9. května 2024 13:40
Petr Bošnakov

Spolumajitel Manchesteru United získal dodatečné stavební povolení a začne vyrábět med

Zatímco Karel Poborský, s nímž si můžete přečíst rozhovor v blížícím se červnovém čísle, zažil v Manchesteru po boku hvězd jako David Beckham či Ryan Giggs velmi dobré časy, současný Manchester United míří pod vedením nizozemského trenéra Erika ten Haga k nejhoršímu výsledku v historii Premier League. Tři kola před koncem Premier League jsou bývalí rudí ďáblové osmí a jako reálná se dokonce jeví hrozba, že vůbec nepostoupí do evropských pohárů.

Výsledky svého klubu sleduje nejspíš s nelibostí také nový čtvrtinový majitel klubu, kterým je od loňského prosince anglický boháč a šlechtic sir James Ratcliffe. Mimochodem po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, v důsledku které byl tehdejší ruský majitel Roman Abramovič nucen prodat londýnskou Chelsea, přišel s nabídkou 4,2 miliardy liber, přednost však nakonec dostal americký podnikatel Todd Boehly. Většinový boss skupiny Ineos, která patří mezi nejsilnější světové společnosti chemického průmyslu, tak nakonec úspěšně políčil na nejúspěšnější klub britské historie Manchester United. Za čtvrtinový podíl zaplatil podle BBC 1,25 miliardy liber, což se v přepočtu rovná částce 35,5 miliardy korun.

Trpělivost a med

Miliardář zatím zůstává přes nevalné výsledky v klidu, podle nejvyšších kruhů britského byznysu si totiž umí počkat. Trpělivost patří mezi jeho silné zbraně, také proto se věnuje maratonských běhům, když například v roce 2013 dokončil saharský Marathon des Sables. Kromě toho dorazil na běžkách na oba póly a ve věku čtyřiašedesáti let absolvoval se syny Samem a Georgem nejtěžší triatlon Ironman. Je rovněž majitelem cyklistického týmu Ineos, v jehož barvách vyhrál kolumbijský vrchař Egan Bernal Tour de France (2019) a Giro d’Italia (2021).

Nemalou dávku trpělivosti prokázal Jim Ratcliffe v průběhu nedávno skončeného, osmnáct měsíců trvajícího sporu o dvou načerno postavených stodolách. Jedenasedmdesátiletý byznysmen, jehož hodnotu majetku loni The Sunday Times Rich List odhadl na 29,688 miliard liber (což z něj činilo 67. nejbohatšího člověka na světě), pojal před víc než dvěma lety záměr proměnit svůj pozemek o rozloze sedmi akrů (1 akr = zhruba 4 000 metrů čtverečních) na pobřeží Hampshire’s New Forest na areál pro výrobu a zpracování medu. Jak sir Jim dodal, nikdo by se neměl pozastavovat nad tím, že majitel společnosti s víc než 26 tisíci zaměstnanci a ročními tržbami v hodnotě 65 miliard dolarů si nebude tolik oblíbený med, rovnající se jednomu z elixírů zdraví, kupovat v obchodě. Proto se v žádosti o dodatečné stavební povolení uvádí: „Žadatel klade mimořádný důraz na domácí produkci medu, za tímto účelem založil několik včelstev.

Kdo si počká…

V první fázi se však anglický boháč povolení nedočkal, podle úřadů totiž včelíny rozmístěné po celém pozemku nemají nic společného se dvěma obřími stodolami, které vybudoval bez stavebního povolení v roce 2022. Jeho advokáti argumentovali nakonec úspěšně tím, že v obou stodolách jsou skladovány stroje na údržbu zahrady, jako sekačky, zhutňovač půdy, zahradnické nůžky či vysavač listí. A jak dodali, existuje přímá souvislost mezi kvalitou zahrady a medu.

Nakonec se podařilo soud přesvědčit, že velká zahrada vyžaduje údržbu patřičnou technikou a technika musí být někde uschována, takže stavební povolení bylo dodatečně uděleno. Obě stodoly tak můžou stát na pozemku vedle domu asi za šest milionů liber a tenisového kurtu. Jak naloží sir James s přebytky medu, zatím média neuvádějí.