23. ledna 2023 17:20

Rolex a Audemars Piguet chystají velkolepé oslavy

Loňský rok se nesl vzhledem k dozvukům covidové pandemie, která narušila v dosud nevídané míře dodavatelské řetězce ve světě hodinářství, především ve znamení mimořádných zisků aukčních síní. Tři největší – Sotheby’s, Christie’s a Phillips prodaly hodinky v celkové hodnotě 626 milionů dolarů. Nejlépe se dařilo aukční síni Phillips (227 mil. USD), následovaly Christie’s (220 mil. USD) a Sotheby’s (179 mil. USD).

Věci zašly dokonce tak daleko, že podle americké agentury Bloomberg nestačil v tradičním odbytišti především luxusních hodinek Dubaji k zařazení na seznam prominentů na čekací listiny ani status šejka. Členové královské rodiny se museli zavázat, že pokud se na ně dostane, budou hodinky užívat pro osobní potřebu a nebudou sloužit jako dárek. Rolex pak z pozice nejžádanějšího brandu přišel s prohlášením, že nedostatek hodinek pramení z nebývalé poptávky, kterou přes veškerou snahu není možné z objektivních příčin uspokojit. Letošní rok se mají věci vrátit k normálu a fanoušci si budou moci užít tří velkých akcí.

Rolex Daytona oslaví šedesátiny

Hodinky nesou název podle slavného okruhu a závodu v USA, rok před uvedením na trh se stal Rolex měřičem času závodu Daytona International Speedway. Podle znalců je Daytona nejuznávanějším modelem nejslavnější značky specializované výhradně na mechanické hodinky. Na podzim 2017 se kousek Rolex Cosmograph Daytona „Paul Newman“ vydražil v New Yorku za 17 752 500 dolarů. V roce 1968 tyto hodinky darovala svému manželovi, herci, režisérovi, automobilovému závodníkovi a podnikateli Paulu Newmanovi herečka Joanne Woodward. Na rozdíl od klasických modelů jsou hodinky ozdobeny nápisem Drive Carefully Me, což lze volně přeložit ve smyslu: Řiď mě opatrně. Celá částka skončila na kontě nadace The Nell Newman Foundation.

O rok později se konala v Londýně aukce síně Phillips, nové majitele hledaly a našly pouze modely Daytona. Každý ze sedmi exemplářů se prodal za víc než milion dolarů. Podle specialistů se Rolex Daytona těší stále mimořádné oblibě sběratelů a investorů. Model je velmi povedený z mechanického hlediska a stal se rovněž součástí popkultury. Mimo jiné byl majitelem hodinek kytarista Eric Clapton, jeho Rolex Daytona 1971 se vydražily za 1,85 milionu dolarů.

Kulatiny Audemars Piguet Royal Oak Offshore

Hodinky považované za mladšího „sourozence“ kultovního modelu Royal Oak oslaví letos třicáté narozeniny. Původní model přitom zachránil slavné hodinářství Audemars Piguet založené v roce 1875 před ekonomickým kolapsem, návrhář Gérald Genta měl na svůj revoluční návrh prvních luxusních sportovních hodinek několik hodin. Výsledkem jeho snažení byly osmihranné hodinky se stejným počtem šroubků, návrhář se nechal inspirovat vzpomínkou z dětství na muže v potápěčském obleku, který stál poblíž mostu Mont Blanc v Ženevě. Hodinky jsou pojmenované podle anglické bitevní lodi. Model proslavil především Terminátor Arnold Schwarzenegger, kterému se dostalo pocty v podobě vlastní edice. Kouzlu hodinek propadly celebrity jako Luka Dončić, Serena Williams, Will Smith, Justin Bieber či Travis Scott. Model ze sbírky Géralda Genty se vydražil loni v květnu za 2,1 milionu dolarů. Majitelé Royal Oak Offshore oceňují robustnost a kombinaci sportu s luxusem. Co se materiálů týče, převládá chirurgická ocel, v případě zájmu a nabité kreditní karty jsou k dispozici modely z bílého, žlutého či růžového zlata, překážkou nejsou ani diamanty.

Patek Philippe ovládne Tokio

Hodinkám slavné značky se loni dařilo na aukcích nejvíc, mezi dvaceti nejdražšími vydraženými hodinkami měl Patek Philippe jedenáctinásobné zastoupení. Trhu vládl model Gobbi Milano – Signed Patek Philippe Ref. 2499 z růžového zlata s věčným kalendářem z roku 1957, který se vydražil na aukci Sotheby’s v Hongkongu za 7 724 346 dolarů. Pro ilustraci růstu cen, v roce 2007 se stejné hodinky prodaly za „pouhých“ 2,7 milionu dolarů.

Pro letošní rok si kultovní značka naplánovala od 10. do 25. června Patek Philippe Watch Art Exhibition Tokio 2023. Monstrózní akce se bude po New Yorku (2017) a Singapuru (2019) konat po čtyřech letech v tokijském paláci s prosklenou střechou Sumitomo Sankaku Hiroba ve čtvrti Shinjuku. Na akci se nebude platit vstupné a na své si přijdou zejména movití vyznavači limitovaných edicí a métiers d’art s ručně zdobenými pouzdry.