16. ledna 2024 17:55
Petr Bošnakov

Podle německých dívek a žen má řemeslo zlaté dno...

Zdá se, že po časech, které se nesly ve znamení zisku vysokoškolských diplomů za každou cenu, například v Plzni či Brně by o tom mohli vyprávět, se alespoň německé dámy vrátily do reality běžných dnů. Zjistily totiž, že mít doma pilota je asi hezké, ba i romantické, nicméně řemeslník schopný opravit rozbitý kotel či instalovat myčku s pračkou, představuje přece jen větší jistotu zdárného chodu domácnosti.

Průzkum německého Playboye byl realizován na vzorku více než 1000 čtenářek. S překvapivým koncem dlouhodobé dominance se museli smířit lékaři, kteří podlehli v boji o první místo těsně řemeslníkům. Ještě hlubší propad zaznamenali celkově sedmí piloti. Žebříček pro ženy nejprestižnějších profesí ovládli praktičtí muži, kteří umějí postavit dům, položit dlažbu a plovoucí podlahu, spravit zásuvku nebo alespoň vařit.

Absence zlatokopek

Podle organizátorů průzkumu z agentury Norstat se na nečekaných výsledcích podepsala v nemalé míře covidová pandemie. Čas do té doby nevídaně zbrzděné ekonomiky totiž přál řemeslníkům mnohem víc než pilotům, jejichž činnost byla naopak v důsledku proticovidových opatření silně omezena. Průzkum bohužel neuvádí, do jaké míry vedlo k propadu popularity pilotů každodenní čtyřiadvacetihodinové soužití s rodinou. To lékaři chodili do práce stejně jako před covidem, ne-li dokonce ve větší míře, řada dívek a žen si ovšem jinak prestižní profesi spojuje s nepříliš zvládnutou komunikací týkající se očkování.

Ženy v Německu tedy touží nejvíc po řemeslnicích (60 %) před lékaři (59 %) a architekty (54 %). O čtvrté místo se dělí inženýři s právníky (50 %), pátí jsou policisté (47 %). Ve srovnání s Českem si v Německu stojí velmi dobře vědci (46 %), z čehož lze vyvodit, že německý badatel je na tom finančně mnohem líp než český kolega, jehož zaručená mzda činí necelých 10 eur na hodinu a asi 1500 eur měsíčně. Sedmé místo berou zmiňovaní piloti (44 %), následují učitel (39 %), kuchař (38 %), první desítku uzavírají zdravotní bratr, novinář a manažer (37 %).

Z výčtu nejžádanějších profesí pro partnerský život lze vyčíst, že německé ženy nejsou zlatokopky. Do nejprestižnější desítky totiž nepronikli postarší, leč bohatí podnikatelé, profesionální sportovci, především fotbalisté, hokejisté a piloti formule 1. Stejně tak chybějí filmové hvězdy, zpěváci a politici.

Političky netáhnou

Agentura Norstat se v rámci zachování genderové vyváženosti ptala i na preference mužů. Předem bylo jasné, že řemeslnice nevyhrají, neboť topenářek, instalatérek, případně zednic se nedostává a nemají tak patřičnou publicitu. Pravda, dam a dívek reprezentujících v Německu nejstarší řemeslo světa bude dost, k preferencím této profese se ovšem muži zpravidla z řady pochopitelných důvodů nehlásí.

Největší oblibě se tak u zástupců silnější části lidstva těší lékařky (52 %), na medailových pozicích se dále umístily architektky (46 %), kterým silně dýchají na záda zdravotní sestry (45 %). Následují vědkyně (43 %), pilotky (42 %), inženýrky (41 %), učitelky a právničky (40 %). Stejně jako u žen ani muži neprahnou po političkách, na čemž kupodivu nic nezměnily ani těžké váhy světové politiky, jako několikanásobná kancléřka Angela Merkel a poslední první dáma Evropy Ursula von der Leyen.