8. listopadu 2022 20:58

Sérioví vrazi táhnou

Americká online půjčovna Netflix zažívá dobré časy, podařilo se zastavit propad předplatitelů a cena akcií vyletěla o 14 procent. Kromě toho boduje seriálem Monstrum: Příběh Jeffreyeho Dahmera, popisující činy usvědčeného sériového vraha, který během deseti let zavraždil a částečně zkonzumoval sedmnáct chlapců a mužů. Přes zrůdnost a ponurost příběhu zaznamenal Netflix během tří týdnů od uvedení 700 milionů streamovaných hodin.

Kanibal z Milwaukee, jehož „sláva“ je díky zmiňované sérii srovnatelná se šampiony NBA, kteří loni vrátili titul do města po padesáti letech, přechovával kusy těl u sebe v bytě a sousedům vysvětloval, že za sílícím zápachem stojí zkažené kotlety v nefunkční ledničce, má přitom řadu obdivovatelů. Vzhledem k tomu, že ve státě Wisconsin neexistuje trest smrti, byl Dahmer odsouzen v roce 1992 k patnácti trestům doživotního vězení, rovnajícím se minimální době odnětí svobody na 936 let. Čas za mřížemi si krátil také čtením milostných dopisů.

Jeffrey a Jirka

Nakonec si Dahmer pobyl ve vězení něco málo přes dva a půl roku, neboť po roce ochranné izolace sice po zařazení mezi standardní obyvatele nápravněvýchovného zařízení přežil první pokus o podřezání, napodruhé se však jeho fyzická likvidace spoluvězni zdařila. Vzhledem k úspěchu seriálu dostali odborníci znovu prostor pro vysvětlení, čím to, že bezúhonné ženy fascinují sérioví a masoví vrazi. Mimochodem, nejedná se pouze o americkou specialitu, stačí vzpomenout, jaké popularitě se ve vězení těšil dvojnásobný nájemný vrah, na doživotí odsouzený a po třiadvaceti letech prezidentem Zemanem omilostněný Jiří Kajínek. Pro jistou část našich spoluobčanů se jedná o celebritu, fotil se s policisty a přednedávnem dokonce pokřtil nové album skupiny Ortel se samopalem, naštěstí nefunkčním, v ruce, za což si vysloužil vyšetřování ze strany policie ČR.

Svatba a elektrické křeslo

Mezi „celebrity“ z řad masových vrahů se zařadil i Ted Bundy, který se přiznal k vraždám nejméně třiceti žen. Nebo kanadský pornohorec Luka Rocco Magnotta, který zavražděného studenta naporcoval a části těla poslal poštou dvěma politickým stranám a základním školám. O fanoušky neměl nouzi ani John Wayne Gacy jr. známý jako „Klaun zabiják,“ který znásilnil a zabil 33 chlapců. Posledně jmenovaný dostal nabídku k sňatku, zatímco Ted Bundy se oženil v únoru 1980 přímo v soudní síni. Zabiják pojal za ženu Carole Ann Boone, když využil starého zákona státu Florida, podle kterého manželství uzavřené u soudu představuje legální svazek. Carole se po svatbě narodilo dítě, jehož početí je vzhledem k izolaci Bundyho stěží řešitelným rébusem, nicméně s manželem, který skončil v roce 1984 na elektrickém křesle, se před popravou rozvedla.

Součást popkultury

Podle odborníků se za fascinací bestiálními masovými vrahy skrývá jev zvaný hybristofilie neboli sexuální deviace, při které ženy přitahují, případně sexuálně vzrušují těžcí zločinci, největší oblibě se těší vrazi. V případě, že syndromem Bonnie a Clyda trpí dívky v dospívání, se nejedná o nic zcela neobvyklého, pokud je tomu u dospělých žen, je potřeba hledat příčiny. Podle psychologů se může jednat o výsledek zneužívání v dětství a z toho pramenící psychická labilita. Ve hře je také touha po odlišení se, zájmu médií, snaha po silném, strach vyvolávajícím partnerovi. A existují taky ženy věřící v zázrak v podobě nápravy nenapravitelných.

Jak vysvětluje ve své knize Mass and Serial Murder in America autorka Christine M. Sarteschi, sérioví vrazi jsou velmi často objektem zájmů médií a stávají se součástí popkultury, což je automaticky činí přitažlivějšími. Příkladem je zpěvák Marilyn Manson, který se vedle křehké blondýny nechal při volbě uměleckého jména inspirovat slavným vrahem Charlesem Mansonem, který měl na svědomí několik brutálních vražd. Nejslavnější obětí jeho gangu byla Sharon Tate, manželka režiséra Romana Polanského, zavražděná v osmém měsíci těhotenství. Dostal doživotí, ve vězení se dožil požehnaného věku 83 let. Basista kapely Twiggy Ramirez pro změnu použil ve svém pseudonymu jméno sériového vraha Richarda Ramireze, který byl uznán vinným ze třinácti vražd a zemřel v cele smrti.

Rozpolcení, slabí, přitažliví…

Kriminální psycholožka Lydia Benecke v rozhovoru pro německý Playboy konstatuje, že část populace fascinuje člověk, který je schopný spáchat brutální vraždu a za dvě hodiny sedět s rodinou u večeře a řešit víkendový program. Se sexuálními delikventy pracuje od roku 2008, zločince nepovažuje za obdivuhodné a rozhodně se podle jejího názoru nejedná o silné osobnosti, které žijí vlastním životem. Spouštěčem zločinného jednání jsou sociální, emocionální deficity. Za fasádou dominantních mužů se proto skrývají rozpolcené a slabé bytosti. Jak ukazují výše uvedené příklady, ani to jim neubírá u jisté části populace na přitažlivosti.

Sdílejte článek
Štítky vražda vrah věznice Wisconsin Milwaukee Jiří Kajínek Charles Manson sériová vražda Ted Bundy populární kultura