Jaké budou v roce 2024 podle Playboye trendy ve světě nápoje bohů?
Zdroj: Profimedia.cz
Jaké budou v roce 2024 podle Playboye trendy ve světě nápoje bohů?
Zdroj:
Profimedia.cz
Jak pravil slavný biolog Louis Pasteur, je víc filozofie v láhvi vína než ve všech knihách. Objevitel penicilinu Alexander Fleming pak věděl, že zatímco penicilin lidi léčí, víno je obšťastňuje. Playboy věří, že letos tomu bude nejinak, proto přichází s několika odvážnými prognózami pro rok 2024.
Bublinkový boom
Šumivá vína se stále s větším úspěchem zbavují nálepky moku určeného výhradně ke konzumaci u příležitosti oslav všeho druhu. Bublinekchtivým se dostane širokého výběru, vedle finančně přece jen náročnějších vín z regionu Champagne je naštěstí v bohaté nabídce například španělská cava, místo v duši pijáka vína si vydobyla italská šumivá vína Franciacorta, Trentedoc, a především Prosecco. O slovo se ovšem hlásí prakticky všechny vinařské regiony. Pro lepší orientaci, respektovaný web winepleasures.com zveřejnil žebříček 50 nejlepších šumivých vín loňského roku. Kategorii vín vyráběných tradiční metodou ovládlo italské víno Spumante Metodo Classico Pas Dosé 120+1 před Sparkling Brut Classic Cuvée z anglického (!) vinařství Trotton Estate Vineyards. Nechybějí zástupci Španělska, Portugalska, Austrálie a Francie, z dvojnásobného zastoupení se těší bublinky z Belgie a Moldavska.
Kategorii šumivých vín vyráběných tradiční metodou ovládlo italské víno před překvapivou anglickou stříbrnou pozicí.
Zdroj: Montalbera / Trotton Estate Vineyards
Kategorii šumivých vín vyráběných tradiční metodou ovládlo italské víno před překvapivou anglickou stříbrnou pozicí.
Zdroj:
Montalbera / Trotton Estate Vineyards
Italské investice
Aukce, jejichž součástí jsou opravdu velké peníze, zatím ovládají v drtivé většině případů francouzská vína z Bordeaux a Burgundska, stále hlasitěji a s větším úspěchem se o slovo hlásí Itálie. Podle nezpochybnitelného odborníka Nicka Pegny, globálního šéfa přes lihoviny a vína aukční síně Sotheby’s, se letošní rok proto ponese ve znamení podstatného navýšení investiční poptávky po vínech z Apeninského poloostrova. Prim bude hrát v tomto ohledu region Piemont, který proslul víny Barolo a Barbaresco. V pozadí nezůstane ani toskánské Brunello.
V aukcích bodují obvykle francouzská vína, ale do popředí se začínají dostávat i italská, především z regionu Piemont.
Zdroj: Demarie / Produttori del Barbaresco
V aukcích bodují obvykle francouzská vína, ale do popředí se začínají dostávat i italská, především z regionu Piemont.
Zdroj:
Demarie / Produttori del Barbaresco
Nealko nástup
Růst nezpomalí ani poptávka po nealkoholickém a nízkoalkoholickém víně, neboť také dámy v radostném očekávání, léky užívající a sportovci mají právo na kvalitní produkci. Kromě toho konzumace vína má nemalý společenský aspekt. Zatímco byla podle znalců tato zpočátku podceňovaná kategorie zaplevelena nekvalitními dealkoholizovanými víny, dnes se situace mění výrazně k lepšímu. Kromě klasiky lze narazit i na velmi zajímavá vína, například guru branže Australan Aaron Trotman experimentuje s mraženými malinami, dehydrovanými pomeranči, dušenými třešněmi, dostalo se také na čokoládu.
Nealkoholická vína, po nichž se rovněž stále zvyšuje poptávka, vznikají i ve velmi zajímavých kombinacích.
Zdroj: NON
Nealkoholická vína, po nichž se rovněž stále zvyšuje poptávka, vznikají i ve velmi zajímavých kombinacích.
Zdroj:
NON
Boj za udržitelnost
Měnící se klimatické podmínky a s nimi spojené nestabilní počasí ohrožují budoucnost vinařství, producenti proto bijí na poplach. Vinaři hodlají prostřednictvím etiket informovat o udržitelnosti, spotřebě vody nezbytné k výrobě i o regenerativním zemědělství. Nejslavnější vinařství začnou používat lehčí láhve kvůli snížení výrobních a logistických nákladů. Producenti spoléhají především na pomoc mladší generace konzumentů vína.
Při prosazování udržitelnosti vinařství spoléhají producenti především na mladší generace milovníků vína.
Zdroj: Profimedia.cz
Při prosazování udržitelnosti vinařství spoléhají producenti především na mladší generace milovníků vína.
Zdroj:
Profimedia.cz
Bílá jsou dobrá
Není to tak dávno, co převládal nesprávný názor, že bílé víno je trpěným doplňkem červeného. Časy se mění a s bílým vínem začíná být konečně nakládáno s patřičným respektem. Narůstající oblibě se těší vína z Burgundska, chardonnay z Napa a Sonoma Valley a pochopitelně rýnské a ryzlinky z Německa, Rakouska, Francie a Itálie. Vedle toho se ve stále větší míře budou hlásit o místo na stole produkce ze Španělska, Řecka, Portugalska, Chorvatska či Nového Zélandu. Změnu poměrů kvitují i lékaři, neboť jídla k bílým vínům jsou zdraví prospěšná přece jen ve větší míře než u vín červených, i když propečený šťavnatý steak představuje pro mnoho z nás bezpochyby větší lákadlo než například všemi barvami hrající salát. Mimochodem, specializovaný web wineenthusiast.com zveřejnil žebříček 100 nejlepších bílých vín loňského roku. V případě napa se jedná o Pride Mountain 2021 Chardonnay, zatímco nejlepším vínem Německa je Schnaitmann 2019 Lämmler GG Ryzlink, Francie La Ferme du Mont 2021 Vendange Blanc. Itálie preferuje Borgogno 2021 Derthona Timorasso a Rakousku vládl, jak jinak, Prager 2021 Ried Zwerithaler Kammergut Smaragd Grüner Veltliner z Wachau.
Narůstající oblibě se těší také bílé víno.
Zdroj: Lämmler / Prager / La Ferme du Mont
Narůstající oblibě se těší také bílé víno.
Zdroj:
Lämmler / Prager / La Ferme du Mont