9. června 2023 15:56
Petr Bošnakov

Nevíte, kam investovat? Skvělou volbou jsou hodinky. Utratit za ně můžete i miliony

Na konci března informovala agentura Bloomberg o zprávě Boston Consulting Group Inc., podle které se od roku 2018 zhodnotily hodinky značek Patek Philippe, Rolex a Audemars Piguet ročně v průměru o 20 procent. Hodinky tak zároveň překonaly akciový index S&P 500 zahrnující akcie pěti stovek největších podniků obchodovatelných na burze v USA, přičemž akcie jsou váženy podle tržního podílu.

Index S&P 500 vykazoval od srpna 2018 do ledna 2023 průměrný roční výnos osm procent, zatímco vybrané modely hodinek rostly víc než dvojnásobným tempem. A přestože ceny některých modelů klesly na sekundárním trhu až o třetinu, v případě vybraných výše uvedených značek riziko razantního pádu cen nehrozí. Investice do hodinek tak byly v uvedeném čase výhodnější než u akcií, dluhopisů, umění nebo vína. Několik případů za všechny.

Loučení za miliony

Před dvěma lety uvedl jeden z nejvýznamnějších producentů hodinek Patek Philippe na trh model Nautilus Green Dial a server hypebast.com v této souvislosti napsal, že hodinkami s netradičně olivově zeleným ciferníkem definitivně končí éra kultovního strojku Ref. 5711. Maloobchodní cena byla stanovena na bezmála 36 tisíc dolarů, několik měsíců po uvedení na trh se hodinky vydražily v Monaku už za 430 tisíc. Tím ovšem růst neskončil, po několika měsících informoval server Watch Chart o novém cenovém rekordu 551 700 dolarů.

Jak se však ukázalo, opravdu posledními hodinkami osazenými strojkem Ref. 5711 se staly Patek Philippe Tiffany Blue Nautilus z limitované edice 170 kusů. Jedním z hrdých a šťastných majitelů je i rapper Jay-Z. Podle expertů se konec strojku rovnal jednomu z nejméně pochopitelných rozhodnutí v historii hodinářství. Každopádně hodinky za maloobchodní cenu 52 tisíc dolarů byly okamžitě rozebrány a jejich cena raketově rostla. Po několika týdnech bylo možno model pořídit prostřednictvím serveru Chrono.24 za 2 miliony a 875 tisíc dolarů, v prosinci 2021 si anonymní kupec udělal prostřednictvím aukce radost za 6,5 milionu dolarů.

Rolex nad zlato

Jedna z nejznámějších hodinářských značek vyrábí výhradně mechanické hodinky, které proto představují mimořádné lákadlo pro padělatele. Přesto se Rolex dlouhodobě těší postavení jedné z nejdůvěryhodnějších značek světa. Americký ekonomický týdeník Barron’s zveřejnil před časem výsledky studie, podle které narostla v období 2012 až 2021 průměrná cena z původních 5 tisíc dolarů na 13 tisíc dolarů. Na této skutečnosti se podepsala nejvíc pandemie, během které zaznamenaly „rolexy“ stejný nárůst ceny jako v předchozích pěti letech. Podle analýzy prodeje se největší pozornosti kupců těšily ocelové modely Submariner Ref. 16610 a Daytona, v tomto případě se cena pohybuje na hranici 30 tisíc dolarů.

Jak následně ukázala analýza serveru macrotrends.net a databáze Federal Reserve Economic Data, hodinky Rolex překonaly růst ceny zlata a nemovitostí. Přibližně stejně si vedly akcie a dluhopisy.

Podle expertů budou investice do hodinek Rolex patřit i v dalším období do kategorie velmi jistých a výnosných. Výrobce totiž, zejména v důsledku narušení obchodních řetězců, navýšil ceny, přesto se ze strany zákazníků nedostavila negativní reakce. A to se omezení prodeje dotklo i tak významných a movitých klientů, jakými jsou členové rozvětvené královské rodiny v Dubaji. Agentura Bloomberg uvedla, že se šejkové musí v rámci objednávky zavázat k výhradnímu užívání hodinek vlastní osobou. Poptávka mnohonásobně převyšující nabídku se nepochybně promítne i do vývoje cen na sekundárním trhu. Zároveň platí, že nejdražší hodinky v historii značky, Paul Newman’s Rolex Daytona, vydražené v listopadu 2017 za 17,8 milionu dolarů, se zatím nemusí obávat o své výsostné postavení.

Klasika a Marvel

V roce 1972 přišlo hodinářství Audemars Piguet, slavný švýcarský brand, který založili v roce 1875 ve švýcarské vesnici Le Brassus hodinářští nadšenci Jules Louis Audemars a Edward Auguste Piguet, s řadou Royal Oak. Svět reagoval na sportovní hodinky designéra Géralda Genty zpočátku rozpačitě. Jak ovšem ukázalo následujících pět desetiletí, jednalo se o rozhodnutí z kategorie mimořádně povedených.

Značka se přitom před jedenapadesáti lety nacházela na pokraji krachu a Gérald Genta měl na svůj revoluční návrh několik hodin. Výsledkem jeho snažení byly ocelové osmihranné hodinky se stejným počtem šroubků, návrhář se nechal inspirovat vzpomínkou z dětství na muže v potápěčském obleku poblíž mostu Mont Blanc v Ženevě. Model proslavil především Arnold Schwarzenegger, který se dokonce dočkal limitované edice nesoucí jeho jméno. Hodinky jsou k vidění v nejrůznějších provedeních na zápěstích celebrit, jako Luka Dončić, Serena Williams, Will Smith, Justin Bieber či Travis Scott. Hodinky z Gentovy pozůstalosti se před rokem vydražily za 2,1 milionu dolarů, podle expertů si může pochopitelně anonymní majitel gratulovat k velmi dobré koupi.

Mimochodem, od roku 2010 spolupracuje Audemars Piguet na základě osobní intervence herce Dona Cheadlea (Iron Man 2, Avengers 3, 4) s americkým komiksovým vydavatelstvím Marvel. Posledním společným počinem jsou hodinky AP Black Suit Spider-Man s původní cenou 215 tisíc dolarů. Jak informoval britský GQ, na privátní dražbě v Dubaji se hodinky prodaly za 6,2 milionu dolarů.