13. prosince 2022 23:54

Řekni, jaké hodinky nosíš…

Mistrovství světa ve fotbale v přebohatém Kataru poskytuje také prostor pro prezentaci výrobcům luxusních hodinek, děje se tak prostřednictvím největších hvězd. Zatímco v případě oděvů a sportovní obuvi jsou totiž fotbalisté během šampionátu svázáni smlouvami národních svazů, výběr hodinek je věcí individuálního rozhodnutí, případně sponzorského kontraktu.

Jacob & Co.: Cristiano Ronaldo | Portugalsko

Americký výrobce si stěží mohl vybrat líp. Ronaldo dal jako první a nejspíš poslední fotbalista branku na pátém šampionátu, během kterého byl nejspíš ke své radosti vyhozen z Manchesteru United. Pak se diskutovalo nad tím, jestli před první brankou Portugalska do sítě Uruguaye míč tečoval vlasy, zda podepsal smlouvu se saúdskoarabských celkem an-Nasr za astronomických 200 milionů eur (4,9 miliardy korun) za sezonu a jaké jsou jeho vztahy s trenérem reprezentace, který si ho dovolil po mnoha letech posadit na lavičku náhradníků. Hodinky Jacob & Co. Flight of CR7, na jejichž designu se měl podílet, mají pouzdro o průměru 44 mm a jsou osazeny 26 diamanty. Na ciferníku je značka CR7, na zadní straně pouzdra je Ronaldo slavící ve své typické póze.

Patek Philippe: Lionel Messi | Argentina

Určit hodinářský tým malého Argentince nebylo snadné, neboť do Kataru přiletěl s platinovými hodinkami Rolex Day-Date s modrým ciferníkem. Pak už ovšem prezentoval na svém zápěstí pouze Patek Philippe Nautilus Perpetual Calendar Ref. 5740 z bílého zlata. Jedná se o vůbec první „grande complication“, jednoho z nejslavnějších modelů v historii hodinářství s věčným kalendářem a indikátorem měsíční fáze, hodinky pohání samonatahovací ultratenký strojek kalibr 240 Q.

Rolex: Neymar | Brazílie + Harry Kane | Anglie

Míčový kouzelník se zranil během prvního zápasu se Srbskem, vedle zhoršujícího se stavu Pelého tak země samby, kávy a karnevalů řešila, zdali lékaři zprovozní jeho pochroumaný kotník. Nakonec se dobrá věc podařila. Neymarův čas odbíjejí hodinky ze žlutého zlata Rolex Day-Date, luneta je osazena 10 safíry tvořícími duhu.

Kapitán Anglie pro změnu vsadil na zlaté Rolex Daytona Rainbow se 36 safíry a 56 diamanty.

Hublot: Gareth Bale | Wales

První a zároveň poslední mistrovství světa sice skončilo pro velšského draka už ve skupině, to však nic nezměnilo na skutečnosti, že čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů s Realem Madrid, jehož branky rozhodly finálová klání s Atlético Madrid a FC Liverpool, zůstává historicky nejúspěšnějším fotbalistou malé, leč hrdě země. Jak v souvislosti s jeho Hublot Big Bang E píše web dotekomanie.cz, jedná se o chytré hodinky v hodnotě ojetého vozidla. Smartwatch mají 42mm ciferník ukrytý v keramickém, případně titanovém pouzdře, 1,21palcový AMOLED displej s rozlišením 390 x 390 pixelů chrání odolné safírové sklíčko. K tomu 1 GB operační paměť RAM, 8 GB interní úložiště. Baterie 300mAh sice vydrží pouze den a za cenu přes 5000 dolarů chybí GPS modul, na druhou stranu mají Baleovy hodinky technologii NFC pro bezkontaktní platby.

Audemars Piguet: Virgil van Dijk | Nizozemsko

Svého času nejdražší obránce všech dob, za kterého zaplatil před pěti lety Liverpool Southamptonu v přepočtu přes dvě miliardy korun, vsadil na keramické hodinky Audemars Piguet Royal Oak bleděmodré barvy. Jedná se o strojky času z roku 1972, které zachránily značku před krachem, první sportovní osmihranné hodinky se stejným počtem šroubů navrhl legendární designér Gerald Genta během několika hodin. Vedle celebrit, jako Luka Dončić, Serena Williams, Will Smith, Justin Bieber či Travis Scott, se o nehynoucí slávu modelu zasloužil především Arnold Schwarzenegger, který se dokonce může pyšnit vlastní limitovanou edicí. Kdoví, třeba se někdy dočká i Virgil.