21. května 2019 15:40

4x Grand Prix Monaka

V malém knížectví mezi Itálií a Francií je blaze a strašně draze. Jedná se o daňový ráj a místo, ve kterém ceny nemovitostí dosahují astronomických výšek. A hlavně se v jeho ulicích koná od roku 1955 na konci května pravidelně závod mistrovství světa F1.

1| Nebezpečí na každém metru

Poprvé se v Monte Carlu závodilo v roce 1929, od roku 1950 je Grand Prix Monaka součástí šampionátu F1. Z okruhů pamatujících počátky klání nejrychlejších monopostů planety zůstávají vedle Monaka ve hře pouze Silverstone (Anglie), Monza (Itálie) a Spa-Francorchamps (Belgie). Jedná se o nejnebezpečnější okruh šampionátu, svodidla byla instalována na konci 60. let díky tlaku jezdců v čele s trojnásobným mistrem světa Jackiem Stewartem.

2| Rekordman Louis

V Monaku žije 40 tisíc lidí, pouhých 5000 má však právo nazývat se Monačany. Knížectví vyprodukovalo čtyři profesionální závodníky – Louise Chirona, Andrého Testuta, Oliviera Beretta a Charlese Leclerka. Jediným vítězem Velké ceny Monaka z řad domácích jezdců se stal v roce 1931 Louis Chiron. Legendární jezdec bodoval v Monaku naposled v roce 1955, stalo se tak ve věku 55 let, 292 dnů. Chiron tímto stanovil rekord z kategorie nepřekonatelných.

3| Záhada ztraceného diamantu

V rámci promo akce filmu Ocean’s 12 vybavila izraelská společnost Steinmetz na Grand Prix Monaka 2004 vůz Jaguar pilota Christina Kliena osmnáctikarátovým diamantem zasazeným do firemního znaku. Mladý jezdec však nezvládl start, auto rozbil a po odtažení vraku do garáže došli mechanici ke zjištění, že diamant v hodnotě 320 tisíc dolarů zmizel. Po odjetí závodu vyrazil tým diamant hledat, pátrací mise však byla neúspěšná. Přestože vedení automobilky oznámilo, že poctivému nálezci věnuje nejnovější model XK v hodnotě 45 tisíc dolarů, zmizel drahokam neznámo kam.

4| Hlavně dojet

V případě Velké ceny Monaka závodů formule 1 platí, že dojetí rovná se vítězství. Například v roce 1966 dorazili do cíle pouze čtyři jezdci, o třicet let později bylo sice klasifikováno sedm závodníků, šachovnicový praporek však spatřilo jen šťastné trio Olivier Panis, David Coulthard, Johnny Herbert.

(Článek o tom, že Velká cena Monaka je jako ježdění na kole v obýváku, čtěte v červnovém čísle Playboye)