16. června 2023 00:11
Petr Bošnakov

Je lepší ranní, nebo večerní sex? Odborníci dávají konečně jasnou odpověď

Přestože je tak přirozená a z hlediska přežití lidstva nezbytná činnost jako je sex spojována například ve Švédsku s výslovným ústním potvrzením a advokáti někdy dokonce doporučují za účelem vyhnutí se soudním sporům písemný souhlas, mělo by se jednat ve většině případů o aktivitu spontánní. Nová studie Oxfordské univerzity, publikovaná v německé edici Playboye, to ovšem vidí trochu jinak, když dělí sex provozující populaci na ranní ptáčata a noční sovy.

Podle výzkumu Psychology Today jsou jedinci preferující ranní sex introverti, upřednostňující dlouhé monogamní vztahy. Naopak vyznavači intimního skotačení v nočních hodinách se rekrutují z řad extrovertů a mají vcelku liberální názory na příležitostný sex mimo partnerské lože. Experti zastávají názor, že neexistuje ideální čas, důležitá je dohoda, kompromisy a také snaha vyhovět. Poslední požadavek vyžaduje především u žen jistou dávku hereckých schopností, protože na rozdíl od ejakulace se dá orgasmus při troše snahy a zkušeností zahrát.

Ranní benefity

Oxfordští vědci rozdělili ideální načasování na provozování sexuálních aktivit do dvou věkových skupin. Pro populaci ve věku 20-30 let je nejvhodnější dobou pro partnerské hrátky v posteli, ale třeba také na kuchyňské lince, ráno a dopoledne, kdy je silnější část lidstva během noci zásobena testosteronem, zatímco ženy mají nejvyšší hladinu estrogenu. Základním předpokladem je ovšem v obou případech kvalitní spánek. Snění pod vlivem alkoholu neprospívá produkci hormonů štěstí spojených se sexem a ranní kocovina je o přežití, nikoli o kvalitním výkonu.

Problematikou spojenou se vhodným načasováním sexu se zabývá rovněž doktorka a sexuální terapeutka Debby Herbenicková v knize „Pro dobrý pocit.“ Ve svém díle mimo jiné uvádí, že sex po ránu zvyšuje hladinu imunoglobulinu IgA, který chrání tělo před infekcemi a posiluje imunitu. Ranní sex dvakrát týdně pak dokonce navyšuje jeho hladinu až o 30 %. Kromě toho probouzí hormony štěstí a lásky (oxytocin, serotonin, endorfin) zlepšující stav mysli. Existují dokonce i průzkumy, podle kterých se hodinu trvající ranní sex rovná výdeji 240 kalorií a nahradí tak 30 minut trvající běh ve volnějším tempu. No nevím…

Dámy říkají ne!

Ženy to ovšem vidí dost odlišně. Ve studii realizované společností Mattress Advisor na vcelku reprezentativním vzorku 1000 respondentek hned 63 % dotázaných žen uvedlo, že nikdy neměly sex dopoledne a nikterak po tom ani neprahnou. Kromě toho 50,7 procent dotázaných dam uvedlo, že po probuzení nemá na milostné hrátky náladu a 32,9 procentům chybí ráno energie a předčasné probuzení je dovádí do stavu velmi vzdálenému touze po kopulaci. Obojímu se nelze moc divit, zvláště matky pečující o děti mají jiné starosti, než vyhovět nabuzenému partnerovi. Kromě toho práce na úpravě zevnějšku zabere mnohem více času, než je tomu v případě mužů. V neprospěch dopoledního sexu hovoří rovněž skutečnost, že převážná většina populace ve výše uvedeném věku studuje a hlavně začíná budovat kariéru, což vyžaduje přítomnost na pracovišti.

Spojené nádoby

Jak dále uvádí studie Oxfordské univerzity, lidé po čtyřicítce by si měli užívat nejvíce sexu ve večerních hodinách. To ovšem vyžaduje před půlnocí svěžího, prací či návštěvou fitness nezatíženého jedince. Jednoznačným zdravotním benefitem je lehká večeře a nulová, případně alespoň umírněná konzumace alkoholu.

Večerní sex, zejména pokud je vyvrcholením úspěšného dne, má nezpochybnitelné výhody, orgasmus vede ke snazšímu usínání, neboť uvolňuje hormony prolaktin, oxytocin a dopamin. Podle průzkumu univerzity v Ottawě zlepšuje pohlavní styk v pozdních večerních hodinách jednoznačně kvalitu spánku. Sex je dokonce považován za jednu z léčebných metod v boji proti nespavosti a kardivoskulárním chorobám. Proto se v případě neexistence partnerky doporučuje před spánkem náhrada v podobě masturbace. Navíc, jak uvádí The Journal of Sexual Medicine, kvalitní spánek umocňuje u žen sexuální touhu, což dává větší šance rannímu pokračování. A k tomu by vše mělo směřovat, neboť sex v každou dobu rovná se budoucnosti lidstva.