20. září 2022 19:08

6 největších zápasů Rogera Federera

Po Sereně Williams se letos loučí s tenisem další legenda, příští víkend ukončí kariéru na Laver Cupu vítěz dvaceti turnajů kategorie Grand Slam Roger Federer (1981). Ačkoli Nadal a Djoković jsou na tom, co se zisků nejcennějších trofejí týče, o dva, respektive jeden triumf lépe, podle řady expertů končí nejlepší tenista všech dob. Do tenisové historie se rodák z Basileje zapsal mimo jiné následujícím půltuctem zápasů.

Finále Wimbledonu | 2003

Všechno je jednou poprvé a je tomu devatenáct let, co Roger vyhrál svůj první grandslamový turnaj. Přitom si před začátkem osmifinále poranil při rozcvičování bederní páteř a během zápasu s Felicianem Lópezem se nechal několikrát ošetřovat. Pak se ukázalo, že štěstí přeje připraveným, před čtvrtfinále totiž dva dny pršelo a Švýcar se stihl dát zdravotně dohromady. Po vyřazení Andyho Roddicka postoupil jako první tenista země helvetského kříže do finále Grand Slamu, ve kterém zdolal nenasazeného Australana Marka Philippoussise 7:6, 6:2 a 7:5, čímž odstartoval sérii pěti wimbledonských titulů v řadě. Na stejném turnaji se poprvé předvedl Rafael Nadal, který neprošel přes třetí kolo.

Semifinále French Open | 2009

Na začátku sezony prohrál Federer pětisetové finále Australian Open s Nadalem a ani největší optimisté z řad jeho fanoušků nevěřili, že má šanci vyhrát French Open. Dění na pařížské antuce totiž ovládl v předchozích čtyřech letech právě Nadal a neexistoval sebemenší důvod, proč by neměl zvítězit popáté a zároveň zmařit Federerovu snahu o zisk kariérního Grand Slamu. Španělský fenomén však ztroskotal senzačně ve čtvrtém kole na Robinu Söderlingovi ze Švédska a před Federerem se otevřela mimořádná šance. Největší překážkou se ukázal být v semifinále Juan Martin del Potro, bezmála dva metry vysoký a takřka metrák vážící Argentinec totiž nečekaně vzdoroval pět setů. Souboj se Söderlingem, který v boji o finále vyřadil Tomáše Berdycha, byl víceméně formalitou. Roger Federer získal v Paříži první a zároveň poslední titul.

Finále US Open | 2005

Roger Federer hrál v tomto zápase rovněž proti publiku, jeho soupeřem byl totiž domácí idol Andre Agassi. Za stavu 1:1 na sety ovládl Federer zkrácenou hru třetího setu, což jak se posléze ukázalo, Američana zlomilo, v závěrečné sadě uhrál jediný game. „Finále se vyvíjelo tak, že bylo stále komplikovanější najít na jeho straně kurtu místo, kam poslat míček. Rogerovo podání, return, pohyb i hra na síti, to všechno bylo bezchybné, nikdy jsem nehrál proti nikomu tak všestrannému,“ řekl po zápase Agassi.

Finále Wimbledonu | 2009

V předchozím roce prohrál Roger Federer ve finále svého oblíbeného turnaje s Rafaelem Nadalem, pětisetová bitva byla mnohými experty označována za nejlepší zápas historie. O rok později byl v plné síle zpět, a protože Nadala zradila kolena, stal se hlavním adeptem na vítězství. Bez větších obtíží došel do finále, ve kterém byl jeho soupeřem Američan Andy Roddick. Woody Allen, Henry Kissinger, Alex Ferguson, Russell Crowe a s nimi zaplněné hlediště se stali svědky do té doby nejdelší tenisové bitvy trvající 4 hodiny a 17 minut, přičemž poslední set, který vyhrál Federer v poměru 16:14, trval 95 minut. Roddick ztratil zápas, ve kterém přišel pouze o jedno podání, bohužel pro něj se tak stalo za stavu 14:15 v pátém setu. Vítězný Švýcar zároveň vyhrál patnáctý Grand Slam, čímž překonal dosavadní rekord Peta Samprase.

Finále Australian Open | 2017

Bezpochyby nejpřekvapivější Federerův vítězný Grand Slam, do kterého vstupoval poprvé od US Open 2002 jako hráč nacházející se mimo elitní desítku. Jednoznačným favoritem byl obhájce titulu Novak Djoković, Srb však vypadl hned ve druhém kole s neznámým, 117. hráčem světového žebříčku, Uzbekem Denisem Istominem, zatímco Andy Murray pak z pozice světové jedničky nestačil ve čtvrtém kole na Mishu Zvereva. Ve finále se Federer střetl s Nadalem, stalo se tak poprvé od French Open 2011, kdy slavil Španěl. Rozhodovalo se v pěti setech, před závěrečným využil zdravotní přestávku. Set pak vyhrál, přestože po čtvrté hře ztrácel dva gamy. O jeho triumfu rozhodlo poprvé v historii Grand Slamů jestřábí oko.

Finále Wimbledonu | 2019

Je poněkud neobvyklé zakončit výčet nejpovedenějších zápasů porážkou, před třemi lety se ovšem hrál na kurtech All England Clubu neskutečný tenis, finále bylo hodnoceno jako epochální. Federerovi bylo takřka osmatřicet let a v souboji o nejprestižnější trofej na něj čekal Novak Djoković. Rodák z Basileje se nechal před zápasem slyšet, že vyhraje ten, kdo prožije lepší den, bude mít více sil a bude pevnější v hlavě. Finále nakonec trvalo 4 hodiny a 55 minut. Rozhodovalo se v pátém setu, zatímco Djoković zvítězil dvakrát v tiebreaku, Federer vyhrál oba sety s přehledem, druhý dokonce 6:1. V posledním setu měl za stavu 8:7 při vlastním servisu dva mečboly, Djoker ovšem ukázal ocelové nervy. Za stavu 12:12 došlo na třetí tiebreak, ve kterém nezničitelný Srb kraloval. Roger Federer po zápase konstatoval, že se jednalo o šílené finále, vydal ze sebe všechno, ale vyhrál velký šampion, kterému se sluší pogratulovat.