27. prosince 2018 14:40

13 důvodů, proč si pamatovat rok 2018

V končícím roce se sešly hned dvě sportovní události globálního významu – zimní olympijské hry v Koreji a fotbalové mistrovství světa v Rusku. Svět největšího sportu však přinesl i řadu dalších zapamatováníhodných událostí.

  1. Olympiáda bez Gábiny | leden V první polovině ledna bylo definitivně potvrzeno, že se olympiáda v Pchjongčchangu uskuteční bez velké české medailové naděje Gabriely Koukalové. Biatlonová mistryně světa a vítězka Světového poháru musela start oželet kvůli problémům s lýtky. Jak naznačila, stalo se tak kvůli nevhodné běžecké technice ordinované trenéry. V knize Jiná Gabriela Koukalová si to pak biatlonová hvězda, která se mezitím rozhodla ukončit kariéru, „rozdala“ nikoli na férovku se všemi, kteří byli nedílnou součástí jejích úspěchů.
  2. Ester mezi legendami | únor Největší hvězdou olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu se stala Ester Ledecká. Česká obojživelnice se startovním číslem 26 nejdřív senzačně ovládla super-G, aby pak vybojovala víceméně „povinnou“ zlatou medaili v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Ester se tak stala vůbec prvním sportovcem historie, který dokázal vyhrát na zimních olympijských hrách ve dvou různých disciplínách.
  3. Bílý balet slavil hattrick | květen Přestože se v domácí lize musel Real Madrid sklonit před věčným sokem z Barcelony, v Champions League triumfoval potřetí v řadě. Finále se hrálo v Kyjevě a Real porazil FC Liverpool 3:1. Pravda, na výsledku se podepsala likvidace střelecké hvězdy Salaha kapitánem vítězů Ramosem i dvě neskutečné chyby brankáře Liverpoolu Kariuse, jenže historie se neptá. Minuty po triumfu nejspíš jen málokdo tušil, že se jedná o poslední zápasy hlavních strůjců úspěchů „pusinek“. Nejdřív oznámil odchod trenér Zidane, který během tří let získal stejný počet vítězství v Lize mistrů, po něm pak i Cristiano Ronaldo.
  4. Washington Capitals poprvé | červen Před finále NHL bylo jasné, že se budou přepisovat dějiny nejslavnější hokejové soutěže planety, neboť proti sobě stanuly celky Washington Capitals a nováčka Las Vegas Knights. Nakonec získal Stanley Cup poprvé ve své historii favorit z Washingtonu, svět pak obletěly fotografie největší hvězdy týmu Alexe Ovečkina, jak nejspíš společensky unaven objímá na palubě letadla vytouženou trofej. V celku vítězů se o zisk Stanley Cupu zasloužila nemalou měrou česká dvojice Michal Kempný – Jakub Vrána.
  5. LeBron James do Los Angeles | červenec Léto se v basketbalové NBA neslo ve znamení mega přestupu. LeBron James, trojnásobný vítěz NBA v barvách Miami Heat (2012, 2013) a Cleveland Cavaliers (2016), se rozhodl opustit rodné „kavalíry,“ které v předchozích třech letech dovedl ke stejnému počtu finále a jednomu historickému titulu. Novým chlebodárcem třiatřicetiletého čtyřnásobného nejužitečnějšího hráče se stal klub se slavnou minulosti a nevalnou přítomností Los Angeles Lakers, se kterým se LeBron dohodl na čtyřletém kontraktu v celkové výši 154 milionů dolarů.
  6. Senzační triumf domestika | červenec Před letošní Tour de France se nejvíc řešilo, zdali bude z užívání nedovolených prostředků silně podezřelý Chris Froome vůbec připuštěn na start Staré dámy. A pokud ano, získá v pořadí pátý titul a vyrovná tak rekord Miguela Induraina? Nakonec platilo ano a ne. Vítěz letošního Gira d’Italia se sice nakonec na start postavil, nad jeho síly se však ukázal být původní Froomův domestik ze stáje Sky, Geraint Thomas. O svém vítězství rozhodl rodák z Walesu ve dvou po sobě jdoucích horských etapách s cílem La Rosière a především Alpe d’Huez. Po čtyřech letech Froomovy vítězné nudy se bylo letos na co dívat.
  7. Galský kohout zakokrhal | červenec Největší sportovní událostí končícího rolu bylo organizačně mimořádně povedené mistrovství světa ve fotbale. Turnaj nakonec ovládl suverénně tým Francie, který ve finále zdolal 4:2 největší překvapení turnaje, celek Chorvatska. Trenér šampionů Didier Deschamps se stal po Mariu Zagallovi (Brazílie) a Franzi Beckenbauerovi (Německo) teprve třetí osobou, která získala titul světového šampiona jako hráč i trenér.
  8. Nová výzva CR7 | červenec Ještě v průběhu konání světového šampionátu se zrodil i největší přestup nového milénia. Jeho hlavním protagonistou se stal Cristiano Ronaldo. Portugalský držitel pěti Zlatých míčů, pětinásobný vítěz Ligy mistrů, mistr Evropy, trojnásobný mistr Anglie a držitel dvou titulů ze Španělska nabyl dojmu, že v dresu Realu Madrid už nepatří mezi nepostradatelné a zamířil na Apeninský poloostrov. Třiatřicetiletý fotbalista přestoupil do Juventusu Turín za sto milionů eur, což se rovná šestému největšímu přestupu všech dob. Přestože muset po přestupu čelit obvinění z mnoho let starého znásilnění, dokazuje CR7 své mistrovství i v italské lize.
  9. Djoker je zpět | září Když srbský bavič vyhrál v roce 2016 French Open a stal se tak jako osmý tenista historie držitelem kariérního Grand Slamu, začalo se spekulovat o možné ztrátě motivace. Spekulacím nahrávaly i na Djokovićovy poměry nevalné výsledky, do toho zranění, předčasné ukončení loňské sezony. A také časté rotace trenérů, mezi kterými se na krátký čas ocitl i náš Radek Štěpánek. Od druhé poloviny loňské sezony je to na kurtech opět starý, vynikající Nole, který po Wimbledonu ovládl rovněž US Open. Do toho vyhrál v srpnu turnaj v Cincinnati a jako první tenista historie má kompletní sbírku devíti trofejí turnajů Masters.
  10. Serena v ráži | září Nejen tenisoví fanoušci hned tak nezapomenou na výbuch negativních emocí v ženském finále US Open. Serena Williams v průběhu utkání jednoznačně nestačila na dvacetiletou Japonku Naomi Ósaku, se kterou prohrála 6:2, 6:4. Během utkání držitelka třiadvaceti grandslamových titulů řvala na rozhodčího, kterého nazvala zlodějem, lhářem a po zápase mu nepodala ruku. Mezitím ještě stačila v návalu vzteku rozštípat raketu. Oleje do ohně pak ještě přilila povedená karikatura, ve které se rozhodčí Carlos Ramos ptá mladičké Japonky, jestli nebylo lepší nechat Serenu vyhrát. Na vině šampiončina běsnění měl být, jak jinak, sexismus.
  11. Dojde i na Schumiho? | říjen Na konci října si Lewis Hamilton zajistil čtvrtým místem ve Velké ceně Mexika v pořadí pátý titul mistra světa formule 1. Třiatřicetiletý Brit tak vyrovnal výkon legendárního Argentince Juana Manuela Fangia, lépe je na tom pouze Michael Schumacher, který má na svém kontě sedm triumfů. Poprvé vyhrál nekonvenční Lewis v roce 2008 na monopostu McLaren, další tituly slavil v letech 2014, 2015, 2017 a 2018 v barvách Mercedesu.
  12. Šampion z oblak | listopad Výkony z kategorie běžnému smrtelníkovi stěží představitelných předváděl v průběhu celé sezony účastník Red Bull Air Race Martin Šonka. O premiérovém titulu rozhodl Martin, kterému kdysi jeho matka řekla, že pokud se zabije, nemá chodit domů, ve vůbec posledním letu celé sezony v americkém Dallasu, když v přímém souboji porazil Australana Matta Halla.
  13. Král Luka | prosinec Poprvé po deseti letech se majitelem Zlatého míče nestal nikdo z dvojice Cristiano Ronaldo – Lionel Messi. Jejich nadvládu přerušil chorvatský záložník Luka Modrić. Nejdřív vyhrál s Realem Madrid Ligu mistrů, pak v létě dovedl z pozice kapitána chorvatskou reprezentaci senzačně do finále mistrovství světa.