21. srpna 2020 23:51

7 (ve finále Champions League) statečných

V neděli se na stadionu Benfiky Lisabon uskuteční finále Ligy mistrů, ve kterém se v souboji o nejcennější fotbalovou trofej planety utkají týmy Paris St. Germain a FC Bayern Mnichov. Krátká rekapitulace nejhodnotnějších individuálních výkonů Champions League je tak ku prospěchu věci.

  1. Petr Čech Bayern Mnichov – Chelsea, 2012, Allianz Arena Po prohře v Moskvě 2008 s Manchesterem United došla Chelsea po čtyřech letech opět do finále, soupeřem byl tentokrát Bayern Mnichov těšící se z výhody domácího prostředí. Přesto se nakonec radovali poprvé a zatím naposled Londýnští, přičemž lví podíl na triumfu měl Petr Čech. Ve čtvrté minutě nastavení, za stavu 1:1, kopal Bayern pokutový kop, náš krajan však Robbenovu střelu vyrazil. V penaltovém rozstřelu pak vychytal Oliće a Schweinsteigera.
  2. Sir Alex Ferguson Manchester United – Bayern Mnichov, 1999, Camp Nou Nebývá zrovna zvykem zařadit mezi největší hvězdy trenéra, v tomto případě pro svérázného a zejména mimořádně úspěšného Skota platí výjimka potvrzující pravidlo. Bayern vedl od šesté minuty brankou Baslera a měl hru pod kontrolou. Ve snaze posílit ofenzívu poslal v 67. minutě Ferguson na hřiště veterána Sheringhama, za dalších 14 minut přišel čas dnešního trenéra MU Solskjaera. V 91. minutě Manchester vyrovnal, vzápětí přišel další gól a snový obrat byl dokonán. Jména střelců? Přece Sheringham a Solskjaer.
  3. Vladimír Šmicer Liverpool FC – AC Milán, 2005, Atatűrkův olympijský stadion Největší obrat v historii LM má výraznou českou stopu. Přitom Vladimír Šmicer, hrající v barvách Liverpoolu poslední zápas, začal na rozdíl od krajana Milana Baroše na lavičce, na hřiště šel ve 23. minutě. Po poločase pak musel se svými spoluhráči skousnout v kabině stav 0:3, vše se zdálo být jasné. Pak se trefil hlavou Steven Gerrard, v 56. minutě přišla chvíle Vladimíra Šmicra, a když za další čtyři minuty srovnal z penalty Xabi Alonso, začínalo se znova. Finále nakonec dospělo k penaltovému vyvrcholení. Čtvrtou sérii zahajoval populární Vlady a rozhodl.
  4. Sergio Ramos Real Madrid – Atlético Madrid, 2014, Estádio da Luz Poprvé v historii se ve finále Ligy mistrů střetly dva týmy z jednoho města a od 36. minuty to po brance Diega Godína vypadalo na triumf podceňovaného Atlétika. Hvězdní střelci Realu Ronaldo, Bale a Benzema totiž své souboje s famózním Courtoisem, přes místy až drtivý tlak, prohrávali. Až přišla třetí minuta nastavení, poslední roh a přesná hlavička Ramose. V prodloužení pak Real popravil svého soupeře třemi brankami. Mimochodem, madridské finále se po dvou letech opakovalo, po prodloužení byl stav 1:1 a došlo na penalty. Real poslal do vedení Sergio Ramos, který se nemýlil ani při střelbě ze značky pokutového kopu.
  5. Diego Milito Inter Milán – Bayern Mnichov, 2010, Santiago Bernabéu Nejpřekvapivější vítěz LM? Podle expertů Inter Milán. José Mourinho postavil víceméně tým klusajících, ve finále byl navíc jeho protějškem Louis van Gaal, pod kterým Portugalec začínal v Barceloně. Kromě pevné obrany a kreativity Nizozemce Sneijdera se pak Special One mohl spolehnout na střeleckou fazonu Diega Milita. Argentinec, přezdívaný Il Principe, nezklamal a sestřelil Bayern dvěma góly.
  6. Gareth Bale Real Madrid – FC Liverpool, 2018, Kyjev Dnešní vyvrhel, který si v královském celku užívá, ač víceméně nehrající, královské gáže, čímž dovádí trenéra Zidaneho a fanoušky k běsu, zažil v Realu i mimořádně světlé momenty. Například před dvěma lety nastoupil do finále Champions League za stavu 1:1 jako náhradník, aby za pár minut předvedl dokonalé nůžky a vymetl šibenici. Dílo liverpoolské zkázy dokončil Velšan sedm minut před koncem dalekonosnou střelou. Mimochodem, stejný hráč vstřelil vítězný gól i ve finále Champions League 2014.
  7. Filippo Inzagh AC Milán – Liverpool, 2007, Atény Dva roky po nejšílenější prohře v historii finále LM dostali Milánští šanci k odvetě. Finále mělo silnou českou stopu, na straně vítězů odehrál 79 minut český reprezentant a odchovanec Baníku Ostrava Marek Jankulovski. Role kata se chopil Pipo Inzaghi, který s mistrovstvím sobě vlastním zužitkoval přihrávky Pirla a Kaká. Liverpool reagoval v samotném závěru Kuijtem. Pomsta byla vykonána.