2. února 2024 17:35
Petr Bošnakov

Připraví „swifties“ Donalda Trumpa o vítězství v prezidentských volbách?

Pokud se nestane nic neočekávaného, stanou se hlavní politickou událostí letošního roku prezidentské volby v USA, které se uskuteční v úterý 5. listopadu. Ačkoli v politice není nic nemožné, s pravděpodobností hraničící s jistotou můžeme už dnes říci, že se v souboji o post stále nejmocnějšího muže světa střetnou, stejně jako tomu bylo před čtyřmi lety, prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump.

Nezbývá než věřit, že volby a především jejich dozvuk proběhnou v nesrovnatelně důstojnější atmosféře než před čtyřmi lety. K jednoznačnému průběhu voleb může přispět aktuálně nejsledovanější umělkyně USA a nejspíš i světa Taylor Swift. Její fanoušci zvaní swifties jsou totiž sjednoceni za svým idolem a Donald Trump by se měl podle mediálních expertů hluboce zamyslet nad tím, jak zvládnout své rigidní stoupence. Jejich nevraživost směrem ke zpěvačce, která přitom dosud jasně nevyjádřila své politické preference, může mít pro Donalda až fatální následky.

Hanebný podvodník

Donald Trump reagoval na možnou podporu Joea Bidena ze strany Taylor Swift a především jejích fanoušků tradičně velkohubým prohlášením, že největšího politického rivala, jehož vítězství před čtyřmi lety dosud nestrávil, nezachrání ani podpora sebevětšího počtu celebrit. Toť otázka, každopádně víceméně neutrální vztahy se začaly podle magazínu Rolling Stone komplikovat v roce 2018, kdy zpěvačka podpořila dva demokratické kandidáty státu Tennessee. „Její hudba se mi líbí o 25 procent míň než předtím,“ reagoval tehdy Trump.

O dva roky později se situace podstatně vyostřila, neboť Taylor Swift, jejíž popularita mezitím značně narostla, tehdejšího prezidenta veřejně obvinila z toho, že se snaží hanebně podvádět a ohrozil životy milionů Američanů. Stalo se tak v reakci na Trumpovu snahu neumožnit během covidové pandemie korespondenční hlasování.

Ve hře Super Bowl

Ačkoli má Joe Biden vzhledem k věku ke sportu asi hodně daleko, může mu ve spojení s Taylor Swift paradoxně pomoci i americký fotbal. Blíží se totiž Super Bowl 2024, ve kterém proti sobě stanou 11. února v Las Vegas obhájci nejcennější sportovní trofeje USA Kansas Chiefs a Baltimore Ravens. Během mimořádně ostře sledované pauzy totiž vystoupí právě Taylor Swift, její logisticky docela komplikovaný přesun z Tokia do města hazardu se právě řeší. Superhvězda totiž randí s ranařem „šéfů“ Travisem Kelcem, se kterým má Trump a jeho stoupenci docela problém. Populární borec se totiž angažoval v čase covidovém v reklamní kampani výrobce vakcin Pfizer na podporu očkování. Část členské základny Trumpova hnutí MAGA – Make America Great Again, přišla dokonce s humornou konspirační teorií, podle které je celý ročník NFL manipulován s cílem zajistit Kansasu obhajobu titulu. A do toho všeho se nechal moderátor ESPN Charly Arnolt slyšet v rozhovoru pro Fox News, že pevně věří ve vítězství Baltimoru, protože má Taylor Swift plné zuby.

Ve hře váhající voliči

Trumpovi marketéři musí počítat s tím, že početní síla swifties mnohonásobně převyšuje sílu členů MAGA usilujících o větší Ameriku. Výsledek průzkumu agentury Morning Consult z konce loňského roku uvádí, že neskutečných 53 procent voličů v USA se považuje za fanoušky Taylor Swift.

Podle sčítání lidu z roku 2020 žije v USA kolem 258,3 milionu dospělých. Podle jednoduchých počtů se jedná téměř o 137 milionů voličských hlasů, přičemž v posledních volbách získal Joe Biden kolem 81 milionů hlasů a Donald Trump zhruba 74 milionů hlasů.

Jak se shodnou experti, nelze předpokládat, že by všichni fanoušci Taylor volili automaticky Joea Bidena. Můžou tak v případě stupňujících se útoků na svou oblíbenkyni učinit váhající voliči, případně nevoliči z řad umírněných republikánů, pro které je Taylor důležitější než Donald a v době voleb zůstanou doma.