1. června 2018 19:33

8 x Stanley Cup

Ať dopadne finále letošního Stanley Cupu mezi Washington Capitals a Vegas Golden Knights jakkoli, dvě věci jsou jisté. Jedna z nejslavnějších sportovních trofejí se vzhledem k účasti našich hráčů v obou týmech finalistů podívá do Česka. A mezi vítězi přibude nové jméno.

Jak pravil vrchní „ochránce“ Stanley Cupu Phil Pritchard z hokejové síně slávy v Torontu v rozhovoru pro For The Win, oslaví letos svatý grál všech hokejistů planety 125. narozeniny. Byl vyroben ze stříbra a slitiny niklu, váží 35 liber (1 libra = 0,453 kg) a měří 35¼ palce (1 palec = 2,54 cm). S trofejí je pak pochopitelně spojena řada příběhů.

  1. Made in Sheffield Stanley Cup se vlastně jmenuje Dominion Hockey Challenge Cup. A pochází z Anglie, tedy ze země, která se tento rok po pětadvaceti letech probojovala na mistrovství světa. Tehdejší britský generální guvernér Kanady koupil trofej vyrobenou ve Sheffieldu v Londýně, přesněji na Piccadilly Circus, a v roce 1892 ji přivezl do Kanady. Samotný lord Stanley z Prestonu údajně neměl k hokeji z pozice britského aristokrata až tak moc blízko, nechal se však ovlivnit dětmi, dvěma syny a dcerou (!), které hokeji naopak propadly. V současné době existují tři trofeje, originál je od roku 1970 vystaven v hokejové síni slávy v Torontu.
  2. Dobrá koupě Trofej, po které prahnou nejlepší hráči světa, koupil lord Stanley za 48,67 dolaru. Vzhledem k dnešní aktuálně nevyčíslitelné hodnotě, hodná dobrá koupě. Podle Phila Pritcharda se do útrob Stanley Cupu vejde 1414 uncí piva, přičemž jedna unce se rovná 28,4 ml.
  3. Boty toulavý Stanley Cup patří mez nejvíce cestující sportovní trofeje světa. Phil Pritchard to odhaduje na 325 dnů v roce, přičemž z toho celá jedna třetina zmiňovaného času jde na vrub hráčů, aktuálních držitelů trofeje. Celkem Stanley Cup zavítal do 25 zemí celého světa, navštívil všechny provincie Kanady a s výjimkou Havajských ostrovů také státy USA. O pohár se na každé z cest starají dva bodyguardi.
  4. Čas nelze zastavit Vzhledem k tomu, že na pohár jsou vyryta jména všech hráčů vítězného týmu plus trenérů a managementu, bylo postupem času třeba přidávat jednotlivé prstence. Tento proces se zastavil v roce 1992–1993, kdy se u příležitosti stého výročí Stanley Cupu debatovalo nad tím, zdali nepřišel čas nového poháru. Šestinásobný vítěz Bryan Trottier (New York Islanders) tenkrát poznamenal, že se mu poslední trofej zvedala nad hlavu nejlíp, což rozhodlo. Každých třináct let je tak odstraněn prstenec ze spodní části, na jeho místo přichází nový díl. Letos se tak stane potřetí, přičemž odstraněný prstenec skončí v hokejové síni slávy. I nejslavnější hokejista historie Wayne Gretzky tak musí počítat s tím, že jeho jméno jednou ze Stanley Cupu zmizí. Nejčastěji byla na Stanley Cup vyryta jména hráčů týmu čtyřiadvacetinásobného vítěze Montreal Canadiens, následují Toronto Maple Leafs (13), Detroit Red Wings (11), Boston Bruins a Chicago Blackhawks (shodně po šesti).
  5. Hand Made Veškerá jména na Stanley Cupu se ryjí ručně. Pod trofejí jsou podepsána pouze čtyři jména mistrů rytců, přičemž všichni pocházejí z jedné rodiny: Carl Peterson, Arno Peterson, Doug Boffey a Louise St. Jacques. Úkolem každého z nich je dvakrát ročně pohár vycídit.
  6. Chybička se může vloudit Pokud se nedostanete k Stanley Cupu do bezprostřední blízkosti, jen stěží zaregistrujete, že v některých případech rytci neřešili pravopis. Takže v letech 1962–1963 vyhrál celek Toronto Maple Leaes, zatímco v sezonách 1970 a 1972 se radovali hráči Bqstqn Bruins. A na konci ročníků 1980 a 1981 zvedl trofej na hlavu kapitán New York Ilanders. Vzhledem k tomu, že na Stanley Cupu je vyryto víc než 2200 jmen, je jasné, že se chybička může vloudit. Například slavný Jacques Plante chránil svatyni Montreal Canadiens v pěti po sobě jdoucích vítězných ročnících, přičemž jeho jméno bylo vyryto ve stejném počtu různých provedení.
  7. Dámám vstup povolen Nejčastěji bylo na Stanley Cup vyryto jméno jedenáctinásobného držitele trofeje Henriho Richarda (Montreal Canadiens). Na druhém místě není kupodivu hráč, ale trenér. Legendární Scotty Bowman dovedl Montreal Canadiens, Detroit Red Wings a Pittsburgh Penguins k devíti vítězstvím. Na Stanley Cupu jsou vyryta jména dvanácti žen. První se stala v roce 1955 paní Marguerite Norris, viceprezidentka Detroit Red Wings. Jedinou Kanaďankou na poháru je od sezony 1988–1989 paní Sonia Scurfield, spolumajitelka vítězných Calgary Flames. Hráčem, který Stanley Cup sice nezískal, přesto na něm figuruje jeho jméno, je ruský obránce Vladimir Konstantinov. Před zahájením sezony 1998 se těžce zranil při autonehodě a chyběl tak při vítězné obhajobě. Vedení týmu Detroitu se však za Konstantinova postavilo s maximální razancí, která nakonec slavila úspěch.
  8. Kanadský patriot Během play off 1962 byl Stanley Cup vystaven na Chicago Stadium, rodné aréně Blackhawks. Ken Kilander, fanoušek konkurenčního Montrealu, se rozhodl pohár sebrat. Když se ho policie ptala na motiv jeho jednání, vsadil svou obhajobu na záměr vrátit pohár tam, kam patří, a to do Montrealu.