28. listopadu 2022 19:28

Roman Šebrle: „Focení pro Playboy bych přirovnal k desetiboji.“

Na konci května 2001 se jeden z nejlepších desetibojařů historie postaral o rekordní zápis, když se jako první dostal na mítinku v rakouském Götsizu přes hranici 9000 bodů. O čtyři roky později vyhrál olympiádu v Aténách, v roce 2007 přidal v Ósace titul mistra světa. Po konci sportovní dráhy následovala úspěšná kariéra moderátora FTV Prima a CNN Prima News. Další vrchol zdolal Roman Šebrle letos, když se po boku Kristýny Černé postavil před objektiv fotografky Anny Koniaevy. Výsledkem společného úsilí je aktuální pictorial.

Playboy: Bylo těžší překonat hranici 9000 bodů v desetiboji, nebo fotit pro Playboy?
Roman: Určitě 9000 bodů v desetiboji, je to velká dřina, musí se sejít spousta věcí. Focení pro Playboy byla ve srovnání s tím pohoda, paráda, užil jsem si to.

Playboy: Nejspíš jste zúročil zkušenosti z pobytu před kamerou, nebylo to z rozběhu?
Roman: Svým způsobem to bylo z rozběhu a bez předchozího tréninku, protože v době, kdy se mělo fotit, sjednávalo se to narychlo, jsem měl být původně mimo. Nakonec jsem neodjel, takže jsme se dohodli na focení, ale tak úplně jsem nevěděl, do čeho jdu. Ale dopadlo to výborně.

Playboy: Překvapilo, případně zaskočilo vás něco?
Roman: Ani ne, věděl jsem, že nebudu odhalen, což mi samozřejmě nevadilo, protože čtenáři Playboye mají bezpochyby jiné priority. Nicméně mi bylo řečeno, že se budu fotit s lehce odhalenou dámou, takže jsem byl vlastně připravený na všechno.

Playboy: Řešil jste, s kým budete fotit, nebo vám to bylo víceméně jedno?
Roman: Svým způsobem mi to bylo jedno, vzhledem k renomé a image časopisu jsem věděl, že to nic špatného a neprofesionálního nebude. Přece jen, fotilo se pro Playboy.

Playboy: Přišla během focení s Kristýnou řeč na sport?
Roman: Přiznám se, že jsme se ani moc nebavili, protože jsme měli vzhledem k objemu práce málo času. Focení bylo předem připravené, jenom jsme vyměnili lokace, strašně rychle nám to uběhlo. Na soukromé hovory ale nebyl prostor.

Playboy: Ke které disciplíně byste to focení přirovnal? Odhaduji k „milovanému“ skoku o tyči…
Roman: Zajímavá otázka, fotek bylo víc, takže asi k celému desetiboji. Ale z mého hlediska dnes už bývalého desetibojaře není tyč tak špatná, jak se může zdát. Jenom běžíte s dlouhou tyčí, kterou musíte zasunout do nějakého kastlíku. Hlava nahoře, padáte dolů, je to hodně zajímavé. Mnohem víc vyčerpávající je závěrečný běh na 1500 metrů. Člověk je unavený fyzicky, psychicky, má toho plné zuby, každý metr opravdu bolí.

Playboy: Nastal moment, během kterého jste si říkal: Že jsem do toho šel?
Roman: Vůbec ne, celý tvůrčí tým věděl, co chce a jak toho dosáhnout, po celou dobu práce panovala uvolněná atmosféra. Když mi ukázali, v jakém stylu budou fotky, usoudil jsem, že jsou sice lehce provokativní, ale to k Playboyi patří.

Playboy: Pošlete výtisk Erkimu Noloovemu, který vás za velmi podivných okolností připravil v Sydney 2000 o olympijské zlato?
Roman: Erkiho by to asi moc nezajímalo, ale mám pár kamarádů z řad bývalých soupeřů, kterým bych Playboy mohl poslat. Erki už je přece jen starší, má manželku a vždycky ho zajímal víc desetiboj než cokoli jiného.

Playboy: Váš soupeř byl zvolen do estonského parlamentu, odhaduji, že focením jste oslovil desítky tisíc potenciálních voliček, jste známý moderátor. Nechcete to zkusit po jeho vzoru v politice?
Roman: To bych mohl, že? Ale politika není pro mě.