí. Max: Absolutní souhlas. Teď možná řeknu něco, co vyzní nelogicky, nicméně dopředu mě vždy posunula prohra. Vítězství s sebou nese emoce, endorfiny, pocit toho, že jsem nezklamal všechny ty, kteří mi věřili. Prohra ale hned tak neodezní, přehrávám si v hlavě celý zápas, pak přijde na řadu video. Hledáme s trenérem chyby, vhodná řešení.

Playboy: Máš za sebou zkušenosti z Jižní Koreje… Max: Bylo to skvělé, rád bych touto formou poděkovat svému trenérovi Jirkovi Němečkovi. Měl jsem možnost trénovat pod křídly jedné z nejlepších světových asociací, moc mi to dalo. Považuji zápas a s ním spojený tříměsíční kemp za odrazový můstek do budoucna.